Petter Snellingen studerer kinesisk ved Beijing International Chinese College. Les om hans studieerfaringer her!

Etter å ha avlevert bacheloroppgave ved Universitet i Oslo bestemte jeg meg for å bruke et år på for å studere kinesisk. Jeg valgte til slutt å søke meg til språkskole fremfor universitet, i motsetning til de aller fleste andre som drar til Kina. Grunnen til dette var mest et ønske om intens undervisning under studieoppholdet og en fleksibel studietid hvor jeg selv avgjorde om jeg ville ha ferie og hvor lang denne skulle være. 

Beijing International Chinese College (BICC) er en liten språkskole i bydelen Chaoyang i Beijing. Skolen ligger nær det populære området Sanlitun. Undervisningen foregår i små klasser, min klasse hadde aldri mer enn fire elever, og skolen kan tilby mange forskjellige nivåer. Det er også tilgang på treningsstudio like ved skolen. Siden det er en språkskole har den på langt nær like mange fasiliteter og studenter som et universitet, men til gjengjeld tilbys en mer intim og personlig læringsarena. Studentene kommer fra alle kontinenter og aldersklasser.

To semestre med daglig fire-timers undervisning koster i overkant av 30 000 NOK. Skolen tilbyr ingen egen eksamen, men hjelper gjerne elevene med gjennomføring av HSK (Kinas offisielle språktest) hvis det er ønskelig.

Bomulighetene i Beijing

Det er til enhver tid veldig annonsert mange leiligheter i Beijing, men både utleiere og  standard på leilighetene varierer veldig. Det er flere nettsider med oversikt over leiligheter, den mest hjelpsomme er nok www.thebejinger.com. Her kan man søke etter leiligheter på engelsk og begrense søkene etter hva man er ute etter. De fleste universiteter tilbyr også studenthybler. Jeg bodde i et veldig populært område, Sanlitun, og flyttet i løpet av oppholdet tre ganger. Jeg flyttet ikke grunnet nedslående opplevelser, men omstendighetene gjorde det til den beste løsningen. Leilighetsprisene varierer voldsomt over hele Beijing. Hvis du vil bo alene må du nok regne med å betale minst 5000 NOK, er du villig til å dele leilighet kan du komme ned i rundt 3000 NOK.

Kultur- og språkforskjeller

Jeg har hatt et veldig innholds- og lærerikt år. Å lære kinesisk var utfordrende nok, men på toppen av dette kommer de store kulturforskjellene man opplever på kroppen ved å dra til Beijing. Det er liten tvil om at det tidvis kan være utfordrende, men som alt annet i livet er det en prosess. Når man først lærer seg å kjenne grunnaspektene ved det kinesiske samfunnet blir alt mye lettere. Jeg er veldig takknemlig for å ha ledet ANSA Beijing i et år, og sammen har vi hatt mange morsomme og spennende arrangementer. Vil du vite mer om livet i Beijing, les en artikkel jeg skrev tidligere i år med tittelen ”åtte misoppfatninger om Beijing” (http://noralumni.no/china/eight-misconceptions-about-beijing/).

Tips til deg som vil reise til Kina

Hvis du bestemmer deg for å dra til Kina for studier har du allerede gjort et meget godt valg. Videre vil jeg anbefale deg å lære grunnleggende kinesiske gloser. Viktigst av alt er det å kunne telle, fortelle hvor man skal  og ”den” eller ”denne”. De færreste kinesere snakker selv de enkleste engelske ord, så du bør absolutt sette av en dag for å lære dette. Jeg vil også anbefale alle å engasjere seg i ANSA, da blir oppholdet mye morsommere. En av de viktigste grunnene til at ANSA Beijing, og jeg personlig, har hatt et så flott år er medlemmenes involvering og engasjement. Medlemmene våre har bidratt med forslag, organisering og oppmøte. Dette, og mye mer, har gjort året mitt i Beijing helt fabelaktig!