Tomas A. Lønsethagen har studert ved University of International Business and Economics i Beijing og har sittet som økonomiansvarlig i ANSA Beijing.

Hvordan er University of Internation Business and Economics?

Skolen ligger øst mellom 3. og 4. ringvei ca. 10 -30 minutter øst for Wodakou med metroen. Skolen var tidligere en skole for opplæring av statspersonell som jobbet i et departementene innen handel og økonomi. Skolens har beholdt sin status og ligger på toppen innen økonomi i Kina.

Det er omlag 16 000 studenter hvorav rundt 3 000 foreign students. Studentene er fordelt på forskjellige departements som Trade, Law, Statistics, Business and administration. Undervisningen foregår i vanlig klasserom med plass til fra 20 til 100 studenter. Standarden på byggene er ikke som i Norge. Men alt av elektroniske hjelpemidler finnes.

Det er mye mer evalueringsformer enn hjemme i Norge. I et vanlig fag kan det være en presentasjon, en innlevering og avsluttende eksamen. Det gjør at du blir oppmuntret til å jobbe jevnere gjennom året. Det er også vanlig med obligatorisk oppmøte.

Tomas studerer ved University of International Business and Economics i Beijing!

Kan du fortelle litt om studiet ditt?

Mitt studium består kun av internasjonale studenter fra hele verden, men med hovedvekt fra utviklingsland. Det gjør at man ofte ikke har samme tankesett som studentene og man opplever mange spennende diskusjoner. Det kreves engelsktest. Jeg opplevde som nordmann at det gikk fint uten. Nivået på engelsken er veldig varierende med studenter med engelsk som morsmål til studenter med veldig lite engelskkunnskaper.

Studiekvaliteten kan virke litt varierende til tider. Noen av foreleserne er ikke gode nok til å formidle seg på engelsk. Men det betyr bare at et blir mer krav til egenstudie. Hvis man tenker at det er plankekjøring vil man komme på eksamen og få én mitt i trynet.

Som andre steder i Kina, må man betale skolepenger. Mitt studiet koster 50 000 Yuan i semesteret. Sjekk med Lånekassen hvor mye som dekkes da dette kan forandres fra år til år.

Hvordan er bomulighetene i Beijing?

Det blir tilbudt rom på skolen. Man deler bad og rom med en annen. Standarden er lav i forhold til Norge og erfaringsvis vil nordmenn finne seg noe privat. Det er lurt å finne noe nært skolen da det er mye trafikk i Beijing og det tar lang tid å forflytte seg langt. For et rom i kollektiv nært skolen må man ut med 3000-4000 Yuan i måneden. Det finnes flere formidlere hvis man snakker kinesisk rundt skolen. Hvis man ikke snakker kinesisk bør man kontakte den internasjonale studentforeningen på skolen. De er mer enn villig til å hjelpe deg med å finne bolig. Det er viktig å være kritisk når man skal velge sted å bo. Still spørsmål og hvis noe er uklart, for all del ikke anta noe. Få klarhet i det. Det er store kulturforskjeller mellom nordmenn og kinesere.


Alt i alt hvordan vil du beskrive studieoppholdet ditt i Kina?

Jeg ville ikke vært studieoppholdet mitt i Kina foruten. Der nivået på undervisningen taper i forhold til Norge, vinner kulturopplevelsen så til de grader. Å lære seg en annen kultur beriker deg som person og vil kunne være en viktig konkurransefortrinn i jobbmarkedet. Opplevelsene man får ved å studere i utlandet, må oppleves, det kan ikke beskrives!

Hvilke råd kan du gi nye studenter som vil til Beijing?

Dra med et åpent sinn. Ikke ha for mange planer i starten. Beijing er en stor by og det er umulig å rekke over hele byen. Bli heller med på det som skjer på skolen og skaff deg venner fra forskjellige kulturer. I starten kan det være morsomt å gå på klubb og få gratis drikke. Men med en gang du begynner å utforske andre kulturtilbud vil du få et mye mer variert og spennende opphold.
Det kommer til å være perioder med forurensning, kaldt vær og lite lys. Det kommer til å påvirke humøret og man får kanskje hjemlengsel. Vær klar over det og ta heller en telefon hjem og få snakket med noen du er glad i enn å la det påvirke hverdagen din. Husk, dette er noe som mange opplever.

Nyt dagene det er fint vær. Ta en tur i parken, finn en rooftop og nyt den gode og billige maten.