Martin Glasø tar master i Internaional Business (MIB) ved Shanghai Jiao Tong University, Antai College of Economics & Management. Les om hans erfaringer fra studiene.

Hvorfor valgte du Shanghai og MIB?

Høsten 2013 flyttet jeg til Shanghai for å studere ett år ved Fudan School of Management, dette ga mersmak på den kulturelle forskjellen som eksisterer mellom Kina og Europa. Da jeg anser viktigheten av å skille seg ut med en spisskompetanse er særs viktig slik samfunnet utvikler seg nå. Kina er og vil forblibli et ledende land med tanke på økonomisk vekst og innovasjon. Landet har kommet svært langt innenfor e-commerce, sosiale medier og mobilbetaling, dette er noe vi ikke er like flinke på i Norge.

Det å opparbeide seg internasjonal erfaring, ha kunnskap og være flink til å oppsøke andre kulturer ser jeg som en stor fordel for personlig og profesjonell utvikling. Da er absolutt Kina og Shanghai en fin plass og oppsøke, det er en flott inngangs-by til den kinesiske/asiatiske kulturen. Kulturen skiller seg kraftig fra den vestlige, generelt så er alle hverdagslige hendelser veldig annerledes enn hva vi opplever i Europa, dette er noe som er veldig spennende å oppleve.

På grunnlag av disse erfaringene bestemte jeg meg for å dra tilbake til Shanghai høsten 2015 for å ta en master i International Business. Jeg ville utvikle en dypere kulturforståelse, få et bedre innblikk i kinesisk businesskultur, samtidig så er programmet MIB veldig flerkulturelt, dette er en fin måte å opparbeide internasjonalt venne-nettverk. Du vet aldri, plutselig blir det fremtidig handel/business med klassekamerater.

Hvordan synes du skolen, studiet og undervisningen er?

Jiao Tong University er et anerkjent universitet i Kina, men også internasjonalt. Jeg studerer ved campuset som ligger sentralt i Shanghai, i det som heter Xuihui-distriktet. Skolen har også et annet campus utenfor sentrum, Minhang-campus, dette er lokalisert som lengre utenfor bykjernen. Jeg valgte MIB-programmet ved Antai School of Economics and Management, som er business-skolen som inngår i Jiao Tong University, programmet er satt opp slik: 1 og 2 semester består av obligatoriske fag og valgfag, mens semester 3 er ment for internship og semester 4 er til masteroppgave. Standarden på skolen er litt variert, bygningen som hovedsakelig blir brukt i forbindelse med business-studier er helt ny (2015), ellers er de andre bygningen mer av kinesisk standard. I forbindelse med oppstartsfasen av studiet er det litt mye papirarbeid og fylle ut, men dette er egentlig en fin måte å bli kjent med og vant til kinesiske prosedyrer og byråkrati. Kinesiske universiteter krever alltid mye papirer og bilder som de knytter til profilen din.

Med tanke på undervisningsmetoder er det annerledes enn det vi vanligvis opplever i Norge. Vi jobber mye med case-arbeid hvor det oftest er gruppearbeid, men også individuelt. Det er mye presentasjoner som god gir trening og erfaring med å snakke foran flere mennesker med ulik kulturell bakgrunn. Med tanke på at det totalt er 75 studenter i klassen med 31 forskjellige nasjonaliteter, er gruppearbeid en krevende men interessant opplevelse av kulturelle forskjeller og arbeidskapasitet. Mye av informasjonen vi får tildelt er på Kinesisk, og dermed litt forvirrende til tider, men her er det bare å oppsøke andre medstudenter om det eventuelt er uklare beskjeder fra skolen. Det å studere ved et universitet i Kina kan av og til være krevende med tanke på informasjon og logistikk, men dette er en fin måte å lære seg å jobbe selvstendig og opparbeide god oversikt over skole og logistikk. Samtidig få et bedre inntrykk av hvordan å forholde seg til ulike kulturelle forskjeller, norsk logistikk fungerer ikke i Shanghai. Her er det viktig å være tålmodig, rolig og gjøre som du blir fortalt.

Hvordan var søknadsprosessen ved Shanghai Jiao Tong University?

Søknadsprosessen er relativt simpel, du sender inn søknad til ACEM.sjtu, etter sendt mail følger skolen deg opp via informasjonsmail om hvordan/hva du må gjøre for at søknadsprosessen skal være i orden. Er du en av de som kommer videre så vil skolen be om å ha et telefonintervju, her er spørsmålene veldig generelle, det skal være overkommelig for de fleste. Jeg opplevde intervjuet som en simpel ting i forhold til hva jeg hadde sett for meg i forkant. Etter du har fått tildelt studieplassen får man et confirmation letter i posten som brukes til å søke visum. Veldig viktig å ta godt vare på dette.

