Michael Larsenhar tatt bachelor i mandarin ved Beijing Language and Culture University i Kina. Les og lær av hans erfaringer.

Hvorfor valgte du akkurat dette landet og dette studiet?

Mye av grunnen til at jeg endte opp med akkurat å studere kinesisk i Beijing kan jeg nok takke linja ”Kina – Midtens Rike” ved Møre Folkehøgskule i Ørsta for. Det var nemlig i løpet av året på folkehøyskolen at jeg virkelig fikk øynene opp for Kina. Kina er et enormt land som huser verdens største befolkning og som har en variasjon og diversitet få steder i verden kan måle seg med. Landet rommer fjellkjeder, glohet ørken, moderne storbyer og levesett som spenner fra nomadeliv på de mongolske slettene til jetsetlivet i Shanghai. Kina er rett og slett så mangt, og nettopp dette er kanskje et av de mest interessante aspektene. Ikke nok med det så er Kina også på vei opp og frem, og forandrer seg i et tempo verden aldri har sett maken til. Selv om Norge og Kina ikke akkurat er ”bestiser” på nåværende tidspunkt, kommer vi til å trenge folk som kan Kina og kinesisk i fremtiden, og hvor lærer man det bedre enn i nettopp Kina?

Hvordan synes du du skolen, studiet og undervisningen er?

Jeg studerer ved Beijing Language and Culture University, også kjent som BLCU, og skal jeg finne et dekkende ord for å beskrive mitt studiested må det være internasjonalt. Ved BLCU finnes det nemlig studenter fra alle verdens kriker og kroker, og godt over 100 nasjoner er til enhver tid representert ved universitetet. Med en så internasjonal studentmasse er det ikke rart at universitetet gjerne kalles for ”Little United Nations”. Det internasjonale preget gjør BLCU som studiested ganske så unikt. Ikke bare kan du lære mye om kinesisk kultur, men du kan også få input av å møte mennesker fra andre deler av verden. Campus er også noe for seg selv, for her finnes det kafeer, restauranter, pub ute på sommerstid og også egen KTV (karaokebar). Med andre ord nokså uvanlige innslag ved universiteter i Kina der elevene helst ikke skal ha det så gøy at det går på studiene løs. Standarden ved fasilitetene kan kanskje ikke måles med den hjemme i Norge, men dette er noe som gjelder for de aller fleste kinesiske universiteter.

Beijing Language and Culture University

Da universitetet har mandarin som spesialitet og hovedfokus, var BLCU et naturlig valg da jeg ønsket å ta en bahcelor i kinesisk. Mens mandarinprogrammet ved de aller fleste universiteter i Kina bare utgjør en liten del av universitetet, er hele BLCU bygd opp rundt språk. Universitetet publiserer for eksempel mange av lærebøkene i kinesisk som brukes rundt om i verden, og er du heldig kan du også ende opp med å bli undervist av forfatteren selv. Det er også et bredt utvalg av valgfag, og gode muligheter til å ta del i ulike konkurranser innen språk som for eksempel i novelleskriving, tale og debatt. Utfordringene er der for den lystne!

Som språkstudent skiller undervisningen seg i ganske høy grad fra mange andre studier. Her snakker vi håndsopprekning i timen, innlevering av lekser som rettes med rød penn og klassisk klasseromsundervisning. I det store og hele minner det litt mer om å være tilbake på videregående. Metodene i den kinesiske skolen kan nok også virke litt brutale for oss nordmenn, for her er det ikke uvanlig at karakterer annonseres høyt i klassen eller at lærere utrykker sin skuffelse over elever som gjør det dårligere forventet. Det kan være uvant i begynnelsen, men det går seg til.

Hvordan synes du studentmiljøet er?

