Daniel Hellenes har studert ett semester ved Jiao Tong University i Shanghai hvor han tok språkstudie i mandarin. Nå har han vært et semester som studentpraktikant ved konsulatet i Shanghai. Les om hans erfaringer her!

Hvordan er Jiao Tong University? 

Campusen for studenter som studere språk ligger sentralt i Shanghai. Metro er lett tilgjengelig og en liten scooter tur fra flere sentrale plasser i Shanghai. Skolen er typisk ”kinesisk standard”. Noe som betyr at den ikke er særlig bra. De fleste doen er hull i bakken, men dette overlever man.

De fleste lærere er masterstudenter på skolen. Mange er flink, mange er dårlig. Obligatorisk oppmøte på skolen og man får ofte lekser.

Hvordan søkte du på studier i Kina?

Det å søke på skolen er relativt enkelt. Om man er i Shanghai, er det letteste å dra ned på skolen, betale et depositum på RMB 400. Er man ikke i Shanghai, kan man enkelt søke på nettet forså å overføre penger.

Når dette er gjort, mottar man skolepapirer i posten. Disse må kopieres og tas med på den kinesiske ambassaden i Oslo for å søke visum til Kina.

Innrulleringen på skolen er veldig byråkratisk. Man går fra rom til rom for å gjøre forskjellige intervjuer, legetest, blodprøver, x-ray osv osv. Tar mange dager, lite informasjon så det gjelder å holde tungen rett i munnen. Dette er en prosess man ofte blir oppgitt i.

På skolen hadde vi tre fag; muntlig, lytting og skriving. Disse overlapper hverandre veldig mye og skriftlig opplevdes som mer muntlig enn muntligfaget.

Ca. halvveis i semesteret er det midterms og så en final exam til slutt.

Hvordan fant du leilighet i Shanghai?

Bo mulighetene i Shanghai er veldig varierende. Man finner alt fra svært dårlig standard til god standard. Det gjelder å ha is i magen og finne den rette leiligheten.

Det er dyrt, og blir dyrere og dyrere. Jeg anbefaler å booke minst en uke på hotell når man kommer til Shanghai.  SmartShanghai.com er en side hvor man finner mange leiligheter. Diverse grupper på Facebook kan også brukes. Her finner man gjerne folk man kan bo med eller overta leiligheten/rommet til.

Hvordan var det å være student i Shanghai?

Shanghai er en kjempe bra student by. Det er over 300 000 expats og over 50 000 internasjonale studenter.

Prisnivået er som regel bra for studenter. Selv om alle har en oppfatning om at ”alt” er så billig i Kina, merker vi som har vært her i to år, at dette ikke er tilfellet. Sammen med dårlig norsk valuta, har prisnivået steget. Likevel, er Shanghai billigere enn mange andre byer.

Nattelivet er fantastisk med en haug av barer, restauranter og klubber som må oppleves. Kulturen er veldig forskjellig fra hva vi er vant med i Norge. Men er man forberedt på dette, går det helt greit.

Har du noen gode råd til fremtidige studenter?

Vær tålmodig. Alt i Kina tar tid. Landet er veldig byråkratisk og ikke forvent at ting som er åpenbart i vesten, ikke er åpenbart i Kina.

Språk er en stor utfordring da nesten ingen snakker Engelsk. Bruk gjerne YouTube før du kommer for å få en liten forståelse av språket.

Husk å følg alle råd ang registrering hos politi og visum kontor da mangel på slike prosedyrer av kan fort blir dyrt og i verste fall føre til utkastelse av Kina.

Skaff dere VPN før dere reiser til Kina. http://astrill.com er mye brukt.