Ung kvinne foran bygninger i Polen

Bo og leve i Polen

Når du har kommet inn på et studiested i Polen er det på tide å begynne å tenke på flyttingen. Les ANSAs tips her!

Bolig

De fleste av universitetene i Polen har egne studentboliger for internasjonale studenter. Her kan du ofte velge mellom korttids- og langtidsleie. Du finner informasjon om dette på universitetets hjemmesider.

Vær oppmerksom på at standarden på studentboliger ofte er dårligere enn vi er vant med fra Norge. Privatboliger i Polen har høyere standard, men er også dyrere. Om du ønsker å bo privat kan det være lurt å bo på studentbolig i starten for å gå på visninger og komme på plass.

Noen ord som kan være lurt å kunne: wynajem (leie), mieszkania (leilighet), pokoi (rom).

Private boliger

Det er vanlig å bruke utleiemegler i Polen. Dette koster ofte litt, men kan være verdt det for tryggheten. Leieprisene i Polen er generelt en god del lavere enn i Norge, og mange norske studenter bor i egne leiligheter.

Aldri skriv kontrakt før du faktisk har sett leiligheten, og gå gjerne gjennom kontrakten med noen som kan polsk (eller google translate). Det er viktig at du forstår når og hvordan leien betales, informasjon om depositum, oppsigelse og lignende. Det er vanlig å betale fra 1 til 3 måneders depositum. Som leietaker i Polen er det lovbestemt tre måneders oppsigelse. Unntaket er dersom man utelater å betale husleie i minimum to måneder, da kan kontrakten termineres.

Vær obs på at mange leiligheter i Polen går på gass. Vi anbefaler derfor å anskaffe en gassdetektor, hvis dette ikke er i leiligheten allerede.

Aktører for privat utleie i Polen:

Otodom

Domiporta.pl

Morizon.pl

Nieruchomosci-online.pl

Adresowo.pl

Registrering i Polen

Om du skal bo i Polen mer enn tre måneder er du pliktig til å registrere deg. Dette gjør du hos de lokale myndighetene (Vovoidskapet, województwo) før de tre månedene utløper. Å registrere seg i Polen er gratis. 

Den norske ambassaden i Warszawa inviterer også alle nordmenn som oppholder seg i Polen over lengre tid til å registrere seg hos dem. Dette vil gi mulighet for god kontakt og rask informasjon i eventuelle krisesituasjoner. Det understrekes at ordningen ikke er obligatorisk, men kun et tilbud.

Bankkonto i Polen

Det kan være lurt å åpne en polsk bankkonto om du skal bo i Polen over lengre tid. På grunn av valutaendringer kan du spare penger ved å overføre skolepenger og husleie fra en polsk konto gjennom hele studieåret.

For å opprette bankkonto er det enkleste å møte fysisk i en bank der du bor. Ta med pass som legitimasjon. Millenium og PKO BP er populære banker i Polen. Nordea kan være en god løsning – de har nemlig nettbank på engelsk. Hvis man ikke behersker det polske språket kan det komme godt med.

Telefon og internett i Polen

Det er lurt å kjøpe simkort med en gang du ankommer studiestedet ditt, dette blir som regel mye billigere en å beholde ditt norske simkort. Simkort kan man kjøpe i de fleste matbutikker/kiosker. Både Orange og Play er to veldig ok selskap som tilbyr telefonabonnement. Man kan også bare kjøpe kontantkort og fylle på om det er det man ønsker.

Forhør deg med utleier av leiligheten din, de vet nemlig hvilke firmaer som leverer best internett til ditt nærområdet. Prisene varierer mye fra sted til sted. Dette avhenger selvfølgelig også av hvilken hastighet du velger. 

Du kan bestille internett digitalt på selskapenes nettsider, eller fysisk i butikk. UPC og TP/Orange er trygge valg.

Torg med kirketårn i Polen

Offentlig transport

Trikk og buss er de vanligste transportmidlene i store polske byer. Infrastrukturen varierer fra by til by.

Taxiprisene i Polen er lave, og mange studenter benytter seg derfor av dette. I mindre byer er prisene enda lavere. Det kan være lurt å forhøre seg med andre studenter hvilke taxiselskap som er billige, prisene kan variere mye. Det er også billigere å ringe taxi enn å ta en fra gata.

Om du skal reise mellom polske byer er tog det beste alternativet.

I Polen får du nasjonale studentkort utdelt av ditt universitet. Disse kan brukes for rabatt på reiser med kollektivtransport. Studentkortene blir utlevert ved studiestart, men om du ikke mottar dette må du ta direkte kontakt med universitetet ditt for hjelp. Om du skal reise ofte kan det også lønne seg å kjøpe et semesterkort for kollektivtransport, i stedet for et månedskort eller å betale per tur.

Helsehjelp i Polen

Universitetet er ofte et godt sted å starte om du trenger helsehjelp. Mange universitet har egne helse-senter med leger tilgjengelig, men om ikke skal de ha en god oversikt over lokale leger og klinikker.

Om du mottar støtte fra Lånekassen beholder du vanligvis medlemskapet ditt i den norske folketrygden, og du skal dermed kunne benytte deg av det offentlige helsetilbudet i studielandet ditt på lik linje med de lokale innbyggerne. Dette betyr i praksis at det som er gratis for landets innbyggere også skal være gratis for deg. Hva som er gratis og hva som må betales for varierer fra land til land. For å benytte deg av dette må du ha et Europeisk helsetrygdekort (også kjent som HELFO-kort).

Det finnes i midlertidig noen unntak, og du er avhengig av et gyldig medlemskap i den norske folketrygden for at helsetrygdekortet skal være gyldig. Vær spsielt obs på egne regler hvis du skal studere i Norden eller tar deg lønnet arbeid i studielandet.

Kvinne med brunt, langt hår leser i en bok

Har du innspill til bo og leve-sidene?

Del dine beste tips fra ditt studieland! Det gjør at ANSA kan lage bedre bo og leve-sider, og er til stor hjelp for kommende utenlandsstudenter.