Martine Arvesen har studert Business Administration og kinesisk ved Donghua University i Shanghai. Her deler hun sine erfaringer fra å studere i Kina.

Kontaktinformasjon

Navn: Martine Arvesen

Studieland: Kina

By: Shanghai

Universitet: Donghua University

Studium: Business Administration og kinesisk

Fortell litt om universitetet ditt

Donghua Unversity har et program kun for internasjonale studenter, i tillegg til deres kinesiske departementer. Undervisning foregår på engelsk for business relaterte fag. Det er rundt 600 studenter fra rundt 140 land på den internasjonale linjen. På den kinesiske er det flere tusen. Det er kun to norske på Donghua per dags dato, men et knippe svensker. Den internasjonale linjen ved Donghua tilbyr bachelor of management in business administration og bachelor of economics in international trade. Donghua har to ulike campuser, en plassert sentralt i forhold til downtown. Den andre befinner seg i et område kalt Songjiang, som er ca 30 minutter utenfor downtown. Songjiang er en enorm campus med 30 000 studenter og er en egen universitetsby med ulike metrostopp. Jeg studerer selv ved campus plassert i byen. Universitetet har perfekt beliggenhet i forhold til alt fra gym, butikker, metro og sentrale møteplasser.   

Fortell litt om studiet og søknadsprossessen 

Søknadsprosessen til Donghua kan gjøres på ulike måter. Selv tok jeg i bruk et firma kalt CUCAS, som hjelper deg med å søke på universiteter i Kina. Jeg begynte søknadsprosessen i januar via CUCAS og kom i kontakt med Donghua. I juni ble jeg akseptert ved Universitetet. Donghua sine egne hjemmesider er delvis vanskelige og orienterte seg på. Studiet har visse kinesiske krav for å bli tildelt bacheloren. Alle internasjonale studenter må oppnå et kinesisk nivå til HSK 4. HSK er en kinesisk eksamen beregnet for internasjonale studenter som studerer kinesisk. Alle studenter ved Donghua må være på dette nivået i løpet av 3 år. Professorene ved Universitetet er for det meste utenlandske, utenom noen få kinesiske. 

Hvordan opplevede du bo mulighetene i Shanghai?

Shanghai er en av verdens største byer med over 23 millioner innbyggere. Å finne leilighet er ikke veldig vanskelig. Det første semesteret bodde jeg på campus på Universitetet. Dette fungerte veldig bra, til tross for et relativt lite rom. Andre semester flyttet jeg inn i leilighet, ca. 15 minutters gå avstand fra skolen. Da jeg skulle flytte tok jeg kontakt med en kinesisk eiendomsmegler. De viser deg ulike boliger, tilrettelagt for hvordan du ønsker å bo, hvor stort, beliggenhet osv. Eiendomsmegleren skal betales en andel for å vise deg rundt, selv om dette ikke er særlig dyrt. Selve leien er heller ikke dyr i Shanghai. Selv bor jeg i en 120 kvadratmeters leilighet med to andre romkamerater, for under 3000 yuan (som nesten tilsvarer norske kroner). Alt i alt, er bo mulighetene i Shanghai mye bedre enn i Norge, da man kan finne fine leiligheter med en bra beliggenhet, til en mye billigere penge. På den andre siden, gjelder det å sjekke leiligheten godt før du leier slik at ting er i orden og fungerer slik som de skal. Kinesisk standard er ikke den samme som norsk. Du får det du betaler for.

Alt i alt, hvordan vil du beskrive studieoppholdet i Shanghai?

Shanghai er en fantastisk by med utrolig mange muligheter. Selv er jeg helt forelsket i byen og kunne ikke hatt det bedre! Shanghai er Kinas mest vestlige by og finansielle hovedstad. Det er rundt 70 norske studenter i Shanghai. Dette har ført til mange hyggelige sammenkomster på ulike steder rundt om i byen via ANSA dette året. Å studere i Kina gir deg muligheten til å oppleve en helt annen kultur. Du lærer mye om deg selv og hvordan det kinesiske samfunnet fungerer.

Har du noen gode råd til fremtidige studenter?

Kinesisk kan du ikke lure deg unna! Til tross for at Shanghai er den mest vestlige av de ulike storbyene i Kina, er kinesiske et viktig element for å kunne orientere seg. Jeg anbefaler på det sterkeste å ta et kurs i kinesisk, enten på forhand eller når du ankommer Kina. I Shanghai kan man orientere seg relativt lett med engelsk, men alle taxi sjåførene snakker kun kinesisk. Dette gjelder også mange butikk ansatte. Du vil møte situasjoner der hverdagen din vil være 100 ganger enklere ved å kunne noen kinesiske ord og utrykk. Å kunne de mest brukte frasene, vil hjelpe deg stort i dagliglivet som student i Kina. Selv snakker jeg kinesisk med lokal befolkningen hver dag, både ved å handle matvarer og komme meg fra A til B. Kina kan virke skremmende, langt unna, en helt annerledes kultur – men det er akkurat dette som gjør dette landet, og ikke minst denne byen så fantastisk!