Hilde Kvinge Skogseth, 22, tar bachelor ved Høgskolen i Volda og var på utveksling til Limkokwing University våren 2017. Les om hennes erfaringer fra Malysia.

Hvorfor valgte du akkurat dette landet og dette studiet?

Jeg var egentlig fast bestemt på å dra på utveksling til USA, men skiftet mening. For det første ville jeg prøve noe nytt; et sted hvor det ikke var for mange norske/skandinaviske/europeiske studenter og hvor jeg kunne lære en ny kultur som ikke var lik den norske. For det andre, fikk jeg høre mye positivt om Malaysia/Kuala Lumpur før jeg reiste som avgjorde mye av valget mitt. Som blant annet at det var billig, varmt og en helt unik og lærerik opplevelse.

Hvordan synes du skolen, studiet og undervisningen er?

Jeg gikk på Limkokwing University, og sitter igjen med litt blandende følelser angående skolen. Det som var veldig positivt var det unike mangfoldet av kulturer på skolen, som var opp mot 100 forskjellige. Meste parten fra Asia og Afrika, og ytterst få fra Europa, maks ti. Det var derimot vanskelig å forstå hvordan skolen og undervisningen fungerte i begynnelsen, fordi det var ganske så uoversiktlig, mange fag (seks), ingen skolebøker og lærere som ofte var 30 minutter forsinket. Det faglige utbyttet varierte også veldig fra lærer til lærer. På den andre siden, hadde jeg mye fritid og muligheten til å reise i helgene (ved å ikke ha undervisning på fredagene), siden jeg kunne velge timeplanen og fagene mine selv.

Hvordan synes du studentmiljøet er?

Det er ikke et stort studentmiljø eller utvekslingsstudentmiljø på skolen, eller hvert fall ikke slik vi norske er vant til fadderuke osv. Det var derimot ganske lett å bli kjent med folk, siden alle snakker for så vidt bra engelsk og er veldig inkluderende, åpne og hyggelige.

Hvordan var søknadsprosessen?

Søknadsprosessen var ganske innviklet, siden det var mye som tok tid, hvert fall med tanke på visum. Her bør man være tålmodig og ute i god tid.

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

For norske studenter lever man ganske bra til en billig penge, hvert fall med tanke på mat og bo. Siden skolen var i Cyberjaya, 30 min utenfor Kuala Lumpur, bodde jeg der sammen med mitt reisefølge fra klassen i Norge. Vi betalte 4200 for en leilighet med to soverom, to bad, stue, kjøkken, og felles- badebasseng og treningsrom. Dette var et leilighetskompleks, og det finnes mange slike i det området vi bodde i, til samme pris og billigere.

Hva er det beste med å studere i Malaysia?

Det var mye positivt med å studere i Malaysia/Kuala Lumpur. Jeg er veldig glad i varmt klima, så varmen og det fine været var definitivt veldig positivt for min del. Det er også veldig billig, særlig med tanke på mat, Uber, og muligheten til å reise en del til andre steder og øyer i og utenfor Malaysia. En annen ting som er helt klart verdt å nevne, er mangfoldet av kulturer. Siden det var såpass multikulturelt, men samtidig internasjonalt, ble jeg kjent med mange fra forskjellige land. Som vil si at jeg har lært mye fra forskjellige kulturer, men spesielt om Islam, siden det er et muslimsk land.

Hva er det mest utfordrende ved å være utenlandsstudent i Malaysia?

På skolen var det utfordrende fordi man som utvekslingsstudent fikk lite oppfølging, og at det ikke var noe ”utvekslingsstudentmiljø”. Det førte til at starten var ganske så uoversiktlig, forvirrende og vanskelig. Selv om Kuala Lumpur er ganske så internasjonalt, får man mye oppmerksomhet som hvit kvinne. Det var litt vanskelig å håndtere i begynnelsen, men det var ikke et stort problem eller veldig ubehagelig, for de fleste var hyggelige. Selv om jeg er veldig glad i et varmt klima, var fuktigheten i luften meget høy til tider.

Hvordan ser en typisk dag ut som student der du er?

Undervisningen var som oftest fra klokken 12 til 18. Det var et fag fra 12 til 15, og fra 15 til 18. Selv om det var satt opp tre timer, varte det som oftest ikke så lenge og så begynte man også en halv time senere. Så morgningen var lang og rolig, og ettermiddagen/kveldene gikk ofte til sosiale aktiviteter, som for eksempel å ta en Uber til Kuala Lumpur for å spise middag eller dra på et kjøpesenter.

Vil du anbefale andre å studere ved din skole og hvilke tips ville du gitt nye studenter?

Jeg vil anbefale norske studenter å reise til Kuala Lumpur fordi det er en unik mulighet til å lære om en helt ny kultur, som er veldig annerledes fra vesten/Skandinavia generelt. Med tanke på skolen, så er det viktig å vite at det ikke er noe ”utvekslingsstudentmiljø”, så mye av informasjon må man finne ut av selv. Det kan både være negativt og positivt.

Hva kommer du til å savne mest?

Jeg kommer helt klart til å savne varmen. Samt, hvor billig det er, noe som gjorde at man kunne spise mye på restaurant siden budsjettet ikke var særlig stramt. Jeg fokuserte mye mer på opplevelsen, med tanke på å lære seg en ny kultur og bli kjent med nye folk, mer enn skole. Det gjorde at jeg hadde et mye mer avslappet forhold til skole, og ble kjent med mange nye folk. Dette kommer jeg til å savne mye. 

Et par innsidetips til turister i studiebyen din:

Utelivet er veldig bra i Kuala Lumpur. Det er mange kule skybarer som er verdt å besøke, som blant annet Marini´s on 57. Ellers, vil jeg anbefale TREC, som er en gågate med mange barer og klubber. Det er veldig fint, rent, ordentlig og man føler seg veldig trygg her.

Jeg brukte aldri kollektiv transport, siden det ikke er særlig utbygd eller nødvendig fordi Uber/Grab var såpass billig. Slik som i USA, er det ytterst få som går siden det er generelt lite gangfelt. Jeg brukte derfor Uber eller Grab hvor enn jeg skulle, siden det var både trygt og billig.   

Beste ANSA-tips:

Jeg hadde dessverre ikke muligheten til å gå på noen arrangement med ANSA siden det alltid kom noe i veien. Det norske studentmiljøet i Malaysia er ganske lite, men det er helt klart lurt å delta på de ulike arrangementene som blir stelt i stand. Her kan man snakke norsk og utveksle erfaringer med andre norske studenter.