Stedet var ukjent, studiet var ukjent og menneskene var ukjente. Det eneste som var gjenkjennelig var språket.
Tekst og foto: Henriette Sandstå
Dagen jeg skulle sette meg på flyet til England kom plutselig. Planen om utenlandsstudier hadde vært så vag, så langt fram i tid, at jeg ikke hadde klart å forberede meg på at nettopp i dag var dagen. Jeg tok et av mine største valg hittil i mitt liv da jeg valgte å sette meg på dette flyet. Jeg valgte å starte en treårig utdannelse i internasjonale relasjoner ved universitetet i Exeter. Stedet var ukjent, studiet var ukjent og menneskene var ukjente. Det eneste som var gjenkjennelig var språket.
Verdenspolitikk og flerkulturelt hjem
En bachelor i internasjonale relasjoner føltes som en fordel å ta utenlands. Det er ikke så mye internasjonalt ved Oslo. Derfor dro jeg til et rimelig ukjent universitetet i Exeter, men som rangeres som et av Storbritannias beste når det kommer til politiske og samfunnsfaglige studier. Jeg gledet meg til å utvikle engelsken min, å kaste meg inn i den akademiske verden, og å få mulighet til å lære mer om det jeg var mest interessert i; verdenspolitikk og de store spørsmålene.
Universitetet i Exeter har nesten 8000 internasjonale studenter av totalt 18 000. Å studere ved dette universitetet gir deg følelsen av å være en del av noe større. Det er som om du har verden like utenfor døren. Det er en miks av nasjonaliteter og kulturer som til tider gjør det lett å glemme at man befinner seg i England. Første året i Exeter flyttet jeg inn sammen med to briter, to kanadiere, to fra Hong Kong og én fra Frankrike. Du får det ikke mer internasjonalt enn det.
Kontraster
Exeter er en fredelig by med vakker natur. Du finner ikke en finere by i syd-England på en solskinnsdag i mai. Da mister man alle bekymringer om kommende eksamener, da er Exeter på sitt beste. Men når vinterstormene herjer som verst i januar, og man nettopp har startet på et nytt semester, da er det vanskelig å huske hvor vakkert det er her når solen titter frem.
Det er store kontraster ikke bare i værforholdene, men i livet som student fra Norge også. Ofte kan det føles som jeg lever to liv, ett i Exeter som flittig og arbeidsom student, og ett i Norge som lat nordmann på ferie. For det er ikke til å legge skjul på at semestrene i England er intense, stressende og krevende. Semestrene varer i omtrent ti til tolv uker, og i løpet av den tiden skal man levere et solid antall essays, forberede seg til timer, og samtidig lese til eksamen som er plassert rett etter juleferien og i mai.
Men er man engasjert, og har valgt et studie man brenner for – slik jeg har gjort – er semestrene overkommelige og lærerike. Ja, det er dager hvor man ikke forstår hvordan man skal få levert alle essayene. Ja, det er dager hvor man tenker at alt håp er ute. Men så får man en god karakter tilbake, eller tenker på alt man har lært i løpet av de siste ukene, og til slutt er alt strevet verdt det.
Jeg har en drøm
Å være student, uansett om det er i England eller Norge, handler om pågangsmot, disiplin og viljestyrke. Gjennom min utdannelse får jeg ikke bare tillært meg akademisk kunnskap om verden, politikken, menneskene i den og relasjonene dem imellom, men som utenlandsstudent får jeg også testet mine egne grenser og pushet meg så langt som overhodet mulig. Jeg har tatt steget ut av min egen komfortsone og bevist at jeg klarer å stå på egne ben.
I tillegg hjelper det å ha en drøm. En drøm om at utdannelsen skal ta deg et sted. En drøm om at erfaringene dine fra utlandet skal gi deg noe tilbake, utenom et skyhøyt studielån. Jeg har en drøm om at min utdannelse i internasjonale relasjoner skal gi meg en meningsfull og givende jobb i framtiden. Jeg har store planer, drømmer og engasjement for min egen framtid, og det er bare jeg som står i veien for at alt skal kunne realiseres.
Bare ved å sette meg på flyet for snart to år siden beviste jeg at jeg er selvstendig, at jeg tør å ta dristige valg, og at jeg tør å følge drømmene mine. Og det er noe jeg personlig både er stolt og glad over at jeg gjorde.
- Studieland
- Argentina
- Australia
- Belgia
- Brasil
- Canada
- Chile
- Costa Rica
- Cuba
- Danmark
- Estland
- Finland
- Frankrike
- Hellas
- India
- Irland
- Island
- Israel
- Italia
- Japan
- Kina
- Kroatia
- Kypros
- Latvia
- Litauen
- Luxembourg
- Malta
- Nederland
- New Zealand
- Polen
- Portugal
- Russland
- Singapore
- Slovakia
- Social Intervention
- Spania
- Storbritannia
- Sveits
- Sverige
- Sør-Afrika
- Sør-Korea
- Thailand
- Tsjekkia
- Tyrkia
- Tyskland
- Ungarn
- USA
- Visum til Storbritannia
- Østerrike