Hvordan er prisnivået og leieprisene i Shanghai?

Leieprisene er høye, spesielt med tanke på svingene i valutakursene. Jeg bor i privat leilighet ved et kinesisk leilighetskompleks utenfor skolen. For de som ønsker å ha egen leilighet så er normal leie på rundt 4000-7 000 RMB i måneden, som oftest for et rom i kollektiv, alt etter område. Når det kommer til levekostnaden så er den hva du gjør den til. Kinesisk mat og drikke er billig, men velger du vestlige import-produkter er dette dyrere.

Hva er det beste med å studere i Shanghai?

Shanghai er metropol-by med flere muligheter for spennende og kulturelle opplevelser, med tanke på at byen ligger fint til i Asia er reisemulighetene svært gode. Om du ønsker å oppleve mye er det alltids noe som skjer gjennom hele uken. I og med at Shanghai har vokst til å bli den byen det er i dag med ca 25-26 millioner mennesker, arrangeres det flere store eventer gjennom hele året, blant annet store musikk-festivaler, kunstutstillinger, øl-festivaler, mat-festivaler, tennisturneringer, Formel 1, Grand prix og golftureninger. Byens natteliv er også veldig bra, det finnes et hav av klubber, barer, KTV og jazz/blues-live musikk. Ellers er det også mye spennende bydeler hvor det finnes mye kunst, kultur og sport. Alt i alt er Shanghai en veldig internasjonal by som kan virke fjern ved første møte, men når du blir vant til det er byen helt fantastisk.

Hva er det mest utfordrende ved å være utenlandsstudent i Kina?

Jeg vil si at språkbarrieren er den største utfordringen, grunnleggende kinesisk er viktig for dagligdagse gjøremål som å ta taxi eller handle mat. Benytt deg av Lånekassens støtte til språklig tilrettelegging.

Deretter er byråkrati en utfordring. Da i forbindelse med kjøp av internett, treningsmedlemskap og spesielt med skole i oppstarten. Du må melde fra om flytting til den lokale politistasjonen innen 24 timer etter ankomst til byen.

Hvordan ser en typisk dag ut som student i Shanghai?

Det er til tider veldig mye skolearbeid mens det kan være mindre å gjøre til andre tider. Men det er absolutt overkommelig med skolearbeid om du planlegger dagene/ukene godt. Alltid pass på og følg med på om det er hjemmelekser, som det ofte er i de aller fleste fagene, da dette er noe som betyr mye for professorene. Med tanke på sosialt liv utenom skolen er det alltids mye å finne på, enten trene, gå ut å drikke kaffe, konserter, kino og mye, mye annet. Reisemulighetene i områdene rundt Shanghai er store, det finnes flere "småbyer" (1-11 millioner innbyggere) innenfor en 1-3 timers togtur som er verdt å oppleve. Ellers er reisemulighetene innad i Kina/Asia store med mye spennende, eksotisk natur og opplevelser. Transport er veldig praktisk, tog og flybilletter er rimelige og effektive. Men merk, det å kjøpe billett fra Kina til Norge er dyrere enn om du kjøper fra Norge-Kina.

Bildet er fra Huangshan "Yellow Mountains".

Vil du anbefale andre å studere ved Shanghai Jiao Tong University?

Om du er på utkikk etter nye impulser og annerledes utfordringer vil jeg virkelig anbefale Jiao Tong og MIB programmet. Universitet er som tidligere nevnt flerkulturelt, veldig godt rangert på ulike skalaer og ikke minst en fantastisk mulighet for å få et spennende innblikk i kinesisk kultur.

Etter ett år ved Fudan School of Management, og nå Master of International Business ved Jiao Tong føler jeg at mitt syn og min opplevelse av Shanghai og Kina har styrket min faglig og personlig utvikling. Gjennom gruppearbeid og interaksjon med mennesker med ulik bakgrunn har mitt verdenssyn utviklet seg, jeg har et bredere syn på utvikling, innovasjon og kultur enn hva jeg hadde da jeg først dro til Shanghai høsten 2013.Det å oppsøke noe utenfor komfortsonen er noe alle bør gjøre. Til tider kan Kina føles veldig rart, skremmende og utfordrende, men dette er noe man bare må leve med får å få utvikling.

Hvilke tips ville du gitt nye studenter?

Her er noen: Forvent det uforventa, vær tålmodig og søk utfordringer en ellers ikke ville opplevd i Norge. Det å opparbeide litt kunnskap i mandarin er viktig med tanke på dagligdagse ting.

Med tanke på ANSAs arrangementer vil jeg trekke frem julebordet, dette er et event hvor studenter fra ulike universiteter og norsk næringsliv i Shanghai samles til felles mat og god drikke.