Nicolai Nielsen, 23 år, tar bachelor i internasjonal markedsføring ved Fudan University i Shanghai.
Hvorfor valgte du å studere internasjonal markedsføring i Kina?
Internasjonal markedsføring er en bred utdannelse som kan brukes til mye og ved at det også er internasjonalt åpner det mulighetene for å jobbe med internasjonale bedrifter og merker. Kulturforskjellene er veldig store mellom Kina og Norge og det er derfor stor etterspørsel etter folk som kan håndtere denne kulturforskjellen i næringslivet. Det er også et billig sted å bo for studenter, så man kan leve med en annen standard enn studenttilværelsen man er kjent med i Norge.
Hvordan synes du Fudan University og undervisningen er?
Studiet er veldig bra. Fudan er Kinas 3. mest anerkjente universitet og det merker man på kvaliteten. I noen fag kan det være noe repetisjon fra tidligere år. Det er noe jeg merket etter to år på BI først. Ellers foregår studiene i mye mindre klasser enn man er vandt med fra universiteter i Norge. Det er ikke forelesningssaler men heller klasserom mer likt det man er vant til fra videregående skole.
Hvordan synes du studentmiljøet er?
Studentmiljøet er veldig bra. Dersom man henger på de riktige stedene er det veldig mange studenter også internasjonale studenter, og det er som regel veldig enkelt å komme i kontakt med folk. De fleste som er der er i samme båt som dere og er alltid på jakt etter nye venner. På Fudan er det også mulighet for å melde seg på forskjellige idretter hvor man naturligvis også møter mange andre.
Hvordan var søknadsprosessen?
Søknadsprosessen til skolen gikk veldig greit og det går også greit å få visum. Det er veldig mye byråkrati i Kina men dette starter ikke før du faktisk kommer dit. Der vil det bli mye papirarbeid samt helsesjekk. Det virker som om papirene aldri vil ta slutt og det kan være litt forvirrende, men skolen hjelper veldig til så du får informasjon om hva du skal levere hvor og hvilke skjemaer som må fylles ut.
Hvordan er prisnivået og leieprisene?
Prisnivået i kina er som kjent lavt. Det er mulig å leve ekstremt billig hvis man vil, ellers så kan man også unne seg litt ekstra og det er fortsatt billigere enn i Norge. På studentstedene kan man fint få middag og en øl til rundt 20 yuan som tilsvarer rundt 25 kroner. Selv om Shanghai er en dyr by i Kina vil det ikke virke sånn for studenter som kommer fra Norge.
Leieprisene er en annen sak. Det har vært billigere enn i Norge men jeg vil si det ikke ligger mye lavere enn i Norge nå. Leieprisene stiger hvert år. Vi har bodd i leiligheter sentralt i byen som er dyrere og betaler da ca 5000 kroner i måneden hver for en fin leilighet med tre soverom, to bad og biljardbord i stuen. Det går også an å få billigere leiligheter litt utenfor sentrum og det er ikke noe problem ettersom t-bane nettverket er veldig bra. Siste alternativet er å bo på dorm på skolen. Dette vet jeg lite om og har hørt forskjellige historier om hvordan det er. Men det skal gå an å få dorms som minner om europeisk standard. Dette er selvfølgelig vesentlig billigere igjen.
Hva er det beste med å studere i Shanghai?
Det at det er billig er det beste. Man kan virkelig leve livet som student. Og det du ikke finner i Shanghai er ikke verdt å gjøre. Bowling, kino, trampolinepark og masse annet er tilgjengelig. Det er også dyreparker, aquarier, museer og fornøyelsesparker. Det at det er billig gjør også at man veldig enkelt og billig kan reise rundt i Asia til steder du ellers aldri ville dratt. Jeg og minne venner har vært i Malaysia, Filipinene, Hongkong, Taiwan, Thailand og Singapore. Ellers er det også mange fine steder å dra til i Kina også.
Hva er det mest utfordrende ved å være utenlandsstudent i Kina?
Det mest utfordrende er helt klart kommunikasjon. Svært få kinesere snakker godt engelsk og det kan være veldig frustrerende til tider. Man må bare ta det med et smil og ta det som et eventyr når du får mat du ikke vet hva er, eller ender opp på feil sted i taxi. Det er også flere apper som hjelper med å komme rundt dette.
Hvordan ser en typisk dag ut som student i Shanghai?
Tar t-banen opp til skolen om morgenen, eller taxi dersom man ikke orker en full bane eller har dårlig tid. Skolen jeg gikk på hadde tre timers forelesning hver dag så vi var ferdige ca.12 de fleste dager. Deretter spiser man lunsj enten gatemat ved skolen eller på studentpuben hvor det er daglige dealer. Etter det blir det å gjøre litt skolearbeid dersom man har det også finne på noe gøy. Det kan være å trene, gå turer i parker, kanskje ha en piknik i parken eller finne på noe annet gøy. Det er også billig med drikke så man drar ut veldig mye spesielt i starten. Etter en god kveld på byen avslutter man gjerne på KTV eller karaoke som det heter i Norge. Dersom man tar en rolig kveld kan man heller dra på kino eller andre ting. Man kan stort sett gjøre det man ellers ville gjort i Norge, bare med enda flere valgmuligheter.
Vil du anbefale andre å studere ved Fudan og hvilke tips ville du gitt nye studenter?
Jeg anbefaler skolen min sterkt og mitt beste tips er å være tålmodig når det kommer til papirarbeid og kommunikasjon. Det hjelper også å skaffe seg noen kinesiske venner dersom man ønsker å lære kinesisk og dersom man kommer i en situasjon hvor man trenger en tolk.
Hva kommer du til å savne mest?
Kommer til å savne hvor enkelt alt er. Det å kunne kaste seg inn i en taxi uten å tenke på prisen, spise ute når jeg føler for det. Billig alkohol og ikke minst det å kunne snakke høyt på norsk om hvor rare kinesere er.
Fem innsidetips til turister i studiebyen din:
- Last ned smartshanghai-appen.
- Ikke vær redd for å prøve litt shady steder. De små lokale stedene har ofte den beste maten og de beste prisene.
- Ikke vær redd for å snakke med andre. Kinesere pleier å være hjelpsome dersom de forstår deg. Og andre turister kan ha kommet over ting du har oversett.
- Dra på fabric market som er et eget kjøpesenter med skreddere hvor du fint kan få skreddersydde dresser til under 1000-lappen.
- Ikke vær redd for å prute.
Beste ANSA-tips:
Meld deg inn i ANSA og dra på så mye som mulig. ANSA arrangerer turer til HongKong og Taiwan. I tillegg arrangerer de 17. mai-feiring, julebord i norsk stil og andre sosiale arrangementer som quizkveld.