Mitt navn er Oda Josefine Børke Selle, og jeg studerer LLB Law and Human Rights tredje året ved University of Essex. Her er noen av mine erfaringer etter to år i byen.

University of Essex og Colchester

Universitetet - University of Essex - ligger i byen Colchester, Englands eldste registrerte by. Colchester ligger kun en snau time med tog fra fantastiske London, så en weekendtur er alltid mulig, da togbillettene er ikke så dyre at der gjør noe. Universitetet er et campus-basert universitet, noe som gjør at en lett å få seg venner, og at en trenger faktisk ikke dra på campus for å få ting gjort. Vi har alt fra restauranter, barer, nattklubb, matbutikk til frisør og letting agent på campus. Det er virkelig noe av det som gjør at første året er litt enklere hvis en bor på campus, da en har alt på en plass. Det er mange forskjellige typer studentboliger på campus. En kan velge alt fra å bo i Towers der en deler kjøkken og bad med opp til 16 stykker, til South Courts der du kan ha rom med eget bad og deler kjøkken med kun 5 andre. Ved å bo på campus får en veldig fort venner og noe av det flotte med Essex er at det er omtrent 40% internasjonale studenter der. Du vil få deg venner fra hele verden, og alle er i samme situasjon!

Det må selvfølgelig og nevnes at det er en god del nordmenn på universitetet. Studieåret 2015-2016 var vi 211 nordmenn, noe som vil si at det er et godt miljø blant norske studenter. Og ANSA er selvfølgelig en stor bidragsyter til dette. Det er verdt å merke seg at nordmenn som vil studere i Essex ikke får tilleggsstipend fra Lånekassen, noe som kan være en avgjørende faktor da vi betaler for, skoleåret 2016/2017, 12,950 pund da vi ansees å være internasjonale studenter. Men fortvil ikke! Det er billig å leve i England, så lenge en tenker litt over hva en bruker penger på. Det må og nevnes at studiesemesterene er litt annerledes i Essex enn hjemme i Norge. Vi starter året i starten av oktober, har en måned juleferie fra midten av desember til januar (vanligvis har en essays å skrive i den perioden), en måned påskeferie fra midten av mars til midten av april (og som i juleferien, ofte med essays å skrive) og siste semester, fra midten av april til starten av juni består kun av eksamener og ingen forelesninger.

Studiet Law and Human Rights

Mitt studie, LLB Law and Human Rights, er en juskvalifiserende grad som går over fire år. Dette ble endre i fjor, så om du har lyst til å starte på samme studium någår det over tre år isteden. Studiet mitt havner under et av de fire fakultetene ved universitetet, nemlig jus fakultetet, selv om jeg går et tverrfaglig studium.

Undervisningen foregår via forelesninger på ofte 1 time, to ganger i uka, med tilhørende tutorial annenhver uke. Tutorials er som en liten klasse på opp til 15 elever der en må ha forberedt svar på oppgaver og diskuterer disse enten med foreleseren selv eller en teaching assistant. I jusfagene ligger antallet studenter i de obligatoriske forelesningene på ca 200-250. Dette vil si at en har ikke mulighet til å diskuterer så mye med foreleseren under en forelesning, og jeg vil derfor poengtere at en må utnytte alle tutorials til det fulle! En tutorial er virkelig uvurderlig, da du kan få svar på akkurat det du vil og tutorene er meget behjelpelige. Det er også verdt å merke at foreleserne oppfordrer alltid i starten av hver år å ta kontakt med dem om det er noe som helst vi studenter lurer på. De er her for oss, og synes det er kjedelig å ha nok en office hour uten et eneste besøk.

I forhold til mengden av fag så har vi enten helt- eller halvtårsfag. I halvtårsfagene er det som oftest et essay som blir vurderingsgrunnlaget for karakteren, mens heltårsfag er gjerne en blanding av essay og eksamen. Jeg vil si at jusstudiet på universitetet er meget essay-basert. Dette er en positiv ting, etter min mening, for da får en et dypere innblikk i fagene istedenfor å bare ni-pugge til en eksamen, for så å glemme hva en egentlig ha lært. Vi har og kun eksamener til sommeren ved jusfakultetet. Jeg har i løpet av mine nå tre år kun hatt tre eksamener per år, og de pleier å være flinke til å gi oss litt tid imellom hver eksamen.

Les mer om å studere jus i utlandet.

Boforholdene i Essex

Som jeg sa tidligere vil jeg absolutt anbefal å bo på campus første året! Det er virkelig en opplevelse i seg selv, og det oppleves som veldig trygt og ikke minst praktisk første året. Jeg bodde i South Courts i mitt første år og trivdes god, men jeg skal være ærlig å si at jeg ikke kom så godt overens med mine flat mates. Heldigvis så fikk jeg rask noen gode venner, og tilbrakte så mye av min tid i deres leilighet, da de hadde en helt fantastisk sammensetning av mennesker som de bodde med. En er ikke alltid like heldig med dem man blir plassert med i leiligheten, men jeg ser mer på det som en ekstra bonus om du kommer overens med de du bor med, og altså ikke et lederlag om du ikke gjør det. Selv om jeg tror vi alle er enige om at det å bo på campus er helt fantastisk, så er det klart at det er ikke alltid like gøy med en kjøkken som stadigvekk ser ut som en svinesti. Et godt sted å starte når det kommer til å finne et sted ”off campus” er SU Lets, som er letting agenten på campus. Et lite råd er å starte tidlig, da de beste leilighetene blir ofte tatt lenge før mai-måned, da de fleste får et lite sjokk og begynner frenetisk å lete etter hus eller leilighet.

