Ingvild Friis Bjerkeli var lokallagsleder for ANSA Beijing mens hun studerte ved BLCU i Beijing. Les om hennes erfaringer fra skolen, studiet og byen.

Hvorfor valgte du Beijing og BLCU?

Da jeg dro på utveksling til BLCU hadde jeg allerede dratt på utveksling til Beijing ett semester tidligere. Jeg likte Beijing veldig godt og kunne tenke meg å tilbringe enda ett semester der. Den første gangen jeg dro på utveksling til Kina var det som en obligatorisk del av bachelorgraden Kinesisk med Kina-studier som jeg tar ved UiO, hvor alle må avlegge ett semester ved et utvalgt lærested i Kina. Det første semesteret dro jeg til Peking University (Beida) sammen med hele klassen fra UiO, men jeg ønsket å prøve ut en ny skole denne gangen. Valget falt derfor på BLCU fordi UiO har en utvekslingsavtale med denne skolen, og jeg hadde hørt en del positivt om den.

Hvordan synes du du skolen, studiet og undervisningen er?

Jeg trivdes veldig godt på BLCU. Jeg dro på utveksling som språkstudent, og hadde undervisning i kinesisk sammen med studenter fra alle verdensdeler, og undervisningen foregikk kun på kinesisk. Det å bli tvunget til å snakke kinesisk hver dag for å kunne kommunisere med lærere og medelever gjør at språkferdighetene utvikles kjemperaskt. BLCU er ikke et av de mest anerkjente universitetene i Kina, men de lager lærebøkene til veldig mange av dem. Bøkene vi brukte på Beida var laget av BLCU, og lærerne på BLCU har mye erfaring og er veldig dyktige, minst like dyktige som de på Beida. Men å dra på utveksling dit helt alene med dårlige kinesisk-kunnskaper er ikke noe jeg vil anbefale med mindre du elsker utfordringer, for i løpet av mitt opphold der møtte jeg ikke en eneste ansatt som snakket engelsk. Men jeg begynte på intermediate-nivå som tilsier at man allerede snakker kinesisk ganske greit. Det kan hende at de som starter som nybegynnere vil få mulighet til veiledning på andre språk, det er jeg ikke helt sikker på. Det kan også være litt vrient å få tak i karakterkort hvis du bare skal være der ett semester, siden du må skaffe det selv, men forhør deg med skolen i begynnelsen av semesteret så bør det gå greit.

En vanlig time med språkstudier på BLCU. Lærerne er flinke til å bruke mange forskjellige undervisningsmetoder både digitalt og på tavlen.

Hvordan var søknadsprosessen ved BLCU?

Selve søknadsprosessen fikk jeg hjelp av rådgiveren på UiO med, og kan derfor ikke si så veldig mye detaljert om. Jeg søkte først til UiO om utveksling som videreformidlet dette til skolen i Kina. Etter å ha fått godkjent utveksling fra UiO fikk jeg tilsendt informasjon om søknadsprosessen og hvordan jeg skulle gå videre med søknaden til selve skolen i Kina. Jeg fylte inn de skjemaene som skulle fylles inn og leverte dette til rådgiveren min på UiO som sendte det videre til BLCU. Når søknaden og alt var i orden fikk jeg en epost med et opptaksbrev og det jeg trengte av dokumenter for å søke om visum osv.

Hvordan er prisnivået og leieprisene i Beijing?

Leieprisene i Beijing varierer veldig fra område til område, men hvis du ønsker å bo sentralt og i nærheten av et de største universitetene så må man som regel ut med ca 3500 yuan i mnd for et rom i et kollektiv (ca 4500 kr i dagens valuta), eller ca 6000 yuan i mnd (ca 7500 kr i dagens valuta) for en studioleilighet eller leilighet med ett soverom. I tillegg må man også betale depositum. Men disse prisene varierer som sagt litt fra område til område, og fra semester til semester. Det er som regel rimeligere å leie hvis du leier for et helt år eller på vårsemesteret. Jeg har snakket med mennesker som betaler mye mindre en dette, men også noen som betaler mer. Hvis du velger å bo på campus kan det koste alt fra ca 1500 yuan i mnd (ca 1900 kr i dagens valuta) for et delt rom med felles bad, til ca 4500 yuan i mnd for et eget rom med eget bad (ca 5700 kr i dagens valuta). Men priser på å bo på campus har jeg hørt at kan variere fra skole til skole, så disse prisene gjelder for BLCU. Bortsett fra leiekostnader så er levekostnadene i Kina relativt lave, alt avhenger av hvor flink du er til å tenke økonomisk. Hvis du spiser i kantinen på campus eller finner noen rimelige restauranter så får du et fullverdig måltid til 15-20 kr. Men det er lett at man bruker mye penger fordi alt er så «billig», så det lønner seg å prøve å sette opp et budsjett hvis man ikke vil bruke så mye penger.

