Utdanning i Sveits

I Sveits finner du noen av verdens beste universiteter innen ingeniør og økonomi. Du kan studere på tysk, fransk eller italiensk avhengig av hvilken region du velger å studere i, og det finnes også noen engelskspråklige muligheter, spesielt på masternivå. I tillegg byr Sveits naturligvis på fantastiske skimuligheter!

Bachelorgraden i Sveits går vanligvis over tre år. De fleste bachelorprogrammer er på tysk eller fransk. 

Mastergraden i Sveits tar halvannet til to år å fullføre. I tillegg tilbyr universitetene en mastergrad som kalles Master of Advanced Studies (MAS) som går over minimum ett år. Det finnes også en god del mastergradsprogrammer på engelsk. 

Skoleåret er delt høst- og vårsemester. Høstsemesteret begynner i september og går til desember. Vårsemesteret begynner i mars og varer til juni.

Finn studiesteder

Her finner du noen tips om hvordan du velger riktig lærested
Bruk også siden studying in Switzerland for mer informasjon.Lånekassen gir støtte til utdanning ved offentlig godkjente læresteder for høyere utdanning i Sveits. Du kan finne frem til fag og skoler på søkemotoren studyprogrammes.ch.

Du kan finne fagkrav og opptakskrav for flere sveitsiske universiteter her. 

Tyskspråklige læresteder

Fransktalende læresteder

Italienske læresteder

(NB: egne søknadsfrister)

Tospråklig læresteder

Universitetet ligger i en tospråklig kanton og tilbyr undervisning på både tysk og fransk.

Private skoler
Det finnes også en del private læresteder i Sveits, og mange av disse har engelskspråklige grader. Dersom du er usikker på om lærestedet kvalifiserer til støtte fra Lånekassen, kan du be Lånekassen om en forhåndsgodkjenning. Flere av hotellfagsskolene er forøvrig godkjente og du finner dem på Lånekassens liste over godkjente læresteder i utlandet (NB: denne listen er ikke utfyllende, og viser kun læresteder der det har vært nordmenn i løpet av de tre siste årene).

Søknadsfrist

Søknadsfristen varierer fra lærested til lærested. Sjekk universiteters nettside for mer informasjon.

OBS! For mastersøknader til ETH Zurich: søknadsvinduet er mellom Nov-Desember.

Bachelorgrad

Opptak
For å søke på en bachelor i Sveits må du ha generell studiekompetanse. Noen universiteter har karakter- og fagkrav. Det legges vanligvis stor vekt på matematikk- og naturfag, selv om studiet ditt ligger innenfor et annet fagfelt. 

Universitetene krever vanligvis at du kan dokumentere studieplass på et tilsvarende studium ved et godkjent universitet i Norge, eller at du avlegger en opptakstest (Ecus-edu.ch). Dette er fordi utdanningsmyndighetene i Sveits ikke anerkjenner det norske vitnemålet som likeverdig det sveitsiske. Det finnes en standardisert opptakstest, men mange universiteter har sin egen test; disse kan du lese om på skolens hjemmeside. St. Gallen er et eksempel på en skole med sin egen opptakstest.

Finn opptakskravene for norske studenter i Sveits 

Språktest

De fleste lærestedene i Sveits krever at du kan dokumentere dine språkkunnskaper i det språket det undervises i. Undersøk alltid direkte med skolen hvilen test du må ta. 

Du kan lese om språktester for fransk, tysk og engelsk her.

Søknadsfrist

Søker du på en bachelorgrad, er fristen til de aller fleste universitetene 30. april.

Søknadsfristene til master varierer, men er ofte i løpet av vinter og tidlig vår.

Slik søker du

Du søker direkte til skolen. Søknadsskjema (Anmeldung und Immatrikulationsantrag/Annonce et demande d’immatriculation) finner du som regel på nettsidene til lærestedet. 

 

Mastergrad

Opptakskrav

Opptakskravene finner du på universitetenes hjemmesider. Du må vanligvis ha en bachelorgrad innenfor samme fagområde for å kunne søke. Det er også vanlig med anbefalingsbrev, motivasjonsbrev og språktest. All dokumentasjon må være oversatt til undervisningsspråket ved universitetet. 

Språktest

De fleste lærestedene i Sveits krever at du kan dokumentere dine språkkunnskaper i det språket det undervises i. Undersøk alltid direkte med skolen hvilen test du må ta. 

Du kan lese om språktester for fransk, tysk og engelsk her

Italiensk

  • Certificati di conoscenza della Lingua Italiana (CELI)
  • Progetto Lingua Italiana Dante Alighieri (PLIDA)
  • Certificazione di Italiano come lingua straniera (CILS)

Lær deg fransk, tysk eller italiensk

Her kan du lese om Lånekassens språkstøtte til deg som vil ta et lengre språkkurs i forkant av utdanningen din i Sveits.

 

Utveksling

Du kan ta en del av din norske utdanning i Sveits gjennom en avtale ved ditt norske lærested. Ta kontakt med ansvarlig for studieprogrammet du går på eller med internasjonalt kontor ved lærestedet ditt for å finne ut hvilke utvekslingsavtaler som finnes. Det er også mulig å dra på utveksling selv om ditt norske lærested ikke har utvekslingsavtale dit du ønsker. 
Ta direkte kontakt med skolen du ønsker å søke deg til, og hør om de kan ta deg inn som "guest student" eller "free mover" for et semester eller et år.
For at fagene skal godkjennes i utdanningsplanen din må ditt norske lærested forhånds- og ettergodkjenne fagene.

Merk at du kan få ekstra stipend dersom du drar på utveksling gjennom en Erasmus+ avtale.

Finansiering

Du får støtte fra Lånekassen til å studere på alle offentlig godkjente universiteter i Sveits. Swissuniversities.ch har laget en fin oversikt over hva du skal betale i semesteret ut fra hvilket lærested du skal studere ved. Du betaler fra 500 CHF i semesteret og oppover på de offentlige lærestedene.  

Les mer om finansiering fra Lånekassen på ANSA.no.

Visum

Norske statsborgere trenger ikke visum for å oppholde seg i Sveits.

Bilde: Shutterstock/Alexander Demyanenko