Har du kommet inn på et lærested i Russland og er klar til å planlegge selve oppholdet? Her finner du informasjonen du trenger.

Visum

Du må ha visum for å kunne studere i Russland.

Les ANSAs veiledning til den russiske visumsøknaden.

Finne bolig

Det kan være lurt å flytte til Russland før man har funnet bolig, og bo noen uker på hostell mens man leter. Du kan også ta kontakt med skolen du skal gå på på forhånd og spørre om de kan være behjelpelige med å finne en midlertidig bolig til deg.

Mange velger å finne bolig gjennom en agent. Agenten krever vanligvis en måneds leie for å finne bolig.

Be om kopi av kontrakten på engelsk før du undertegner dersom dette ikke foreligger. En kontrakt varer vanligvis mellom et og tre år, men dette kan forhandles.

En månedsleie er vanligvis påkrevd som depositum. Hvis det er mulig, bør du be om at denne summen brukes til å betale den siste månedsleien da det av og til kan være vanskelig å få tilbake depositumet sitt.

Selv om det blir mer og mer utbredt å betale husleie via bankoverføring, er det fremdeles veldig vanlig at man må betale husleien kontant.

Dersom du ikke ønsker egen bolig, tilbyr de fleste universiteter dormitory (studentboliger). Dette får du gjerne informasjon om under søknadsprosessen. Hvis man skal bo i dormitory, må man regne med å bo sammen med andre studenter på samme rom. Standarden er som regel lavere enn i Norge, men på den andre siden er det ofte veldig billig å bo i dormitory i Russland.  Å bo på studentboliger gir en unik mulighet til å komme i kontakt med mennesker fra alle kanter av verden, og et fantastisk sosialt samvær.

Mat og shopping

Matvareprisene i Russland er veldig lave sett med norske øyne. Du klarer deg fint på 15 000 RUB i måneden.

Restauranter

Moskva er en storby med et veldig rikt og variert kjøkken. Her finner du restauranter og cafeer i alle prisklasser fra alle verdensdeler. Det er dukket opp mange flotte lokalmatrestauranter som dyrker tradisjonell mat. Men også vestlige selskaper som Coca-Cola, Pepsi, McDonalds, Burger King, Subway, etc. er tungt inne i Russland, og deres produkter finnes nesten overalt i storbyene.

Shopping

Moskva har en rekke store kjøpesentre, i tillegg til ærverdige GUM og TSUM, lokalisert midt i hjertet av Moskva. I Russland finner man alle kjente klesmerker.

Offentlig transport

Metro

Mange russiske byer, inkludert Moskva, St. Petersburg, og Yekaterinburg har egne undergrunnsbaner kalt metro, og dette er ofte den billigste og mest effektive måten å komme seg rundt på. Med 229 stasjoner og rundt syv millioner daglige passasjerer, er det mange i Moskva som benytter seg av metroen. Nesten hele metrosystemet i Moskva er underjordisk. For å kunne reise med metroen må du kjøpe egne poletter, og bruker du metroen regelmessig kan det lønne seg å kjøpe månedskort. Et månedskort (60 turer) i Moskva koster rundt 200 kr. Man kan også kjøpe Troika-kortet, et elektronisk påfyllingskort. Dersom du ikke reiser ofte, er dette kortet et av de rimeligste alternativene siden det er et påfyllingskort. Dette kortet kan brukes til både buss, trikk og metro. 

Som student kan du også anskaffe Social Student Card, som er et kombinert transportkort/MasterCard som gir rabatt på månedskort, samt en rekke med severdigheter og aktiviteter. Du må være registrert som student i de offentlige registrene får du kan anskaffe dette kortet, informasjon om dette får du hos universitetet ditt.

Metrostasjonene i Moskva og St.Petersburg er i tillegg verdenskjente for sine vakre dekorasjoner. En rekke stasjoner er utsmykket med fargerik marmor, malerier, enorme lysekroner, skulpturer, og forskjellig kunst i fargerikt blyglass. I Moskva finner du også en av verdens dypeste metrostasjoner (Park Pobedy), 84 meter under overflaten. Her finner du også Europas lengste rulletrapper.

Buss og trikk

Der metroen ikke går kan du som regel finne en bussforbindelse. Det er ikke mulig å kjøpe billett på forhånd.

Tog og fly

Russland har verdens nest største tognettverk etter USA. Tog er ofte den beste måten å reise mellom byer på, og et hurtigtog mellom St. Petersburg og Moskva gjør at du kan reise mellom de to byene på rundt fire timer. Det lønner seg å kjøpe billettene på forhånd.

Det er i tillegg forholdsvis rimelig å fly innenriks i Russland. Det tar 1,5 time å fly mellom Moskva og St. Petersburg. Moskva har tre store, internasjonale flyplasser like utenfor bykjernen med daglige avganger til de fleste storbyer i verden. Det er også daglige avganger til Oslo Lufthavn Gardermoen.

Taxi

Du kan reise både med private og offentlige taxier i Russland. Det er lurt å avtale prisen med sjåføren på forhånd.

En vanlig måte å reise på er å ta minibusser, kjent som marshrutka. De går faste ruter, og har vanligvis det samme nummeret som bussen de deler rute med. Vangligvis vil du kunne finne en oversikt over kjøreruten klistret på bilen. For å få den til å stoppe og ta deg med, må du vise tegn som når du forsøker å få tak i en taxi. For at den skal stoppe og slippe deg av, må du si ifra til sjåføren. Rop "Остановите, пожалуйста" (ostanovitje pasjalosta).

Telekommunikasjon

I Moskva er det hovedsaklig fire store telekommunikasjonsleverandører; MTS, Beeline, Megafon og Tele 2.

Noen av de største utsalgstedene for mobiltelefoner, SIM-kort og mobiltilbehør er  Euroset, Svyaznoy, og ION. SIM-kort kan kjøpes på deres butikker, men kan også kjøpes i midre telecom-butikker man ofte finner ved metrostasjoner. Verdt å vite er at dersom du bruker SIM-kortet du anskaffet i Moskva i andre russike regioner vil kostnadene for SMS, roaming og internet vanligvis være høyere.   

Folketrygden

Studenter som får støtte fra Lånekassen beholder medlemskapet sitt i folketrygden. Får du ikke støtte fra Lånekassen og skal studere mer enn 12 måneder i utlandet kan du søke om frivillig medlemskap i folketrygden. Kontakt NAV for mer informasjon om frivillig medlemskap.

Forsikring

ANSA har utarbeidet en komplett forsikringspakke for studenter i utlandet. ANSA Studentforsikring er skreddersydd for utenlandsstudentenes behov.

Som medlem i ANSA kan du kjøpe og benytte deg av vår studentforsikring.

Registrer deg hos den norske ambassaden

Det lønner seg å registrere seg online på den norske ambassaden sitt register, dersom du oppholder deg i Russland - da vil du kunne få spennende invitasjoner, som for eksempel deltakelse på julebord og 17.mai-feiring.

 

Foto: Canva/Lindrik