Med en tidligere CIA-direktør som foreleser angrer ikke Eivind på at han valgte å ta hele mastergraden i utlandet.

Tekst: Eivind A. Havnerås

Fra første dag ved bachelorstudiene ble vi fortalt hvor verdifullt det var med et internasjonalt aspekt ved utdannelsen. Vi ble anbefalt diverse utvekslingsmuligheter ved universitetet. Men i stedet for å benytte meg av dette tilbudet, bestemte jeg meg heller for å ta hele mastergraden min i utlandet. Ikke bare for å sette et internasjonalt preg på utdannelsen min, men også for å skille meg ut når jeg omsider skulle ut i arbeidslivet.

Fornemme forelesere

Jeg studerer programmet «Defence, Development and Diplomacy» ved Durham University i Durham City – en idyllisk, liten by nordøst i England, sør for Newcastle. Studiet mitt er utrolig godt designet. Det er et tverrfaglig studie med mange ulike forelesere, alle spesialister i sitt felt. Dersom vi har tema innen juss har vi for eksempel forelesere fra det juridiske fakultetet ved Durham University eller fra andre universiteter.

Les mer om å studere i Storbritannia her.

Vi har mange gjesteforelesere både fra inn- og utland som er erfarne utøvere i sitt felt. Noen eksempler er tidligere CIA-direktør for programmet for strategisk analyse av politisk islam, og erfarne praktikere innen design og implementering av program for utvikling og fredsbygging, samt tidligere høytstående medlemmer av britisk og utenlandsk hær. Det er veldig mye å lære og engasjere seg i.

Krevende studier

Om du ønsker å studere i England må du være klar over at det kreves en god del mer enn hva som kreves av deg gjennom en bachelorgrad i Norge. Jeg trodde selv at jeg hadde forberedt meg mentalt på at det ville bli tøft, men havnet allikevel raskt bakpå. Spesielt kan slutten av semesteret være veldig intens.

Selv om det til tider er hektisk med mange søvnløse netter, er jeg utrolig glad for at jeg valgte å studere her. Universitetet og professorene er dyktige, veldig villige til å hjelpe og flinke til å inspirere.

Gamle tradisjoner

Durham University er et av de eldste universitetene i England, etablert i 1832. De bruker fremdeles systemet med «colleges», noe som er uvanlig i England i dag. Alle som studerer her er medlem av et college, og hvert college har en egen rektor og administrasjon som hjelper med det meste. Collegene arrangerer sosiale sammenkomster for sine medlemmer. Hvis du bor i en offisiell studentbolig på colleget ditt er det definitivt disse du vil bli best kjent med gjennom oppholdet ved Durham University. Men frykt ikke, selv om du leier privat har du allikevel medlemskap hos et college.

Mange college tilbyr full catering, det betyr tre måltider per dag inkludert i leieprisen. Det er definitivt noe jeg ville valgt om jeg kunne valgt om igjen. Jeg bor på college uten catering og ser at jeg definitivt kunne spart mange tusen kroner ved å velge catering. Selv om leieprisen er

noe høyere er det langt fra summen du vil bruke på mat om du skal lage alle måltider selv. 

Katedral på verdensarvlisten

Når det kommer til byen Durham er det en liten og veldig sjarmerende by i Nord-England, med smale gater og gamle murhus. Alt i byen er innen gåavstand. Universitetet er ganske dominerende og det er en by som ganske enkelt lever av studentene.

Den viktigste attraksjonen utenom universitetet er Durham-katedralen. En imponerende bygning fra ca. år 1018, som er å finne på UNESCOs verdensarvliste. Foruten om det, er det ikke mange forstyrrelser til studiene. Heldigvis har den lokale jernbanestasjonen gode togforbindelser til både nord og sør, med Newcastle bare en kort togtur unna.

Vil du flytte til Storbritannia? Sett deg inn i hvordan det er å bo og leve der.