Astrid Helena Kalbekken er 25 år og har tatt utveksling fra Universitetet i Bergen til Peking University hvor hun tar master i rettsvitenskap.
Hvorfor valgte du akkurat Kina og dette studiet?
Jeg hadde lenge et sterkt ønske om å oppleve verden, og så utveksling som en perfekt mulighet til nettopp dette. Jeg har alltid vært veldig glad i å reise, men å virkelig bo og leve i et fremmed land og dermed oppleve en ukjent kultur på nært hold er noe en sjeldent får mulighet til på samme måte som ved utveksling. Valget mitt falt på Peking University i Beijing på bakgrunn av at dette er ett av de største og mest anerkjente universitetene i Kina. Kina er definisjonen på alt som er annerledes, og med en fremadstormende økonomisk vekst, en spennende kultur og en unik historie var valget om å reise på utveksling til Beijing et relativt lett valg for meg.
Hvordan synes du du skolen, studiet og undervisningen er?
Peking University ligger nord i Beijing, og det tar omtrent en halvtime med Subway inn til sentrum av byen. Universitetsområdet på Peking University er enormt stort, hvor det finnes alt fra postkontor, sykehus og matbutikker, til treningssenter, kafeer og en egen innsjø. Siden jeg ikke bodde på campus selv ble jeg likevel ikke skikkelig kjent der. Jeg spiste imidlertid ofte middag på campus etter forelesning. Det i alt var rundt 6 forskjellige kantiner å velge mellom, og maten på campus er god, sunn og rimelig. Jeg spiste meg ofte mett til rundt 10 NOK!
Jeg var utvekslingsstudent for ett semester og tok fag fra en LLM-grad i kinesisk rett. Totalt var vi mellom 20-30 studenter i forelesning, og den var klasseroms-basert, hvor noen forelesere fokuserte mer på diskusjon i timen enn andre. Her var stort sett den viktigste delen av pensum det som ble sagt i forelesning. All undervisning foregikk på engelsk, så her var det ikke noe problem å ikke kunne kinesisk.
Generelt syns jeg de fleste fagene var interessante. Hovedfokuset i fagene var stort sett på kinesisk rett, men mange av foreleserne var svært opptatt av å få til en sammenlikning med studentenes respektive rettssystem, noe som var veldig spennende og lærerikt. De fleste eksamener var hjemmeoppgaver på mellom 3- og 5000 ord. Da jeg hadde syv forskjellige fag ble det ganske mye skriving både underveis og spesielt mot slutten av oppholdet. Dette gikk imidlertid fint, og når man stort sett kunne velge oppgavetema selv gikk det litt lettere.
Hvordan synes du studentmiljøet er?
Det var veldig lett å komme i kontakt med folk, spesielt andre utvekslingsstudenter, siden de fleste hadde reist ned helt på egenhånd og var minst like interessert i å bli kjent med nye mennesker som det jeg var. Det at folk var mye mer åpne og kontaktsøkende var noe som gjorde det veldig sosialt å være på utveksling og ga meg mulighet til å bli kjent med mennesker fra mange forskjellige steder i verden. Det var kanskje ikke like lett å bli kjent med kinesere om en ikke selv kan noe kinesisk som følge av språkbarrieren. Mange, spesielt unge kinesere, er imidlertid interessert i å lære seg engelsk, slik at man kan skaffe seg venner/language partners på denne måten. Et hett tips er å laste ned appen WeChat, som er Kinas svar på Facebook/Messenger!
Hvordan var søknadsprosessen?
Kina er kjent for sitt byråkrati, og jeg var derfor redd at søknadsprosessen skulle bli en selsom affære. Denne gikk imidlertid relativt smertefritt og var mindre krevende enn jeg så for meg som følge av at jeg fikk opptak til Peking University via en utvekslingsavtale ved Det Juridiske Fakultet ved UiB. De hjalp meg dermed med mye av det praktiske som å sende inn dokumenter og liknende. Jeg fikk svar om at jeg kom inn på Peking University helt i starten av juni. Selv om det er litt kjedelig å ikke vite noe før da, så hadde jeg fremdeles god tid til å ordne visum, flybilletter og liknende.
Hvordan er prisnivået og leieprisene der?
Avtalen UiB har med Peking University innebærer at PKU ikke tilbyr noe bolig på campus. Derfor belaget jeg meg på å finne noe på det private markedet.
Jeg og en annen jusstudent reise ned to uker før studiestart for å finne et bosted i Wudaokou, som ligger 5 minutter med buss fra PKU. Siden Wudaokou er et typisk ”studentområde” opplevde vi ganske mye trøkk på boligmarkedet på denne tiden, slik at vi erfarte at vi nok burde reist ned enda en uke tidligere enn det vi gjorde.
En annen ting som det er viktig å være kjent med er at utleiemarkedet for oss som ikke kan kinesisk er preget av at en rekke utleiebyråer, som kan en smule engelsk, presser opp leieprisene og krever at du leier for minimum 6 måneder. I tillegg krever byråene gjerne en hel månedsleie som gebyr om du finner bolig via dem. Her er det viktig å huske på at nesten alt kan prutes på i Kina, både leiepriser og gebyr! Vi var tilslutt heldige og fikk en veldig fin og stor leilighet med sentral beliggenhet som vi kunne leie for 4 måneder. Siden vi kunne leie for 4 måneder fremfor 6, ble budsjettet litt romsligere, og vi betalte da 8800 RMB (4400,- per pers) per måned. Men man kan absolutt finne noe rimeligere enn dette.
