UNNC er den kinesiske campusen til University of Nottingham. Det er et veldig bra universitet for de som har lyst til å utforske Kina, men som ikke nødvendigvis er flytende i kinesisk eller vant til kinesisk kultur. All kommunikasjon skjer på engelsk, og det er et aktivt internasjonalt studentmiljø der. De fleste studentene er kinesiske, så det er nok av muligheter til å plukke opp språket.

Hvorfor vil man studere på UNNC?

Universitetet ligger i Ningbo, som er to timer fra Shanghai med høyhastighetstoget (ca. 200NOK hver vei). Rundt Ningbo er det også mange andre interessante og spennende steder å dra til på dagsturer. Byen i seg selv har ikke altfor mye å by på, så det er fint å komme seg ut av og til. Fordelen med UNNC, er at de fleste studentene bor på campus, hvor det er butikker og restauranter. Livet er veldig enkelt og sosialt. Grøntarealene rundt på skolen, gjør at man kan slappe av og ha det rolig selv i en stressende studenthverdag.

Jeg studerer Business, Economics, and Society of Contemporary China (Master). Dette er en 12 måneders master, som kombinerer økonomi, business, politikk og sosiologi. Nivået på både studentene og professorene er veldig høyt, noe som gjør at læringsopplevelsen blir bedre. Vår klasse i år består av ti studenter, fem internasjonale og fem kinesiske. I tillegg til de obligatoriske fagene, kan man velge kinesisk som valgfag.  Klassen vil være satt sammen av studenter fra hele universitet, avhengig av nivå. Hvis man ikke vil ta kinesisk som valgfag, eller ikke kan pga. timeplanen, så tilbyr universitetet kveldskurs i kinesisk. Personlig så valgte jeg å ta kinesisk som valgfag, noe jeg er veldig fornøyd med. Fordelen med UNNC er at får studere Kina gjennom fagene og ved å bor her. Nivået generelt er som på et engelsk universitet, og ikke nødvendigvis som et kinesisk. Søknadsprosessen var veldig enkel, man må bare sende inn de riktige dokumentene og et «personal statement» på mail til administrasjonen. Hvis du har noen spørsmål er de raske på å svare, både på mail og telefon. Universitetet ordner også med kinesisk bankkonto, noe som gjør livet veldig mye enklere.

Hvordan er boforholdene?

Boforholdene på UNNC kan ikke akkurat sammenlignes med norske studenthybler, selv om de internasjonale studentene bor mye bedre enn de kinesiske. Det er likevel å anbefale å bo på campus, av flere grunner. «Alle» de internasjonale studentene bor her, og en stor del av de kinesiske. Dette gjør at man lettere får deltatt på sosiale arrangementer og møtt nye venner. I tillegg så er universitetet ca. 20 minutter med bil utenfor sentrum, i en by med dårlig kollektiv trafikk. Det betyr at hvis du bor utenfor campus, må du lære deg å snakke og lese kinesisk for å kunne kommunisere og finne ut av kollektivtransporten til og fra universitetet. Det er svært få som snakker engelsk av de lokale kineserne. Det er tre bygg for internasjonale studenter; 11, 18 og 20. 11 har enkeltrom med eget bad, men der må du dele kjøkken med 25 andre studenter. Jeg bor i bygg 11, og pga. kjøkkenet har det blitt mye mat fra kantina. Disse rommene koster 12’000RMB i året, eller ca. 15’000NOK. Bygg 18 og 20 er helt like, og har leiligheter med fire soverom, felles stue, bad og kjøkken. Mange av utvekslingsstudentene velger å bo her, pga. det sosiale. Det gjør jo selvfølgelig at det er mer liv i disse, spesielt i helgene. Disse koster 9600RMB/12000NOK. De fleste studentene velger å spise ved en av de fire kantinene, som tilbyr kinesisk mat og noe vestlig. Kvaliteten er helt grei, og du får et måltid til under 20NOK.

Universitetet har også veldig gode sportsfasiliteter som er gratis for studentene. Dette inkluderer treningssenter, to gymsaler, tennisbane, fotballbane og basketballbane. Det er muligheter for både organisert sport eller bare spille med venner.

Hvordan er det å bo i Ningbo?

Ningbo i seg selv er som sagt ikke verdens mest spennende by, men den har en del fordeler fremfor Shanghai likevel. Den er mye mindre enn Shanghai, «bare» 6 millioner innbyggere, og siden campus ligger litt utenfor sentrum, så er det et mindre hektisk liv enn i storbyen. Det er et fint sentrum med shoppingmuligheter, restauranter og barer. I tillegg er levekostnadene veldig mye lavere. Det betyr ikke at det kan måle seg med utelivet, kulturen og shoppingmulighetene som finnes i Shanghai, så når du er lei av Ningbo, er det bare å ta toget et par timer nordover, og du er i Shanghai! Ningbo har også veldig gode forbindelser til resten av Kina, med egen flyplass og høyhastighetstog som gjør det enkelt å oppdage andre flotte steder.

Noen tips til fremtidige studenter i Kina

Dette går nok igjen hos veldig mange andre anbefalinger, men: skaff VPN FØR du kommer til Kina. Hvis ikke blir det ikke noe Facebook, Youtube, Instagram, Google, etc. for resten av oppholdet. UNNC har det installert på skolepc-ene så du kommer deg på Google der, men hvis du vil ha mulighet til det på din egen eller på mobilen, må dette ordnes før avreise. En annen «must-have» app er Pleco, en brukervennlig ordbok som også oversetter pinyin (kinesisk med vestlige bokstaver). Wechat er Kinas svar på Whatsapp, og desidert den mest brukte måten å kommunisere på. Denne appen burde lastes ned så fort som mulig. Husene i sør-Kina er ikke ordentlig isolert, eneste oppvarming kommer fra air conditioning, så det kan være ganske kaldt på vinteren. Til gjengjeld så var det varmt helt fram til midten av oktober, med temperaturer over 20 grader. Uansett så er det enkelt å kjøpe varmeovner på nettet. Taobao er det kinesiske svaret på eBay, og de har virkelig alt. Mye er på kinesisk, så det hjelper å handle med noen som kan språket. Ellers er Kina et fantastisk land å bo i, med flotte mennesker, spennende kultur og vakre steder. Å studere her anbefales på det sterkeste.