Mange nordmenn studerer fag som medisin og veterinær i Slovakia, men landet byr også på andre studiemuligheter på engelsk; særlig innen økonomi, politikk- og teknologifag.

Om utdanningen

Bachelorgraden i Slovakia kalles bakalár og varer fra tre til fire år. Mastergraden kalles magister og varer fra ett til tre år.

Studieåret

Studieåret i Slovakia består av to semestre; vintersemester fra 1.september til januar og sommersemester fra februar til juni.  

  • Fag i Slovakia

 

Finn studiesteder

Du kan finne frem til engelskspråklige studier på Studyin.sk  og hos Saia.sk hvor de med jevne mellomrom oppdaterer og legger ut en brosjyre med oversikt over utdanning på andre språk enn slovakisk

Til de fleste studier søker man direkte til skolen via deres hjemmesider. Til medisinstudiet i Martin kan du søke gjennom én av de norske agentene til skolen. De vil hjelpe deg med hele opptaksprosessen, og du vil kunne ta opptaksprøven her i Norge. 

Agenter som tilbyr studier i Slovakia

Hva er en agent? Les mer på vår informasjonsside om agenter

 

Søknadsfrist

Søknadsfrister

Søknadsfrister bestemmes av hvert enkelt universitet men er vanligvis i slutten av februar eller mars. Dato, innhold og form (muntlig eller skriftlig) på opptaksprosessen bestemmes av de individuelle fakultetene. Opptakstestene holdes vanligvis mellom juni og september. Til kunststudier skjer opptakstester vanligvis tidligere, kanskje så tidlig som januar og med søknadsfrister allerede i november.  For medisin se nettsiden om medisinstudier i Slovakia

 

Bachelor

Opptakskrav

Du må minimum ha generell studiekompetanse for å søke til bachelor, og (vanligvis) relevant bachelorgrad for å søke til master. Vitnemål må være oversatt til engelsk. Noen skoler vil kreve at det er oversatt av en godkjent translatør i Slovakia.

Andre opptakskrav kan også være aktuelle:

  • Språktest 
    Hvis du skal studere på engelsk er det vanlig å ta en TOEFL- eller IELTS-test.
  • Motivasjonsbrev
  • Skype-intervju
  • Anbefalingsbrev
  • Egne opptakstester

 

Master

Du kan ta mastergrad i Slovakia på ett eller to år, graden vil gi henholdsvis 60 eller 120 studiepoeng, ECTS credits.

Opptakskrav
For å søke på en mastergrad må du ha en fullført bachelorgrad. Som her hjemme er det enkelte fag som krever at man har relevant bachelor/bakgrunn, mens andre grader tar inn studenter med annen bakgrunn også. 

Språkkrav
Søker du til et  program på slovakisk må du vanligvis dokumentere språkkunnskapene sine ved hjelp av en språktest eller diplom.  

Søknaden
Du søker direkte til universitetet, vanligvis via en type online-søknad på universitetets nettside. Sammen med søknaden er det vanlig å kreve oversatt vitnemål, motivasjonsbrev, anbefalinger, CV og evt. språktest.

Utveksling

Du kan ta en del av din norske utdanning i Slovakia gjennom en utvekslingsavtale ved ditt norske lærested. Ta kontakt med ansvarlig for studieprogrammet du går på eller med internasjonalt kontor ved lærestedet ditt for å finne ut hvilke utvekslingsavtaler som finnes.

Utveksling utenom avtale

Det er også mulig å dra på utveksling selv om ditt norske lærested ikke har utvekslingsavtale dit du vil.Ta direkte kontakt med skolen du ønsker å søke deg til i Slovakia og hør om de kan ta deg inn som "guest student" eller "free mover" for et semester eller et år.

Godkjenning

For at fagene skal godkjennes i utdanningsplanen din må ditt norske lærested forhånds- og ettergodkjenne fagene.

Stipend

Det kan være mulig å få ekstra stipend dersom du reiser på utveksling via Erasmus+

Les om Erasmus+ på ANSAs nettsider

Finansiering

Studier på engelsk

For studier på engelsk kan skolepenger ligge på mellom 500 til 12 000 EUR per skoleår. Studerer du på landets eget språk er studiene gratis, akkurat som her i Norge.

Les om støtte fra Lånekassen på ANSAs sider om finansiering.

Studier på slovakisk

Dersom du velger å studere på slovakisk kan du, som slovakene, studere gratis på alle offentlige universiteter. Du vil få støtte fra Lånekassen, enten du velger å ta et kortere-  eller lengre språkkurs. Du kan få støtte til et lengre språkkurs i tsjekkisk også når graden din er på engelsk!

Stipender

Du kan finne fram til stipender for norske studenter på Saia.sk.

Visum

Norske statsborgere trenger ikke visum til Slovakia.

Praktisk informasjon

ANSAs nettside 

Ofte stilte spørsmål om studier i utlandet