Det er også greit å være obs på at man i Kina som oftest betaler leien for hele perioden (6 måneder), samt depositum og gebyr til utleiebyrået på én gang! Siden de fleste norske banker har uttaksbegrensninger, så bør man passe på å ta ut litt jevnt og trutt for å ha nok kontanter tilgjengelig til når man får tak i en bolig.
Om en reiser ned på egenhånd vil jeg anbefale å søke opp diverse Facebook-grupper, slik som ”Foreigners in Beijing” eller ”Beijing Expats”, for å finne andre studenter en kan finne bolig sammen med.
Hva er det beste med å studere i Beijing?
Beijing er en helt fantastisk by. Jeg valgte å reise til Kina fordi jeg ville oppleve noe helt annerledes - og det fikk jeg så absolutt. Det viktigste å trekke frem er nok maten, kulturen og det sosiale. På grunn av det lave prisnivået så lever man godt som norsk student i Kina. Vi spiste stort sett ute hver dag og fikk smakt på mye spennende mat. Spesielt savner jeg dumplings og hot-pot, for å nevne noe. Som by har Beijing et utrolig stort tilbud hva gjelder historie, kultur og steder en bør besøke, og med et godt utviklet metrosystem er det både enkelt og billig å utforske byen. Som utvekslingsstudent så møter en også mange likesinnede som er åpne for å bli kjent og finne på gøye ting.
Hva er det mest utfordrende ved å være utenlandsstudent i Kina?
Det mest utfordrende ved å være på utveksling i Kina var nok språkbarrieren som følge av at kinesere er ekstremt dårlige i engelsk. En kommer imidlertid langt med kroppsspråk, noe som også skaper rom for mange komiske situasjoner som man bare må ta med et smil.
Siden jeg kun var på utveksling i fire måneder prioriterte jeg ikke å ta språkkurs, men jeg klarte fint å overleve med en kombinasjon av selvlærte hverdagsfraser, kroppsspråk og appene Pleco og Google Maps.
Hvordan ser en typisk dag ut som student der du er?
En typisk ukedag kan starte på en kafé med skolearbeid før forelesning fra kl. 15-18, for deretter å spise middag med venner i Wudaokou og tilslutt ta noen øl og synge karaoke på KTV. Ellers kan en dag bestå i å reise på en oppdagelsesferd i Beijings gamle og sjarmerende hutonger eller på shopping i det vestlige og moderne Sanlitun-området. Kontrastene er store!
Vil du anbefale andre å studere ved din skole og hvilke tips ville du gitt nye studenter?
Mitt beste råd er å reise med et åpent sinn. Det er viktig å være forberedt på at alt er annerledes enn hjemme og at hverdagslige gjøremål hjemme i Norge fort kan utarte seg til et lite prosjekt i Kina. Om man trer ut av komfortsonen og hopper i det så vil en imidlertid sitte igjen med minner for livet!
Hva kommer du til å savne mest?
Det jeg savner aller mest er den kinesiske kulturen, all støyen fra storbyen, kinesisk mat, alle mulighetene til å oppleve noe nytt hver dag og alle menneskene jeg ble kjent med.
Fem innsidetips til turister i studiebyen din:
- Dra på oppdagelsesferd i Beijing! Pass på at du får tid til å besøke de klassiske turiststedene, men kulturen opplever du etter min erfaring best ved å reise litt overalt og kikke deg rundt
- Dra på KTV! Dette kan best beskrives som et karaoke-hotellrom-konsept og finnes over alt i Beijing
- Last ned VPN før du reiser. Denne er gull verdt om du vil ha tilgang til sosiale medier som de hjemme i Norge bruker, siden det meste blir stoppet av ”The Great Firewall” når du kommer til Kina
- Dra på utflukter! Jeg kan spesielt anbefale å reise på overnattingstur til Den Kinesiske Mur, å reise på fjelltur til Hua Shan hvor du bør få med deg soloppgangen fra toppen av fjellet og å reise til Shanghai som kun er fire timer unna med hurtigtog
- Lonely Planet sin Kina- og Beijing-reisebok er superbra, men denne får du ikke kjøpt i Kina som følge av sensuren. Derfor bør du kjøpe denne før avreise.
- Erfaringsrapporter Kina
- Bachelor i Internasjonal Markedsføring i Suzhou, Kina
- Bachelor i kinesisk ved Fudan University
- Bachelorgrad i mandarin ved Beijing Language and Culture University
- Beijing International Chinese College - Kinesisk (Petter)
- Beijing Language and Culture University (BLCU) - Språkutveksling
- Donghua University i Shanghai -Business Administration og kinesisk (Martine)
- Fudan University Shanghai - Internasjonal markedsføring
- Jiao Tong University i Shanghai - Madarin (Tonje)
- Jiao Tong University i Shanghai - Mandarinstudier og praktikanterfaring (Daniel)
- Jus ved Renmin Universitetet Beijing
- Master i Internaional Business i Shanghai
- Master i Internasjonal Business ved Shanghai Jiao Tong University
- Master i kinesisk kultur og politikk ved Zhejiang University (Synnøve)
- Master i rettsvitenskap ved Peking University
- Master ved University of Nottingham, Ningbo Campus (UNNC)
- Mastergrad i Kinesisk samfunn og politikk ved Zhejiang University
- University of International Business and Economics (Tomas)