Andre året mitt bodde jeg i et hus i Greenstead i mitt andre år. Greenstread i selg selv er ikke det beste området i Colchester, men om en bor nærmere Tesco så er du for det meste omringet av andre studenter. Jeg opplevde aldri noe ubehagelig mens jeg bodde der, men jeg var alltid flink til å ta taxi eller safety buss hjem (en buss fra universitetet som Student’s Union organiserer hver kveld, som koster deg bare 1(!) pund). Jeg fant huset via noen venner, og jeg og to kompiser leide huset privat. Vi betalte 375 pund i leie hver måned, uten regninger.  Standard prisen per måned er alt fra 300-400 pund. Det er verdt å merke seg at i England så skal en egentlig ha en UK guarantor, altså en person som bor i England som kan skrive under på at de vil betale dersom du ikke har betalt leien din. Det de fleste letting agents gjør da er at de krever 6 måneders leie betalt før du flytter inn.  Dette pleier ofte å gå fint, da vi har rundt fire måneder med sommerferie, og en rekker som oftest å tjene inn det en trenger eller at pengene fra Lånekassen kommer inn før fristen for å betale nærmer seg.

I år har jeg bodd i Heia Wharf, 20 minutters gange fra Universitetet. Mine planer ble endret i siste sekund, og jeg hadde ikke noe annet valg enn å få via et selskap som helt Jackson & CO. Det er ikke et selskap jeg vil anbefale, da de tar store summer i administrasjonsgebyr, noe som SU Lets ikke gjør. De er og vanskelige  å få tak i via epost og det tjener deg nok best å bare styre unna dem om du kan. De er og ganske dyre, og i år måte jeg ut med litt under 500 pund måneden, noe som er ansett som veldig dyrt her i England. Men det har gått. Ellers så har Student’s Union også en liste over letting agents som du burde styre unna.

ANSAs bo og leve-guide for studier i UK.

Studiemiljøet ved University of Essex

Jeg har vært veldig fornøyd med mitt studieopphold. Det er nok for det første basert på et meget interessant og variert studie, samt helt fantastiske mennesker. Jeg er veldig glad i England, og må si at det er lett å integreres inn i deres kultur, selv om universitetet er en virkelig god blanding av utallige forskjellige kulturer. Noe Essex også er gode på er studentliv. Vi har mange societies knyttet til universitetet, og jeg garanterer at du finner i alle fall tre societies som faller i smak! Societiene omhandler alt fra musikk, til kulturer, til sport, til litteratur, til politikk og mye mer. Jeg vil virkelig anbefale å ta del i hvert fall to societies, og selvfølgelig å engasjere seg i ANSA! Da får du garantert mye venner, og ikke minst venner med like interesser.

ANSA i Essex

Jeg har selv vært president i Nordic Society, samt vært lokallagsleder i ANSA Essex. Jeg var president i Nordic i mitt andre år, samtidig som jeg var arrangementsansvarlig i ANSA. Nordic Society har medlemmer fra hele Norden, noe som gjorde at jeg måtte lære litt om deres kultur og for eksempel huske på ting som å markere deres nasjonaldag samt bare å lage arrangementer som passer for oss alle. Jeg lærte meg fort å lytte til studentene jeg representerte i de forskjellige organisasjonene, men jeg må si at jeg ble virkelig bitt av ANSA-basillen!

Etter å ha vært arrangementsansvarlig i ANSA ble jeg ble så valgt til lokallagsleder for ANSA Essex, som jeg har vært i år. Jeg har fortsatt å ta del i å organisere et mangfold av arrangementer for nordmenn som studerer i Essex, samt å være en hjelpende hånd for resten av styremedlemmene. Det er klart at det inngår en del arbeid å for eksempel arrangere julebord til over 90 mennesker, men jeg angrer ikke et sekund på at jeg tok på meg dette vervet! Jeg har fått jobbet med et helt flott styre, og ikke minst fått møtt alle de fantastiske studentene ved universitetet. Vi har hatt arrangementer som Olympiade, julebord, 17 mai-feiring, quiz-kvelder og selvfølgelig en aldri så liten fredagspils. Og alt dette for at nordmenn som veldig å ta steget og studere i utlandet skal føle at de har en plattform og spesialt en link til fedrelandet. En lærer og mange ferdigheter som god planlegging, effektiv kommunikasjon og selvfølgelig så utvikler en sine lederferdigheter. Noe som også er verdt å si er at slike verv, om det er i ANSA eller et society ser meget bra ut på CV’en.

Topp-tips til Essex

Så mine ’top tips’ for studenter i England, og spesielt ved University of Essex er:

  1. Bo på campus første året, du kommer ikke til å angre!
  2. Gå på tutorials/classes, og ta notater for hånd! Ikke la deg distrahere av internett mens du sitter i forelesninger.
  3. Undersøk nøye hvilken letting agent du bruker, og vær tidlig ute.
  4. Engasjer deg!! Om ikke du er interessert i societies, så bli med i ANSA da vel! Du trenger ikke ta på deg et verv i styret, bare være medlem!