Ikke nok med at BLCU er et superinternasjonalt universitet med gode muligheter for å bli kjent med folk fra hele verden så er også skolen omringet av andre studiesteder. Peking University, Tsinghua University, Renmin University, Geology University og mange flere befinner seg alle i nærheten. Området rundt BLCU er derfor fult av studenter og studentvennlige restauranter og utesteder.  Mulighetene for å bli kjent med studenter fra andre studiesteder er derfor gode! Det er også mange studentorganisasjoner og arrangementer, gjerne kulturorienterte, ved universitetet, så det er ofte noe man kan være med på.

Hvordan var søknadsprosessen?

I motsetning til veldig mange andre kinesiske universiteter har BLCU nokså rydde, lett navigerbare og gode nettsider på engelsk. Søknadsprosessen kan derfor enkelt gjøres gjennom skolens egen søknadsportal ved å fylle ut personlig informasjon samt betale søknadsavgift. Her kan man også følge opptaket. Dersom en ikke ønsker å benytte seg av skolens egne nettsider er CUCAS, en søknadsservice for utenlandske elever som vil studere i Kina, et godt og trygt alternativ.

BLCU er relativt snille når de tar inn studenter, så dersom snittet fra videregående ikke er på topp er det ingen grunn til bekymring. For den som har studert kinesisk tidligere er det mulighet for å ta del i en nivåplasseringsprøve, eventuelt viser til HSK-resultater, ved studiestart slik at en havner på et passende nivå. Er du interessert i å søke deg inn ved BLCU anbefaler jeg at du søker om skolens eget scholarship som dekker studiepenger for et helt år.

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

Man skulle kanskje tro at Kina var et billig land å leie i, men slik er det nødvendigvis ikke. Leieprisene i Beijing er de høyeste i Kina, og man får ikke alltid mye for pengene. Spesielt ikke nå som kronekursen ikke helt er på lag med oss utvekslingselever. Til tross for at mange leiligheter i hovedstaden er gamle og av heller dårlig standard koster de gjerne relativt mye. Å bo på dobbeltrom på campus eller sammen med medelever og venner er derfor det beste alternativet. Selv bor jeg sammen med en kinesisk kompis i en liten leilighet utenfor campus som jeg betaler omtrent 4000 norske for i måneden. Noen distrikter er likevel billigere enn andre, men da det er ganske kaotisk på T-banen i morgenrushet er det å anbefale og bo i nærheten av campus.

Å finne et sted å bo er vanligvis ikke vanskelig, og man kan for eksempel ta i bruk lokale agenter eller ”housing groups” på Facebook. Vær likevel forsiktig når du skal leie i Kina. Agenter og huseiere vet å utnytte seg av uvitende utlendinger, så ta gjerne med en kinesisk venn for å sørge for at du får en rettferdig pris.

Hva er det beste med å studere i Beijing?

Noe av det beste med å studere i Beijing er at byen har en nærhet til historie og kultur som gir en skikkelig” følelse av Kina”. Å bo i en by som på mange måter minner om et eneste stort museum er spennende, for her finnes det alltid noe nytt å oppdage. Helgeutfluktene i Beijing går gjerne til historiske byggverk, templer, keiserlige palasser eller til de trange gatene i hutongen hvor man kan kjenne litt på hvordan de lokale faktisk lever. Beijing er kanskje ikke like trendy og moderne som Shanghai, men vil du oppleve mer av den kinesiske kulturen er Beijing et naturlig valg. Da mandarin og kinesisk kultur er tett knyttet opp mot hverandre kan man også få litt ekstra drahjelp med språkstudiene dersom man studerer her.

Hva er det mest utfordrende ved å være utenlandsstudent i Kina?

For min egen del er en av de mest utfordrende delene ved å studere i Kina de enorme folkemassene og følelsen av at det nærmest ikke finnes stillhet å oppdrive. I Norge er fred og ro normalen mens det  i Kina er den rake motsetningen. Å venne seg til det høye støynivået, tutende biler og enormt fulle T-banevogner tar rett og slett litt tid. Den tidvis dårlige luften kan også virke inn på hverdagen. Ikke nok med at alt tåkelegges, farges grått og påvirker humøret er det også opplagt at luften ikke akkurat er sunn. I begynnelsen av kinaoppholdet var det også utfordrende at jeg ikke kunne snakke kinesisk, for selv om man befinner seg i hovedstaden eller i Shanghai vil man møte på mange utfordringer i hverdagen dersom man ikke behersker språket.

