Enten du allerede er student i Ungarn eller skal bli, finner du her nyttig informasjon om det å bo og leve i Ungarn.

Ungarn er en republikk i sentral-Europa med ca. 10 millioner innbyggere. Landet grenser mot Slovakia i nord, Ukraina og Romania i øst, Slovenia og Kroatia i sør og Østerrike i vest. Fra Gardermoen tar det ikke mer enn 2 timer og 20 minutter med fly, da ender du opp i Budapest hvor du kan ta deg videre til din by med tog, eller shuttle-buss.

Det offisielle språket er ungarsk, som ligger i den finsk-ugriske språkgruppen. Man oppdager fort at dette ikke er et enkelt språk å lære seg, og den ungarske mannen i gata er ikke noe reser i engelsk. Kroppspråk, miming og google translate kommer godt med. De fleste kommer seg gjennom studiet uten å bli flytende i dette språket, men hvis du legger inn en ekstra innsats er det ikke umulig.

Det er rundt 800 norske studenter i Ungarn fordelt på Budapest, Pécs, Debrecen og Szeged, med klart flest i Budapest. Størstedelen er medisinstudenter, men du har også en god del veterinærstudenter på Szent Istvan i Budapest. Den siste tiden har det også kommet til mange psykologistudenter. Tannlege, fysioterapi, arkitektur og økonomi er andre studier det går an å ta her.

Bank

De fleste nordmenn som bor i Ungarn bruker sine norske bankkort. Mange norske banker har gratis betaling og uttak, så dette er enklere enn å opprette en ungarsk bankkonto. Problemet er heller at de ikke tar kort overalt, så det er lurt å ha litt kontanter tilgjengelig. 

Telefon

De fleste studenter bruker sitt norske telefonabonnement i Ungarn. Norske operatører tilbyr abbonement hvor du kan bruke telefonen både i Norge og i Ungarn til samme månedspris. 

 

Foto: Foxys Forest Manufacture/Shutterstock