Synnøve Aagaard, 27 år, tar en parallell master i kinesisk kultur og politikk ved Universitetet i Oslo med utveklsing til Zhejiang University.
Hvorfor valgte du Kina og dette studiet?
Studievalget var for meg en naturlig forlengelse av bachelorgraden min fra UiO i Kinastudier med kinesisk. Universitetet i Oslo (UiO) hadde en meget god samarbeidsavtale med Zhejiang University (ZJU) i Hangzhou, der man kunne følge ett års undervisning i Kina som et av flere alternative løp for mastergraden fra UiO. Det vil si at du på to år fikk to mastergrader, fra et norsk universitet og et av Kinas topp fem universiteter, ZJU, istedenfor kun den ene UiO-graden, uten å bruke lengre tid.
Ved å ta masteren i Kina fikk jeg holdt språkkunnskapene vedlike, bygget ut mitt sosiale kinesiske nettverk, og datainnsamling relatert til masteroppgaven i form av intervjuer, spørreundersøkelser o.l. kunne føres over en langt lengre periode, som styrket oppgaven min.
Hvordan synes du du skolen, studiet og undervisningen er?
Kvaliteten på undervisningen ved ZJU er riktignok svært varierende avhengig av den enkelte professor. Noen fag var både spennende og givende, i andre fag måtte man lære nærmest helt selvstendig, med professorer som stilte med verken pensum eller eget innhold til timene. Som student i Kina tror jeg man må være forberedt på å få litt av begge deler, og man kan dessuten velge å være litt proaktiv i møte med tilbakelente lærere – det er lov (ikke minst filially pious) å be om lekser!
Videre ha flere av kursene man kan velge kinesisk som undervisningsspråk. Selv om det kan oppleves som vanskelig å få med seg alt i starten, lærer man fort – så bare hopp i det. Det er ekstremt nyttig å bli vant til å anvende kinesisk daglig, først som sist.
For meg handler ikke studietiden i Kina om studiene alene, ikke minst handler den vel så mye om alle lærdommene som kommer gratis av å takle små og store utfordringer, og gjøre seg kjent med lokale skikker og levesett. En vil aldri bli en Kina-kjenner uten å ha «levd Kina», og det kan man ikke gjøre fra Norge!
På klasseutflukt til organisk svineoppdretter og gårdsbruk i utkanten av Hangzhou fikk vi bl.a. mate grisene.
Hvordan synes du studentmiljøet er?
Kort sagt er det veldig godt studentmiljø ved ZJU. Kontoret for Kina-studier arrangerer stadig sosiale aftener og dagsutflukter til nærliggende byer, muséer, gårdsbruk, fabrikker o.l. Det finnes ti-, muligens hundretalls av studentgrupper, med noe for enhver smak (f. eks. dans, mah-jong, badminton, kampsport). (Å bli med i slike grupper der man snakker kinesisk uten at språklæring egentlig er hovedmålet, er for øvrig utvilsomt den beste måten å bli en kløpper i kinesisk på.)
Hangzhou har flere fine bibliotek over hele byen der det går an å sette seg ned for å lese dersom man er lei av å dra til sitt eget universitetsområde. Her kan nevnes Hangzhou public library, Zhejiang public library, samt Yuquan og Xixi universitetsområder, som har sine egne lesesaler og universitetsbibliotek. For akkurat vår klasse foregikk det meste av vår undervisning ved Zijingang universitetsområde, det nyeste og mest moderne, men også det universitetsområdet lengst vekk fra Hangzhou sentrum. Imidlertid sogner de fleste utenlandske studentene til Yuquan, og det er derfor meget sannsynlig at det er her du havner dersom du velger å søke deg til ZJU.
Koselig møte på en av Hangzhous mange lune bokkaféer.
Hvordan var søknadsprosessen?
Universitet og studieprogram som dekkes av CSC-stipend finner man på Kinas forskningsråd sine sider for studier i Kina (markeres med rød stjerne). Vær forberedt på at denne prosessen er meget tidkrevende.
Fremgangsmåte:
- Bestem deg for hvilket program og universitet du vil søke deg til, og formuler dertil søknaden din til Forskningsrådets Kina-stipend.
- Søk på programmet/universitetet (Sørg for å ha alle påkrevde dokumenter i orden).
NB! Svar på opptaket kommer sent, muligens kun uker før man reiser – juni/juli for opptak til høstsemesteret. Ha derfor en plan B.
Hvordan er prisnivået og leieprisene i Hangzhou?
Sammenliknet med andre kinesiske byer, er leie- og prisnivået i Hangzhou ganske høyt, men selvfølgelig billigere enn Norge. Selv leide jeg privat i to omganger; det første året delte jeg en privat leilighet ved Zijingang (altså langt utenfor sentrum) med tre medstudenter og vi betalte 10 000 RMB i måneden (= altfor mye). Neste halvår bodde jeg med en kinesisk jente midt i hjertet av Hangzhou, delt kjøkken og bad (ingen stue), og betalte 1 600 RMB i måneden. Strøm og internett kom i tillegg, en forsvinnende liten utgift. Dette kan anbefales.
Fordelen med privat leilighet: Du kan invitere alle dine kinesiske venner til fest.
Jeg bodde ikke selv i studenthybel, men disse er veldig billige, av god standard, og koster litt over 3 000 RMB (tilsvarende ca. 4 000 NOK) i halvåret, inkludert strøm og internett. Man har ikke kjøkken, men mange opplever det ikke som særs problematisk, i og med at kantinen serverer måltider tre ganger daglig for en rimelig penge og det er billig å spise ute (15 – 150 RMB per person avhengig av restauranten).
