Anders Henriksen har studert jus ved Renmin University i Beijing. Les og lær av hans erfaringer.

Erfaringsrapport laget i samarbeid med UiB.

Praktiske tips

  • Hvis du ikke har noe erfaring med Kina eller snakker kinesisk, så kan jeg sterkt anbefale at du tar med en ny utgave av Lonely Planet. Dette vil gjøre oppholdet ditt mye enklere, tro meg. 
  • Samtidig kan det være lurt å lære seg litt kinesisk før du reiser. Det viktigste er nok telling, siden kineserne ikke teller med fingrene på samme måte som oss
  • Skaff deg VPN før du drar.
  • Søk så tidlig som mulig om bosted på campus. 
  • Det er overraskende vanskelig å få tak i deodorant for menn, og hvis du finner det så koster det en del. Ta med hjemmefra.
  • Siden Kina er såpass billig, så trenger du ikke å ta med så mye bagasje. Det meste får du kjøpt ganske billig, og husk at du skal ta med all bagasjen hjem en dag. 7 kg overvekt for hjemreisen kan gi utfordringer på flyplassen. Sportsklær får du f.eks kjøpt veldig billig på Decathlon. 
  • Dessverre har Kina fortsatt store utfordringer når det gjelder falske penger. I de fleste tilfellene blir man lurt av taxisjåfører, men du kan til og med få falske penger fra minibankene. Dette skjedde dessverre med flere av studentene, til og med fra minibanker på campus. Det lureste er å ta ut pengene fra minibanker inne i selve banken, hvor det ofte er tryggere. Falske penger gjelder bare den største seddelen, som er 100 RMB. 

Bildet er fra Huashan, som er en av Kina sine fem hellige fjell. Her krysser vi den mye omtalte «planken».

Undervisningsformer

Undervisningen foregår i klasserom og den minner litt om videregående. Cirka 10-20 studenter, med en foreleser som sitter og prater i cirka 3 timer. Mange av foreleserne stiller spørsmål til studentene, siden de ønsker diskusjon med og mellom studentene. Dessverre gjør ikke alle foreleserne dette.

Enkelte av de kinesiske foreleserne er vant med at kinesiske studenter bare skal sitte og lytte i tre timer. Min erfaring er at timene blir mer spennende hvis du deltar i timen. Foreleserne er veldig interessert i sammenligning mellom forskjellige land. Dette gjelder også de som ikke er så flinke med å inkludere studentene. Med litt spørsmål fra din side, så er diskusjonen i gang. 

Bildet er fra den kinesiske muren. Dette er den renoverte delen. 

Faglig utbytte og språk

Positivt:

Siden jeg valgte både internasjonal og kinesisk juss, så fikk jeg et veldig variert faglig utbytte. Jeg valgte f.eks ”Chinese Judicial system and Case Analyse” som ga en generell innføring i kinesisk rettssystem. Samtidig ønsket læreren å sammenligne det kinesiske rettssystemet med andre land, og siden klassen bestod av internasjonale studenter så ble det ofte en god diskusjon i slutten av timen. 

Mange av de internasjonale fagene hadde fokus på forholdet mellom internasjonal rett og kinesisk rett. I f.eks ”International litigation” hadde foreleseren stort fokus på hvordan du skal gå fram for å saksøke en i Kina eller Hong Kong, og spesielt i tilfeller hvor formuen til personen var spredd i forskjellige land. 

Negativt: 

I Kina er det mer vanlig at foreleseren prater i 3 timer, mens studentene hører på. Siden du sitter i et klasserom som minner om en storgruppe/arbeidsgruppe hjemme, så kan det til tider bli litt kjedelig. Dette kan likevel løses ved at du tar initiativ til å delta mer i timen ved f.eks spørsmål, noe som ofte førte til at foreleseren ble åpen for mer diskusjon.

Norske studenter må ta 8 fag for å oppfylle kravet fra UIB. Dette gjør at du ikke kan ha for stort fokus på 1 fag, selv om fagene er små. 

Her sitter vi og spiser på en kinesisk restaurant, og som alltid er det noe "spennende" i maten. I dette tilfellet var det beina til en kylling + klør.

Språk:

Som alle andre internasjonale studenter blir du tvunget til å snakke engelsk i timen, og skrive eksamen på engelsk. I starten kan det være litt krevende å snakke om juss på engelsk, men dette løser seg ganske raskt.

Mange av foreleserne har også fokus på språkutfordringene som følger av at kinesisk er vanskelig for oss å forstå. 

Universitetsområdet og byen

Campus er stort, og det er en fordel med sykkel. Her finner du restauranter, café, matbutikker osv. Jeg syklet hver dag til matbutikken for frokost, videre til caféen for kaffe og så til juss bygget. Med sykkel var avstanden ca 5-10 min. 

