Etter 13 års skolegang og ett år på folkehøyskole i Norge kom lysten til å oppleve og se noe nytt. Valget ble Storbritannia og Edinburgh. 

Tekst og foto: Guro Cathrine Remme

To timers direkte flygning fra Oslo bringer deg til en av Storbritannias vakreste byer, og mitt studiested Edinburgh. Bestående av fire universiteter – Heriot Watt University, Queen Margaret University, Napier University og Edinburgh University, kan Edinburgh sies å virkelig være en studentby. Selv studerer jeg økonomi og ledelse ved Heriot Watt University som ligger i utkanten av bykjernen.  

Fra Princess Street Garden i Edinburgh.

At det meste er innen gangavstand til sentrum gjør det lett å komme seg rundt i byen. Det skal ikke mye til for å legge merke til et variert utvalg av restauranter, utesteder og hyggelige puber. Scotlands hovedstad har en unik kombinasjon av moderne byliv, historiske bygninger som Slottet og Holyrood Palace, og naturomgivelser som Arthurs Seat og Princess Garden. Byen har i tillegg et yrende kulturliv med jazzbarer, teatre og flere konserthus som gjestes av internasjonale orkestre og solister blant annet våre egne Henning Kraggerud og Leif-Ove Ansnes.

Praktiske oppgaver

Uansett om ditt valg av Edinburgh som studiested er et resultat av din forkjærlighet for skottenes nasjonalrett haggis, menn i kilt eller en trang for å lære og spille sekkepipe er skoleløpet det samme. Etter å ha studert økonomiske fag i fire år har du en Master of Art – en akademisk grad for bachelorstudenter, tilsvarende en treårig Bachelor of Arts i England. I alle fagene er det både forelesninger og tutorials. Tutorials er mindre grupper og det blir gitt oppgaver eller artikler som det forventes at man jobber med. Det gir mulighet til å diskutere forskjellige emner med læreren og andre elever.

Fra Cramond Island.

I de to første årene har det for det meste vært obligatoriske fag. Valgmulighetene ved valgfag varierer fra fagområder som økonomi, psykologi, juridiske fag til språk. Allerede i første studieår er universitetet fokusert på hva som kreves av arbeidsgivere for å veilede studentene best mulig ut i et tøft arbeidsmarked. Både i forhold til å være bevisst på hva studentene kan tenke seg å arbeide med, og hva som kreves av kompetanse og erfaring for å komme dit.

Utsikt over Edinburgh.

Selv om fagene er teoretiske, er det lagt opp slik at de er relevante og virkelighetsrelatert. I faget «Enterprise and its environment» skulle vi gjøre oss kjent med bedrifters arbeid og utfordringer, og hvordan produkter blir til. Vi hadde et gruppearbeid hvor vi skulle starte opp en bedrift og selge et produkt. I den sammenheng gjorde vi undersøkelser om hva forbrukeren og fremtidige kundemålgrupper ønsket, og analyserte både direkte og indirekte konkurrenter. Basert på å kutte kostnader til et minimum for å skape verdier for kunden, bestemte vi oss for en strategi og kom frem til et budsjett for fem år frem i tid. Gruppen jeg var i kom opp med ideen om bedriften Easy Eat hvor vi utformet produktet «Hangover breakfast delivery». Produktet hadde med hensikt å levere frokost på døren til slitne studenter etter en våt natt på byen. Ettersom arbeid og undersøkelser ble gjennomført og fullført ble det tydeligere at produktet ikke ville lønne seg basert på konkurrenter og prissensitive kunder.

Fra Rosslyn Chapel.

Venner fra hele verden

For å bli bedre kjent med andre studenter med samme interesser finnes det utallige societies ved universitet. Skulle du oppleve at det ikke finnes et society for akkurat din interesse er det bare å brette opp armene og starte et nytt society med støtte fra skolen. Det eneste kravet er tre personer sittende i et styre og 10 medlemmer. Størrelsen og aktivitetsnivået på de ulike societiene varierer. Selv er jeg medlem av Heriot Watt Trading and Investment Club og Brewing Society.

Brewing Society på pubquiz.

I Brewing Society samles mennesker med interesse for øl, og vi smaker på forskjellige øltyper – mørke som lyse, og lærer om hvordan øl blir brygget og får ulike smaker. I tillegg er Brewing Society ansvarlige for å arrangere den årlige Beer & Cider festivalen på våren hvor pengene vi samler inn går til veldedighet. Festivalen er den tredje største ølfestivalen i Skottland. Med hele 8 496 pints fordelt på to dager for 1 400 studenter i 2012, er festivalen det største studentorganiserte arrangementet på campus. Klubbens slagord er klart: «Drinking for a cause!» Festivaler og arrangementer er med på å bygge nettverk med mennesker fra hele verden, gir bedre kulturforståelse og språkforståelsen blir bedre.