Tonje Simonsen Kvaløyseter har studert mandarin ved Jiao Tong University i Shanghai i Kina - her deler hun sine erfaringer fra studiestedet.
Hvordan vil du beskrive Jiao Tong University?
Jiao Tong University ligger sentralt i Shanghai, men har også en campus utenfor. Nordmenn som studerer der tar enten mastergrad i International Business, bachelorgrad i kinesisk eller språkkurs i kinesisk. Jeg tar språkkurs og da kan du velge hvor mange semestre du vil studere. NTNU har også et samarbeid med denne skolen og det er per dags dato fem norske ingeniører som også studerer her.
Standarden på skolen er som kinesisk standard, helt ok. Ikke veldig moderne fasiliteter og dårlig isolasjon. Det anbefales å forberede seg litt ekstra til man skal på skolen, ta med eget dopapir, kle deg etter været ute og eventuelt ta med matpakke. Sistnevnte er ikke nødvendig.
I og med at all informasjon blir utgitt i kinesiske tegn er det vanskelig å få med seg om det er noen aktiviteter og lignende, derfor er det viktig å spørre litt rundt om man ønsker å være aktiv. De fleste nordmenn bor i private leiligheter, men det er også mulig og bo på campus. De nordmennene som har bodd på campus ender alltid med å flytte ut til private leiligheter.
Hvordan er studiet ditt?
Jeg studerte ved Fudan University her i Shanghai året før, og da jeg bestemte meg for at jeg ville bli et år til for å studere kinesisk, dro jeg på skolen og meldte meg inn, siden jeg allerede bodde her i byen. De andre norske studentene meldte seg inn via skolens hjemmesider, og det fungerte veldig greit. Du må betale et depositum på rundt 500 kr. via nettet. Nettsiden deres er på engelsk, så det skal ikke være noe problem. Søknadsprosessen i seg selv er veldig enkel, du trenger ingen papirer fra tidligere skoler. De tar inn alle over 18 år, så det er stor variasjon i klasserommet med alle nasjonaliteter i alle aldre.
Problemet er visum og andre dokumenter man trenger. Dette er en evigvarende prosess, men man må bare igjennom det. Det er veldig forvirrende, og ikke hør på tips fra andre da reglene hele tiden endrer seg. Følg med på ambassadens sider og gjør det som du får beskjed om. Når du ankommer Shanghai, vil skolen hjelpe deg og guide deg over alle prosessene du må igjennom her.
Selve studiet er helt ok, men det er veldig ensidig, og lærerne dine er selv studenter ved Jiao Tong. Det er helt opp til en selv hvor mye man får ut av det, og kurset krever at man studerer mye på egen hånd også. Anbefaler å skaffe flere kinesiske venner i tillegg til language partner.
Hvordan er bomulighetene i Shanghai?
Det er utrolig lett å få leilighet i Shanghai, men de fleste lurer på: Hvor skal jeg starte? Hvor burde jeg bo? Og hva skal jeg betale?
Først og fremst: du betaler gjerne tre måneders depositum i tillegg til tre måneders husleie av gangen, så pass på at du har nok penger. I tillegg betales alt i kontanter.
Hvor skal jeg starte med å finne leilighet?
Du må først finne ut om du skal bo alene, flytte inn på et rom i en leilighet med andre eller er det flere som ønsker en leilighet sammen. Deretter legger du deg til på forskjellige facebook-grupper, «Students in Shanghai», «Expats in Shanghai» osv. Det finnes uendelig med slike grupper. Enten skriv et innlegg om hva du ønsker, eller kontakt de som allerede har skrevet et innlegg. Bruk også nettsiden www.smartshanghai.com
Hvor skal jeg bo?
Først må du finne ut hvilken skole du går på og hvor den ligger, hvilket område. Deretter om du skal bo i sentrum eller i nærheten av skolen. Anbefaler sentrum, på det sterkeste, det går alltid t-bane til skolen. Her finnes det flere områder: Xintiandi, JinAn, Laoximen, People Square, French Consession etc. Anbefaler å google litt rundt, mange har skrevet blogginnlegg etc. om hvor det er best å bo.
Hva skal jeg betale?
År 1: Det første året bodde jeg bittelitt utenfor sentrum og delte leiligheten med en annen person. Vi betalte 4000 cny som da var 4000 kr, nå er dette forandret pga. valutakursen. Den leiligheten var på rundt 100 kvadratmeter og hadde alle fasiliteter, kjøkken, stue, 2 soverom og 2 bad. Leiligheten var i 35 etg, og standarden var bra!
År 2: Dette året ønsket vi å bo nærmere sentrum, og nærmere t-banen. Vi bodde i Laoximen og t-banen var i kjelleren. Vi var 3 jenter, 3 soverom og 2 bad, ca 100 kvadrat. Der betalte vi 3333 CNY hver, og standarden var dårligere enn året før, men fult levelig. Vi hadde gåavstand til overalt, og fikk nyte byen MYE mer.
Alt i alt, hvordan vil du beskrive studieoppholdet i Shanghai?
Helt fantastisk, skal ikke overselge det faglige innholdet, men byen og alt du lærer om det kulturelle er gull verdt! Det bor rundt 25 millioner mennesker her, og man kan få absolutt alt levert på døren, og det er så mange muligheter og aktiviteter å gjøre rundt om i byen. Man kan velge mellom kinesiske og rimelige alternativer eller vestlige og dyrere alternativer. Jeg mener alle har godt av å bo i Kina en gang i løpet av livet sitt.
Har du noen gode råd til fremtidige studenter?
Dette kunne jeg ha skrevet en bok om, for det er veldig mye man må tenke på før man drar.
- Les deg opp litt om kulturelle forskjeller, slik at du er forberedt før du kommer og da forstår du hvorfor kinesere reagerer slik de gjør etc.
- Det er dyrere her enn folk tror, spar mye penger. I tillegg er valutakursen ikke i Norges favør for tiden
- Last ned VPN. Du har ikke tilgang på facebook, google, snapchat og instagram her. Med VPN har du noen ganger tilgang, det fungerer ikke alltid, men bedre enn ingenting
- Vær blid og hyggelig imot alle du møter, nysgjerrig og tørr å prøv nye ting.
- Bruk internett, har du noe du lurer på er det garantert noen andre som har lurt på det før deg og om du googler litt kommer du frem til svaret
- www.smartshanghai.com, for eksempel om du skal på en restaurant, så søker du etter navnet på denne siden og adressen kommer frem i kinesiske tegn slik at du kan vise taxisjåføren
- Wechat – last ned appen. ALLE i Kina bruker denne appen til å kommunisere, det er bare å laste ned og begynne med en gang.