Inger Helene Paulsen har vært med å etablere lokallaget i St. Andrews som hun nå har vært lokallagsleder til i to år. Les erfaringene hennes fra byen og universitetet:

Kort om St. Andrews og universitetet

St. Andrews er en liten fantastisk studentby i Skottland som ligger ved kysten omtrent en time nord for Edinburgh. Som en vakker perle omringet av flott natur og kun kort kjøretur til de kjente highlands er stedet samtidig et veldig trygt sted å bo med hyggelige mennesker og kultur. Etter erfaring er faktisk dette noe familie og venner også verdsetter, ettersom de gjerne tar seg noen ekstra fridager når de kommer på besøk for å leie bil og nyte vakre Skottland. St. Andrews har også flotte kilometer-lange strender og verdenskjente golfbaner hvor det holdes årlige kjente turninger, derav en hvor filmstjerner slik som Hugh Grant deltar. Det er fine turmuligheter i nærheten og kun en kort togtur til Edinburgh dersom man ønsker å tilbringe en dag eller helg i en annen by.

University of St. Andrews er i seg selv anerkjent både som et av verdens eldste universiteter (over 600 år gammelt) med mange flotte årlige tradisjoner, det er ansett som et av de beste universitetene i verden og spesielt i Storbritannia, i tillegg til at det er også her prins William og Kate både studerte og møtte hverandre.

Universitetet består av flere bygninger og er derfor godt integrert med resten av byen. Det er i underkant 9000 studenter på universitetet og utgjør det meste av livet og atmosfæren i byen. Antall nordmenn varierer noe, men snittet de siste fem årene ligger rundt 50. Universitet har et stort hovedbibliotek av høy kvalitet, samt flere mindre biblioteker rundt om i byen. De har også flotte sportslige fasiliteter som inkluderer et stort idrettsanlegg og sportsklubber/lag man kan delta i. I tillegg tilbyr universitetet også kurs for forbedring av engelskkunnskaper og veiledning i essay-skriving, statistikk-utregning osv. hvis man synes det er vanskelig å henge med i starten. Foreleserne er også fleksible og alltid villige til å hjelpe. De har ukentlige ”office hours” hvor studenter kan komme innom kontoret deres med faglige spørsmål, eller man kan avtale eget møte seg imellom.

Ditt studium – søknadsprosess, faglig tyngde og struktur

Når det gjelder din søknad til universitetet er det lurt å være tidlig ute. Gå inn på universitetets lokale hjemmeside for å finne den eksakte søknadsfristen, men det er vanlig å søke omtrent et år i forveien før ønsket studiestart. Et forkurs i engelsk er også greit å ta (men ikke nødvendig) siden det akademiske engelskspråket er for mange tungt og veldig utfordrende i starten. Ettersom University of St. Andrews er et eliteuniversitet er det tøffe opptakskrav hvor sterke karakterer er en viktig forutsetning for opptak i tillegg til ditt personlige motivasjonsbrev du må sende inn som del av søknaden.

Universitetet har høy faglig kvalitet på undervisningen sin og har svært dyktige forelesere, i tillegg til spennende foredragsholdere som kommer månedlig, som blant annet fra FN, det amerikanske Senatet, osv. Når det gjelder undervisningsopplegget og den faglige tyngden på studiet varier det noe avhengig av hvilket fag du ønsker å studere og hvordan man er som person. Noen fag (som for eksempel økonomi og biologi) har mange forelesninger i uka med fortløpende innleveringer/prøver i løpet av semesteret. Andre fag (som internasjonale relasjoner) er lagt opp til mer selvstendig research og læring der det kun holdes noen få forelesninger i uka, noe som krever at man strukturerer dagene sine godt. I disse fagene er det færre innleveringer per semester, men innleveringene har derfor større vekt mot totalkarakteren det semesteret.

Utenom disse ulikhetene er studiene i St Andrews lagt opp likt, der alle studentene i 1. og 2. året har tre ulike fag: det faget du ønsker å ta utdannelse i (f.eks. økonomi) i tillegg til to andre valgfrie fag (som for eksempel geografi og sosialantropologi). I 3. og 4. året går man i dybden av studielinjen man har valgt (f.eks. økonomi) og studerer kun underfag innenfor dette faget de to siste årene. Det holdes skriftlig eksamen på 2 eller 3 timer i alle fag både til jul og til sommeren (men i enkelte tilfeller består noen fag kun av innleveringer, altså ingen eksamen, eller vice versa).

Ettersom Norge ikke er med i EU blir nordmenn regnet som ”international students” og må derfor betale et høyere beløp i skolepenger (tuition fee) hvert år. St Andrews er et dyrt universitet å studere på, noe man bør være klar over før man søker, men man får maksimalt lån fra Lånekassen og St. Andrews er et relativt billig sted å bo/leve.

