Mari Dyvik, 22, tar bachelor ved Universitetet i Bergen med utveksling til University of Malaya. Les om hennes erfaringer fra Malaysia.
Hvorfor valgte du akkurat dette landet og dette studiet?
Dels av faglige årsaker, dels av ren interesse, ønsket jeg å dra til et eksotisk sted. Navnet "Kuala Lumpur" hørtes perfekt ut. Jeg ønsket å reise et sted uten for mange andre norske studenter.
Hvordan synes du du skolen, studiet og undervisningen er?
Jeg opplevde skolen som nokså skuffende. Det meste er svært uoversiktelig, man må ta mange fag slik at man ikke har sjangs til å gå i dybden, lærerne er veldig ofte for seine, og det er ikke skolebøker.
Les mer om University of Malaya.
Hvordan synes du studentmiljøet er?
Studentmiljøet gjorde opp for den skuffende skolen! Man blir fort kontaktet av medelevene, og de hjelper en gjerne. Selv om det er språkproblemer, er det alltid elever som er flinke i engelsk, og disse er veldig hyggelige og varme. De andre utvekslingsstudentene er også veldig inkluderende og det dannet et godt miljø.
Hvordan var søknadsprosessen?
Mye virker tungrodd, eller at det kunne vært effektivisert. Trengte mye veilledning. Engelsken var ikke god nok, og det trengtes mye korrespondanse for forklaringer etc.
Hvordan er prisnivået og leieprisene der?
Meget gunstige for norske studenter. Man kan greit bo for under 2000kr/mnd, og bo veldig fint og sentralt for 3000 kr.
Hva er det beste med å studere i Malaysia?
Varmen og solen her er veldig motiverende; man har lyst å stå opp! Det er lett å komme seg til eksotiske skoger, og det er en regnskog på campus! Mat og egentlig alt er billig, så man gjør masse man ellers ikke kunne.
Hva er det mest utfordrende ved å være utenlandsstudent i Malaysia?
Man får mye oppmerksomhet som hvit, særlig kvinne. Det kan oppleves ubehagelig, men man venner seg til hvilke typer klær som gjør det verre. Alt av byråkrati etc er veldig kjipt og stress. Varmen kan ta på også.
Hvordan ser en typisk dag ut som student der du er?
Forelesninger fra 9-5 tre dager i uken, med en time pause her og der. Jeg prøver sette meg på biblioteket og lese da. Mange leiligheter kommer med en gratis gym, så trening er lett. Kveldene, særlig når fri neste dag, går mye med på sosiale aktiviteter, og det er lett å reise lengre i helgene fordi de er lange.
Vil du anbefale andre å studere ved din skole og hvilke tips ville du gitt nye studenter?
Ikke stol på beskjeder du få! Sjekk og dobbelsjekk. Mange gir informasjon som høres definitiv ut, men ofte kan man diskutere likevel. Ikke irriter deg, for det er MYE å bli irritert over. inkluder deg selv, snakk med folk, da forstår du mer, og ting virker ikke like plagsomme. Alt blir bedre med et godt sosialt nettverk så du kan være aktiv og opptatt.
Hva kommer du til å savne mest?
Folk jeg har blitt kjent med. Flesteparten ikke fra skolen, men som bor her. Varmen og solen. Billig, god mat.generelt prisene, og hvor lett livet er når du ikke må ha så stramt budsjett. Hvor lite tid man bruker på skolen.
Et par innsidetips til turister i studiebyen din:
FRIM: forskningsstasjon i en regnskog. man kan gå på stier, eller også hengebroer mellom store trær!
TREC: litt utenfor bykjernen er det bygget opp et bargate med veldig fine steder. Samme priser som byen, men tryggere, penere, renere, og ingen prostituerte.
Beste ANSA-tips:
Det har alltid kommet noe i veien, så jeg har ikke vært med på noe ANSA arrangement utover det første styremøtet vi hadde. Å ta på seg et verv er hyggelig, ikke mye arbeid, og gir en god erfaring - fordi man ser at man kan få det til! Bli med på alt av sosiale arrangementer. Det er langt mellom hver gang du får snakker norsk her, og det er veldig godt å få reboot'e seg med mennesker med felles referanser og språk etc.