Hvordan ser en typisk dag ut som student der du er?

En typisk dag i Beijing begynner med en T-banetur til skolen, før jeg spiser typisk tradisjonell frokost i kantina på skolen for noe sånt som 5-6 kroner. Formiddagen og ettermiddagen tilbringes stort sett med timer på skolen eller på biblioteket. Lunsj og middag inntas stort sett i kantina, noe som er både praktisk, godt og enormt billig. Kveldstid går stort sett med til pugging. Å studere kinesisk krever mye egeninnsats, så her kan man ikke ligge på latsiden! Helgene er riktignok mer sosiale, og tiden brukes gjerne til å utforske byen sammen med venner.

Vil du anbefale andre å studere ved din skole og hvilke tips ville du gitt nye studenter?

For den som ønsker å lære seg kinesisk er BLCU absolutt å anbefale! Skolen har lang og bred erfaring med å lære bort kinesisk til utlendinger og har et studentmiljø som skiller seg sterkt fra det fleste andre kinesiske universiteter. Så for den som ønsker å studere kinesisk i Beijing burde BLCU være et høyaktuelt alternativ.

For enhver som tar turen til Kina er det et must å lære seg noen basiskunnskaper i kinesisk! Selv om man bor i byer som Beijing eller Shanghai kan de færreste snakke engelsk, så dersom du vil at hverdagen skal gå litt mer problemfritt er kinesisk et must. Ellers er Kina og Norge to vidt forskjellige land, og det er viktig å møte kulturforskjellene med et åpent sinn. ”Det er ikke feil, bare annerledes” er et godt motto for enhver utvekslingselev i Kina.

Hva kommer du til å savne mest?

Trolig mye av det samme som de aller fleste andre nordmenn i utlandet: brød, norsk melk og melkesjokolade! Ellers er stillhet og frisk luft tidvis mangelvare her i Beijing.

Fem innsidetips til turister i studiebyen din:

  1. Dra på ”safari” i hutongen, den tradisjonelle bebyggelsen i Beijing. Perfekt for den som vil få innblikk i hvordan kinesere i hovedstaden faktisk lever.
  2. Den kinesiske mur er et must å besøke dersom man tar turen til Beijing, men noen områder er likevel mer spenstige enn andre. For en mer interessant opplevelse burde du ta turen til den ”ville” delen av muren hvor du kan vandre blant de falleferdige ruinene. For den ekstra eventyrlystne finnes det også pakketurer som gir deg mulighet til å sove i telt. Hva slår vel å se soloppgangen fra toppen av den kinesiske mur?
  3. Prøv typisk Beijing-mat som peking duck eller nord-kinesisk hot pot.
  4. Ta turen til et tradisjonelt kinesisk tehus, som ”Laoshe Teahouse”, hvor du kan prøvesmake forskjellige typer kinesisk te mens du ser peking opera og andre former for tradisjonell kinesisk scenekunst.
  5. Lei en sykkel og ta en tur Houhai Lake. Innsjøen i seg selv er vakker, og i gatene rundt er det flust med butikker, restauranter, gatemat og utesteder.

Beste ANSA-tips:

Engasjer deg i arbeidet til ANSA-Beijing! Vi jobber aktivt for at studiehverdagen til nordmenn i Beijing skal bli så bra som mulig gjennom å arrangere sosiale events, foredrag og seminarer, og vi trenger alltids nye og engasjerte medlemmer. Antallet norske studenter i Beijing er ikke mange, så her er det et tett og godt miljø! Å ta del er også en perfekt mulighet til å få et trygt, norsk nettverk som en kan falle tilbake på her i den fjerne øst.