 

Det er lett å bruke mye penger når maten er så søt...

Hva er det beste med å studere i Beijing?

For meg som studerer kinesisk er det beste med å bo i Beijing mulighetene til å kunne snakke kinesisk hver eneste dag. I tillegg så er det masse god og billig mat, jeg har til dags dato ikke laget et eneste måltid selv mens jeg har bodd i Kina. Det kan også ha noe med mangel på stekeovn og skikkelig utstyr i leiligheten (det er noe man alltids kan skaffe), men også fordi man egentlig ikke har behov for det. Fordelen med å bo i en stor by som Beijing i forhold til mindre kinesiske byer er at man alltids får tak i vestlig mat hvis man savner det, og man finner alltids nordmenn man kan prate med. Det er masse spennende å se og oppleve i Beijing, man kan dra på sightseeing hver dag hvis man orker. Det er i tillegg masse kule utesteder og barer, alt fra store klubber med profesjonelle dansere i Sanlitun, rølpete studentbarer i Wudaokou til små koselige barer i den gamle mursteins-bebyggelsen i Beijing kjent som Hutongene. Etter to semestre i Beijing er det fortsatt mye jeg føler jeg ikke har sett. Jeg anbefaler å kjøpe en sykkel som koster rundt 300 kr og bare sykle masse rundt når man har muligheten, eller ta i bruk t-banen for å komme seg til steder, det er en billig måte å få sett seg rundt om kring i Beijing. I tillegg er taxi ganske rimelig hvis man en kveld vil komme seg hjem sent.

 

Sykling er veldig populært.

Hva er det mest utfordrende ved å være utenlandsstudent i Kina?

Det jeg synes var mest utfordrende i begynnelsen var språkproblemene, spesielt det første semesteret i Kina, siden de fleste kinesere ikke snakker engelsk. Jeg anbefaler alle å prøve å lære seg litt kinesisk før man drar eller mens man er der. I tillegg så kan det være utfordrende å venne seg til maten, kulturen og alle menneskene, men så lenge man har et åpent sinn og ikke er alt for kresen så burde det gå bra. I Beijing har man også en del luftforurensning som mange synes kan være det mest vanskeligste av alt, for det er noe man ikke venner seg til like lett.. Jeg anbefaler å kjøpe en luftrenser til å ha på rommet hvis man er veldig bekymret for luftforurensningen.

Det er mange dager med blå himmel selv i Beijing.

Hvordan ser en typisk dag ut som student i Beijing?

For meg besto en typisk dag av å stå opp tidlig og dra på universitetet for å ha undervisning. På språkstudier er de ganske strenge når det gjelder fravær og man har mange timer med undervisning i uka, men det er slik man blir flink! Etter undervisningen er over spiser jeg ofte lunsj med venner i kantina på skolen, og etterpå drar jeg hjem for å ta en lur eller gjøre andre ting som å handle eller dra på sightseeing. På kvelden går jeg ut for å spise middag med venner eller kjøpe mat for å ta med hjem, etterfulgt av lekser hvis jeg har. Men det er også mange dager hvor ting blir helt annerledes, det kommer an på hva man gjør det til.

 

En typisk kinesisk middag.

Vil du anbefale andre å studere ved Beijing Language and Culture University?

Jeg vil anbefale andre å dra på utveksling til BLCU, spesielt til de som studerer eller vil studere kinesisk. Det var et veldig lærerikt semester med mange opplevelser. Jeg har ikke noen erfaring med å ta hele studier på BLCU, og kjenner ingen fra Norge som har gjort det. Men det beste er å velge en skole som ditt universitet/høyskole har utvekslingsavtale med, for da kan de hjelpe deg med søknaden.

Beste ANSA-tips:

Prøv å få med deg alt av arrangementer som ANSA planlegger, det er veldig gøy og man møter mange andre norske studenter i Kina som man kan dele erfaringer med. Det har gitt meg veldig mye!

Ta kontakt med ANSA Kina.

 

Det har vært veldig gøy å få være med i styret i ANSA Beijing!

 

Bannerfoto: Bilde av meg fra en tur til Hongluoshan  ca 1 time utenfor Beijing.