Bomuligheter, prisnivå og annen praktisk informasjon

Det finnes flere bomuligheter i St Andrews. Universitetet tilbyr sine studenter (hovedsakelig 1.årsstudenter) å bo på ”hall”, noe jeg anbefaler sterkt det første året ditt for å raskere komme i kontakt og bli kjent med andre medstudenter. En hall er ikke det samme som campus, men er en slags studentbolig der man har sitt eget rom eller deler med en annen student (dette kan man søke om) med fasiliteter som felles bad, stue og spisesal. Man kan bo på hall alle fire årene dersom det ønskes og er plass.

Det finnes også leiligheter, men det må man finne på egenhånd. Siden St Andrews er en liten by med mange studenter er det ofte stor konkurranse om leilighetene. Det er lurt å søke på leiligheter tidlig (6 måneder i forveien) og finne ut hvem man ønsker å bo med på dette tidspunktet. Prisen for leie varier, men ligger mellom £350-£750 i måneden avhengig av hvor mange dere er som ønsker å bo sammen og kvaliteten på leiligheten. Boligagenten Thorntons (tidligere Murray Donald) bør man holde seg unna- de er lite serviceinnstilt, prosessen tar ekstremt lang tid og jeg har selv opplevd å ha fått feil nøkler, noe jeg måtte ordne opp i på egenhånd.

Evaluering av studieoppholdet i St. Andrews

Å studere i utlandet gir alltid det lille ”ekstra” enn om du studerer i Norge. Du blir kjent med nye kulturer, lærer et annet språk, tar del i et sammensveiset studentmiljø som er helt unikt og treffer mange spennende studenter og venner du kommer til å ha resten av livet! Du vil møte på utfordringer på en helt annen måte, kanskje på grunn av språkbarrieren eller at studieopplegget er annerledes fra Norge, men du kommer også til å sitte igjen med mange spennende opplevelser og erfaringer som du virkelig kommer til å verdsette! Selv har jeg alltid villet studere i utlandet og er veldig glad for at jeg gjorde det. University of St. Andrews er en tøff skole med høye faglige krav og prestasjoner, men har utrolig flinke og dyktige forelesere og et fantastisk sosialt miljø med studentarrangerte fester og aktiviteter flere ganger i måneden. Samtidig er det også kun en korte reise med direktefly til Norge på under to timer, noe som er veldig praktisk dersom man ønsker en helg hjemme.

Gode råd til fremtidige studenter ved University of St. Andrews
Jeg har noen gode råd til fremtidige studenter som ønsker å studere på University of St. Andrews. Det første er å bo på student”hall” ditt første år (og ikke leilighet). Her bor man enten alene eller deler rom med en annen tilfeldig førsteårsstudent, men har felles spisesal og oppholdsrom som alle studentene på hallen kan bruke. Dette er en veldig fin måte å komme i kontakt med andre medstudenter på og en lettere måte å få seg venner når alt føles helt nytt. Det andre er å vurdere å ta et forkurs i engelsk. Det er stor forskjell mellom engelsknivået fra videregående og det akademiske engelskspråket på universitetet så studiene kan oppleves veldig krevende den første tiden om man begynner rett på. Det tredje er å være sosial og delta i forskjellige ”societies” eller sportslag. Noen studenter foretrekker å trekke seg tilbake, men St. Andrews har et utrolig pulserende studentliv og det er mye moro å kunne være med på, spesielt om man deltar i slike studentsamfunn/sportslag. Som norsk student anbefaler jeg deg også å delta på ANSA St. Andrews sine lokale arrangementer. De er koselige og gøyale, og er en flott måte å bli bedre kjent med andre norske medstudenter på. Det siste rådet mitt er å gå inn på http://studyadvantage.co for å få inspirasjon og gratis informasjon om alt som har med studier i utlandet å gjøre. Dette inkluderer blant annet en guide til søknadsprosessen i Storbritannia trinn-for-trinn, informasjon om University of. St Andrews (med fler), samt orientering fra bloggere som deler sine erfaringer fra St. Andrews (og andre studiesteder og universiteter). For de som (har) studert i St Andrews og ellers i utlandet og ønsker å bli involvert i bedriften eller bloggingen kan også ta kontakt med dem via hjemmesiden deres. Ettersom at jeg har jobbet litt for dem vet jeg at de alltid søker internasjonale studenter fra ulike universiteter rundt om i verden – og absolutt fra St. Andrews.

Jeg håper du kommer til å trives i St. Andrews om du ender opp med å søke deg inn på det universitetet! Du vil få en opplevelse for livet :)

Foto fra St. Andrews, Jaione Dagdrømmer