Hvis du er interessert i idrett, så anbefaler jeg å bo på campus. Her finner du fotballbane, tennis, bordtennis, basket, stor svømmehall (kostet ca 7 kr) og idrettshall. 

Dette er det juridiske fakultetet sitt fotballag. Jeg og Tim (fra Nederland) spilte for dette laget i et halvt år. Bildet er tatt fra stadion på campus. 

Beijing: 

Beijing er en stor by med cirka 22 millioner innbyggere. Dette kommer du til å merke. Det er folk over alt, og kinesere er generelt dårlig i engelsk. Fordelen er at kollektiv tilbudet er veldig godt utbygd, så du klarer å bevege deg rundt ganske enkelt. 

Det jeg likte best med Beijing er at den alltid har noe nytt å tilby. Siden byen er så stor, blir du ofte overrasket over en ny restaurant, bar eller turistattraksjon. Samtidig ligger den kinesiske muren ikke langt unna, noe som er grunn nok i seg selv for å reise til Kina.

Det er også veldig lett å reise med tog fra Beijing til andre byer. Vi dro på mange helgeturer til andre steder i Kina, siden billettene til nattoget (med egen seng) var ganske billig. Dette ble veldig vanlig for de internasjonale studentene, siden alle ønsket å se en del av Kina.

Bildet er fra studenter på tur over den kinesiske muren. Dette er den delen av muren som ikke har blitt renovert.

Det negative er forurensingen. Beijing har blitt bedre de siste årene, men de sliter fortsatt med dette. Spesielt om vinteren. I de verste tilfellene må du bruke maske eller holde deg inne. 

 

Siden det er veldig få kinesere som snakker engelsk, kan det til tider være veldig frustrerende for vestlige i Kina. Tålmodigheten din blir satt på prøve, og du må bare akseptere at ting tar tid. Et eksempel er kjøp av sim-kort til mobilen. Dette kan ta alt fra en time til en dag. Derfor passer ikke Beijing for alle. Hvis du ønsker utfordringer og en annerledes hverdag, så kan jeg anbefale det sterkt. Hvis du ønsker en hverdag hvor det er lett å kjøpe deodorant på butikken eller spørre folk om veien, så anbefaler jeg det ikke.

 

Bustad

Siden jeg søkte for seint om bosted på campus (1 måned før fristen), så fikk jeg beskjed om at jeg måtte finne meg et annet sted å bo. Dette var mye av grunnen til at jeg reiste ned 1 måned før studiestart. I Beijing bor de fleste vestlige studentene i Wudaokou. Dette er ca 10 min med buss fra campus. Prisene er ganske høye, men ikke i forhold til vestlig standard. Det kjipe er at du trenger en ”agent” til å vise deg rundt. Hun kan vise deg alle kollektivene ”gratis” og hjelpe deg med spørsmål og svar angående leiligheten og huseier. Problemet er at hvis du velger en av rommene ”agenten” viser deg, så må du betale 1 månedsleie for dette. 

 

Jeg brukte 1-2 dager til visning sammen med ”agenten”, men valgte til slutt å dra innom campus for å høre om de hadde noen ledige rom. Overraskende nok hadde de et dobbeltrom ledig, og jeg delte det med en språkstudent fra Nederland hele semesteret. 

Rommet var billigere og bedre enn de private. Samtidig var det 5 min med sykkel til forelesningen, og det ble et godt sosialt miljø mellom alle de som bodde på campus. 

 

Problemet var at bygget hadde litt for høy sikkerhet. Det var kameraer over alt (typisk Kina) og det var vakter ved inngangen. Hvis du kom hjem om natta, måtte du f.eks skrive ned navn, tidspunkt, romnummer osv.. 

Sosialt miljø

Veldig bra sosialt miljø mellom de internasjonale studentene. Selv om mange av oss studerte forskjellige fag, så ble det likevel et godt miljø. Mye av grunnen til dette er Wechat. Dette er Kina sitt svar på Facebook, Snapchat osv.. Her ble det publisert fester, turer og alle typer arrangementer. 

Når det gjaldt sosialisering med kinesiske studenter, så var det mange som følte at dette kunne være litt vanskelig. Skolen prøver å løse dette ved å gi deg en kinesisk språkpartner, men i mange tilfeller så stemmer ikke kjemien. I mitt tilfelle fikk jeg en 20 år gammel fnisete kinesisk jente og det endte med at vi møttes bare en gang. Min anbefaling er at du prøver å finne noen med samme alder og interesser som deg. Jeg valgte å bli med på fotballaget til jussen, hvor det var flere jevnaldrende og vi hadde samme interesser. Fikk en språkpartner fra fotballaget som jeg fortsatt har kontakt med.