Klassen vår ble intervjuet på kinesisk av Hangzhou TV om gjenvinning og miljø. F.v.: Rebekka Sagild og Julia Hall.
Hva er det beste med å studere i Hangzhou?
Det beste med å studere i Hangzhou er at man blir utfordret på sin norske måte å gjøre ting og forholde seg til andre på. Gangfarten er merkbart tregere – hvorfor skynde seg overalt hele tiden? Folk har et langt mer avslappet (= sunt?) forhold til kroppen sin. Fremmede på gata snakker sammen som gamle kjente, og den eldre garde nyter blomstrende sosialliv med tai qi-, mah-jong- og danseklubber i bakgården. Man sier ikke «takk» til gode venner i hytt og pine (tegn på sosial avstand), men kaster seg etter å få betale middagsregningen deres. Jeg elsker det.
Hva er det mest utfordrende ved å være utenlandsstudent i Kina?
Det kan være vanskelig å omstille seg det hierarkiske akademiske systemet i Kina hvor studenten er merkbart underdanig professoren. Norske skolebarn opplæres til å avbryte undervisningen med alle slags innvendinger og spørsmål som en nyttig kilde til læring. Dette kan imidlertid godt tolkes som kritikk hos kinesiske undervisere. Jeg brukte personlig en del tid på å lære meg å «read the room» for hvor det var rom for diskusjon, og hvor man gjorde det klokt i å enten holde spørsmålene for meg selv, begrense antallet, eller vente med dem til jeg fikk professoren på tomannshånd.
Hvordan ser en typisk dag ut som student i Hangzhou?
Ganske lik en studentdag i Norge. Formiddagens fag etterfulgt av lunsj på kantinen, ettermiddagens fag og senere egenstudier på lesesalen.
Vil du anbefale andre å studere ved din skole og hvilke tips ville du gitt nye studenter?
Jeg vil absolutt anbefale andre å studere i Hangzhou. Mine tips ville være å unngå å havne i en boble av utenlandsstudenter ved å leie bolig på privatmarkedet, samt å bli med i en student-fritidsgruppe.
Hva kommer du til å savne mest?
Mine Hangzhou-venner!
Fem innsidetips til turister i studiebyen din:
1. Gå opp ved Zhejiang Public Library til fjelltoppen som rager over West Lake for en fabelaktig utsikt.
2. Hvis du vil ha ren, men billig mat, anbefales muslimske restauranter, som kjeden 兰州拉面. Disse har gjerne en litt annen standard for renslighet enn andre lavterskeltilbud, men kan gi deg en god middag for 15 RMB uten at det skal gå på helsa løs.
3. Unngå så langt det går å reise i rushtiden, altså kl. 7-9 og 17-19.30. Hangzhou er Kinas by med høyst biltetthet, én bil per to innbyggere, og det stiger.
4. For utelivsutfart utover til Hangzhous yrende «klubbliv», for de som, som meg, ikke sonder til klubbene, kan strekket av Shuguang Rd mellom Qishi Rd og Zheda Rd anbefales; Cocktailbarer og puber med livemusikk og stort sett kinesiske besøkende.
5. Om du kan kinesisk, last for all del ned disse appene med én eneste gang:
- 大众点评 Søk deg enkelt fram til restauranter, kinoer og mye mer med kriterier til pris, cuisine, bestemte kinofilmer, avstand fra deg m.m. Også mange kampanjer og gode tilbud via denne appen! Lær deg likegodt å bruke den med en gang flyet ditt lander i Kina. Supernyttig.
- 百度地图 Kinas «google maps», for å enkelt finne vei og raskeste transportrute til en gitt adresse/restaurant etc.
- Alipay Nettbetalingstjeneste hyppig brukt i Kina. Herfra kan du også bestille mat på døren og betale for varer fra taobao.
- QQ music Musikkstrømmetjeneste. Spotify fungerer dårlig i Kina. Bruker heller denne appen, som har nesten alt av musikk fra alle verdens land!
- 滴滴打车 Bestill taxi eller privatbil direkte til dine GPS-koordinater, ingen adresse påkrevd. Bilen kommer til deg, og du slipper å måtte reke gatelangs unødig for å vifte ned en taxi i rushtiden.
- Sett opp Wallet/钱包-funksjonen i Wechat for å knytte elektronisk pengeboksaldo med ditt kinesiske bankkort. Både wechat og Alipay brukes hyppig som betalingsfunksjon på en rekke restauranter m.m. i Hangzhou. Ikke alle steder godtar begge deler, men kun den ene eller andre. Derfor lønner det seg å være utstyrt med begge deler!
Beste ANSA-tips:
Kom deg til Yang Qi musikkfestival (洋气音乐节) om sommeren, West Lake musikkfestival (西湖音乐节) på sensommeren, og se fyrverkerier på West Lake internasjonale fyrverkeridag i midten av oktober! West Lake Impressions er et spektakulært vann/danseteater og lysshow du heller ikke må gå glipp av (NB, det er ganske dyrt – men verdt det).
Legg også inn et par langhelgereiser til nærliggende byer som Shanghai, Ningbo, Xiamen og Wenzhou for et frisk vindpust i studenthverdagen.
Meg som vinker glad og fornøyd fra en helgeutflukt til Shanghai.