Michael Ulfstein Jakobsen tar master i Internaional Business (MIB) ved Shanghai Jiao Tong University, Antai College of Economics & Management. Les om hans erfaringer fra studiene.

Hvorfor valgte du Shanghai og MIB?

Som businesstudent tenkte jeg at jeg måtte gjøre noe annerledes enn de tusener av likestilte i Norge. Alle snakker om internasjonal erfaring og jeg begynte å lete etter skoler utenfor Norges grenser. Jeg bestemte meg tidlig for at Shanghai, Hong Kong eller Singapore var de destinasjonene som var mest interessante for meg. Årsaken til dette er flere, jeg har hatt noe erfaring med handel fra Asia og vet at det er flere barrierer mellom Asia og Europa når det kommer til business. Jeg tenkte at ved å studere business på skolen i tillegg til å lære mer om kulturen ville få mer ut av oppholde enn om jeg hadde valgt en mer vestlig destinasjon som USA eller Storbritannia. Valget falt til slutt på Shanghai av den enkle grunn at jeg allerede hadde vært i Hong Kong og jeg anså Singapore som for dyrt.

Hvordan synes du du skolen, studiet og undervisningen er?

Jiao Tong er en svært anerkjent skole, spesielt i Kina. Vær obs på at Jiao Tong har to campuser, de fleste internasjonale studier foregår på Xuhui campus som ligger veldig sentralt med alle fasiliteter i nærområdet. Men om du skal ta ingeniørstudier havner du på Minhang campus! Det ligger 1 timer ”utenfor” byen. Jeg vet ikke hvor mange som bor der eller hvor stort det er men det går busser inne på campus.

Når det kommer til undervisningen på MIB så vil jeg si at det skiller seg fra Norsk undervisning på den måten at det er mye mer case-arbeid. I de fleste fag har man individuelle eller gruppe oppgaver som skal løses, skrives og presenteres. Det som også er interessant er at vi er 75 studenter i klassen fra 35 forskjellige nasjoner. Dette fører til at man ikke bare lærer mer om Kina/Asia men også får sammenligninger med and land fra hele verden. 

Hvordan var søknadsprosessen ved Shanghai Jiao Tong University?

Søknadsprosessen var veldig grei, man leverer elektronisk på nettisden: ACEM.sjtu deretter får du oppfølging på mail og om man er en av de som kommer videre må man ha et telefonintervju. Intervjuet var relativt simpelt i forhold til hva jeg trodde på forhånd. Det er et 5 til 10 minutters intervju hvor man beskriver seg selv og sin bakgrunn og hvorfor akkurat du skal få plassen. Etter du har fått tildelt studieplassen får man et confirmation letter i posten som brukes til å søke visum.

Hvordan er prisnivået og leieprisene i Shanghai?

Leieprisene er høye, nå bor jeg på campus og betaler noe sånt som 9 000 kroner i semesteret for dobbeltrom. Ønsker du enkeltrom ligger prisene på ca 13 000 kroner. For de som ønsker å ha egen leilighet så betaler de rundt 3 000 til 7 000 kroner i måneden. Når det kommer til levekostnaden så er den hva du gjør den til. Du kan lett leve for 50 kroner dagen om du vil, men det er det svært få som gjør!

Hva er det beste med å studere i Shanghai?

Shanghai er en fantastisk by å studere i. Det skjer noe hele tiden, for de som er sportsinteresserte er det store golf og tennisturneringer i byen. For bilinteresserte har du Formel 1. Utelivet er også veldig bra, du finner alt fra hyggelige små barer på hjørnet til døgnåpne klubber. Kjente artister som Tiesto og Steave Aoki spiller regelmessig. Jeg vil si at Shanghai er en by som kan passe alle, uansett interesser.

Rafael Nadal vs. Milos Raonic under Shanghai Rolex Masters 2015.

Hva er det mest utfordrende ved å være utenlandsstudent i Kina?

Jeg vil si at språkbarrieren er den største utfordringen, grunnleggende kinesisk er et must for dagligdagse gjøremål som å ta taxi eller handle mat. Benytt deg av Lånekassens støtte til språklig tilrettelegging.

Deretter er byråkrati en utfordring. Jeg opprettet en kinesisk bankkonto med kort og nettbank. Det førte til fem timer på bankkontoret hvor minst 20 ulike dokumenter skulle signeres, godkjennes av saksbehandleren, saksbehandlerens overordnede og saksbehandlerens overordnedes overordnende. Dette kan til tider være utfordrende. Du må også melde fra til politiet om hvor du bor og du må melde endring om du flytter.

Hvordan ser en typisk dag ut som student i Shanghai?

Ingen dager er like! Det er til tider veldig mye skolearbeid mens det kan være mindre å gjøre til andre tider. Dette gjør at man tidvis ikke har noe sosialt liv utenom gruppearbeid og forelesninger, mens man andre ganger kan reise eller besøke de mange attraksjonene i Shanghai. Det er alltid noe som skjer!

Jeg vil også presisere at Kina har mye mer å by på en kun store metropoler. Drar man litt innover i landet er det mye vakker natur og flotte steder å dra til for de som liker å reise!

Her fra Mount Hua, Huashan!

Vil du anbefale andre å studere ved Shanghai Jiao Tong University?

Jiao Tong University er veldig stort å jeg har lite erfaring med andre studieretninger en business. Men jeg vil absolutt anbefale å ta Master i International Business. Det er en relativ ny linje, jeg tror jeg er tredje kull og mye har forbedret seg fra første til andre semester. Kina er byråkratiets land og ulike dokumenter skal signeres ukentlig. Jeg tror man får like mye ut av oppholdet utenfor klasserommet som det man får innenfor, det er mange kulturforskjeller som er vesentlig fra et business synspunkt og disse kan ikke læres ved å lese en bok.

Meg og noen fra klassen på "elvecruise networking".

Hvilke tips ville du gitt nye studenter?

Mitt beste tips; prøv å lær deg litt kinesisk! Hvis man snakker grunnleggende kinesisk kan dette åpne mange dører. Kineserne synes skandinaviske vikinger er veldig eksotisk og vil gjerne ansette deg, hvis du da klarer å følge en samtale kan du komme langt!

Beste ANSA-tips:

  • Julebordet er et must
  • ANSA Asia Convention som arrangeres i Hong Kong

ANSA Kina er et aktivt landsstyre i Kina - les mer om dem her.

Følg ANSA Kina på Facebook her.