Lurer du på hvordan du finner leilighet i Sveits, oppretter bankkonto, bytter telefonabonnement og får internett i Sveits? Det er mange spørsmål som må bli besvart når man flytter utenlands - her er svarene!

Helseforsikring 

I Sveits er helseforsikring obligatorisk. Man må sende inn helseforsikring til kantonen man bor i innen tre måneder etter ankomst. I noen kantoner gjøres dette automatisk eller gjennom universitet men vær oppmerksom på dette spesielt i Genève. Hvis det ikke blir gjort vil man automatisk bli tildelt en privat sveitsisk helseforsikring som kan ende opp med å bli veldig dyrt. Både ANSAs studentforsikring og det Europeiske helsetrygdkortet er akseptert i Sveits. Begge deler anbefales når man studerer i utlandet. ANSAs studentforsikring er en fullstendig forsikringspakke og dekker blant annet innboforsikring, reisegods, hjemtransport, i tillegg til medisinske utgifter - alt som er viktig å ha med seg som utenlandsstudent.

Levekostnader

Månedelige kostnader ligger på omtrent NOK 13 000.

Tabell er basert på tall fra Universitetet i Genève sine sider (på fransk).

Vanlige månedlige utgifter

Amount

Semesteravgift (varierer betydelig mellom studiesteder,)

700.-

Helse og ulykkesforsikring

Gratis med europeisk helsetrygdforsikring

Starter på 800,- hvis du ikke har dette

   

Transport

350,-

Leie

5500,-

Strøm/Telefon

1000,-

Food

3000.-

Klær/Fritidsaktiviteter

2000.-

TOTAL

13 350,- NOK

 

St. Gallen sine sider står det at kostnadene er litt høyere ( omtrent 20 000,- i måneden).

 

Hvordan åpne bankkonto i Sveits

Å åpne bankkonto i Sveits er veldig lett – ofte er det eneste som trengs ID (pass), fast bostedsadresse med bekreftelse på at du er registrer i kommunen og studiebevis. De fleste store bankene har egne kundeprogram for studenter og mange av disse har ulike fordeler, slik som ulike «reward» programmer eller gode tilbud på forbruksvarer.

Det viktige å være oppmerksom på er kostnadene ved å åpne bankkonto – ofte koster det mellom 10 og 20 CHF i måneden å være kunde. PostFinance, som er den sveitsiske postens egne bank er gratis – men her får man ikke Visa eller MasterCard men et eget (gult) PostFinance-kort som kan brukes de fleste steder Sveits.

Nyttige linker for å opprette bankkonto i Sveits:

Hvordan finne leilighet i Sveits

Det å finne leilighet i Sveits kan være en utfordring, særlig i de større byene som Zürich og Genève. Etterspørselen er stor – noe som gjør tilbudet begrenset og prisene høye. På det private leiemarkedet leies det ut alt fra rom hos en privat familie til bofellesskap (veldig populært) til store leiligheter. Ofte kreves et depositum på én eller to måneder – derfor er det viktig å ha alle papirer og kontrakter i orden. Utleieselskaper kan også brukes, men de tar som vanlig et stort gebyr. Ofte kan det være nødvendig med en garantist. Hvis du ikke kjenner noen i Sveits som kan stille som garantist for deg finnes det firmaer som tilbyr denne tjenesten.

De fleste universiteter har egne studentboliger som er mye billigere, alt fra rom i store studentresidens til egne studio.  Husk at også her er etterspørselen stor, så en bør sette seg inn i alle relevante tidsfrister så snart man har bestemt seg for å søke studier i Sveits.

Nyttige linker til det private leiemarkedet i Sveits:

Telefon og internett i Sveits

Mobiltelefoni i Sveits er utbredt og godt – du kan velge mellom alt fra kontantkort til abonnement med gratis telefoni til hele verden. Nettverket er også godt utbygget og du får 3/4G nesten overalt. De fleste mobiloperatører tilbyr også internettløsninger. Gratis trådløst nett finnes på alle universiteter, de fleste spisesteder og ellers i det offentlige rom.

 

Dette er de største mobiloperatørene i Sveits:

  • Swisscom
  • Salt
  • Sunrise

Transport i Sveits

Togene i Sveits er upåklagelige – de går ofte, punktlig, er raske og relativt billige. SBB/CFF/FFS er det nasjonale togselskapet og har flere typer kort/abonnement man kan kjøpe for å få rabatter. Det beste alternativet for mange er Gleis 7 + Halbtax / Voie 7 + Demi-Tarif, som gir deg gratis tog fra 19.00 – 05.00 hele tiden. I tillegg får du halv pris på alle andre billetter resten av døgnet. 

Alle de store byene har også sine egne offentlige transport og egne studentrabatter. Nettverket for tog videre til Europa er også omfattende og godt iverksatt. Hva angår flytransport finnes det flere store «hubs», bl.a. Zürich, der en kan fly til nesten hele verden.

Nasjonale studentkort

Alle universiteter og høyskoler har egne studentkort som gir deg studentrabatt på de fleste offentlige institusjonene. i tillegg finnes det en rekke andre fordelskort for unge, slik som Young Swiss – som gir deg rabatterte produkter og fordeler, gratis inngang på museum og gratis forsikring.

Jobb under studiene

For å studere og bo i Sveits trenger du en midlertidlig oppholdstillatelse kalt Ausweis B /Permis B. Den gjelder i ett år av gangen og må bli fornyet hvert år. Men denne oppholdstillatelsen kan du jobbe inntil 15 timer i uken i skoleåret og fulltid i ferier, men maksimum 3 måneder.  Skatt må også betales. De fleste universitet har sine egne jobb-kontorer.

Karakteroversettelse

Det er vanlig å operere med karakterskala fra 1-6 hvor 4 er ståkarakter og 6 er veldig bra.

Nyttige lenker

Foto: Vinoth Chandar