Vurderer du å studere i Nederland? Her er praktisk informasjon om studier, universiteter, leie av bolig, jobbmuligheter, transport og reise.

Nederland er et veldig populært land for internasjonale studenter og det finnes mer enn 2'000 studieprogrammer på engelsk, noe som betyr at man kan studere nesten hva som helst på engelsk. Mellom 2012-2013 var det ca. 90'500 internasjonal studenter som tok hele eller deler av graden sin i Nederland.

Studier og Universiteter

Det er ikke gratis å studere i Nederland, og du må betale skolepenger for Bachelor- og Mastergrader.

Det finnes flere typer universiteter i Nederland: research universiteter, universities of applied science, University Colleges, høyskoler (hogeschool), private universiteter osv.

Det er to metoder som vanligvis brukes for å søke til universitetene, enten gjøres dette direkt gjennom skolens hjemmeside eller gjennom Studielink.nl – mer informasjon om dette finnes på universitetenes egne hjemmesider.

Jobb

Det er ganske vanlig å ha en deltidsjobb ved siden av studiene i Nederland. Hvis man er EU/EØS statsborger så får man lov til å jobbe i Nederland uten begrensninger. Hvis man har et internship i Nederland trenger man ikke arbeidstillatelse, men man trenger en signert internshipavtale.

Hvis man jobber minst 56 timer pr mnd og er under 30, vil man være kvalifisert for et stipend på en liten sum per måned og et gratis offentligtransport kort fra den Nederlandske stat. Det er ikke alltid lett å finne seg jobb i Nederland, de fleste steder vil at ansatte skal kunne flytende Nederlandsk eller ihvertfall ha et grunnleggende ferdigheter i Nederlandsk. Cafe, bar, restaurant, museer, butikker osv. er de vanligste jobbene for internasjonalestudenter.

Nyttige lenker for jobb:

Bolig

Det kan være vanskelig og dyrt å finne et sted å bo i Nederland, og de fleste universitetene har ikke et campus – utenom diverse University College'er. De fleste studenter i Nederland bor i et rom/leilighet i nærheten av universitetet. Heldigvis så tilbyr de fleste universiteter studentleiligheter for internasjonalestudenter.  Hvis du er på utveksling er det vanlig at univeristet finner noe for deg, sjekk universitetenes egen hjemmesider for mer informasjon om hvilke tilbud de tilbyr. Å leie et gjennomsnittelig rom i Nederland koster mellom 300 og 700 EURO, men det er mulig å søke om ‘rent benetit’/’huurtoeslag’; hvis du kvalifiserer for dette vil den Nederlandske stat subsidiere rundt 150 – 200 EURO i måneden av husleien. Ofte er internett, TV, gass, og elektrisistet inkludert i leien – sjekk dette før du signerer en kontrakt.

Hvis du vil/må finne bosted selv, kan disse linkene være nyttige:

Transport og Reise

Nederland er et lite land og med offentlig transport kan du komme deg nesten hvorsomhelst i landet. Det vanligste, billigste, og enkleste måten å komme deg rundt i byene et med sykkel. Det er sykkelbutikker overalt; vi anbefaler å kjøpe en brukt sykkel og invester i en bra lås (det er vanlig at sykkler blir stjålet).

Det er også mulig å ta toget eller buss til utlandet, og byer som London, Paris, Berlin, Brussel osv. er ikke langt unna! Det er også flere flyplasser i Nederland, men hovedflyplassen er Schiphol, og ligger 20 min unna Amsterdam.

For informasjon om offentlig transport og rutetider se ruteplanlegger 9292.

Bank

Det er viktig å ha en nederlandsk bankkonto - VISA blir ikke akseptert på de fleste steder! VISA blir ofte kun akseptert på turistområder og i klesbutikker.

Det er lett å åpne en bankkonto i Nederland, og det vanligste er å besøke en av bankene i byen der du bor. De to største og vanligste bankene for studenter er Rabobank og ING.

Telefon

Det er lett å skaffe seg telefon med abonnement, og det finnes mange forskjellige typer abonnementer for forskjellige leverandører. Det er mulig å dra til en av de mange telefonbutikkene (Vodafon, T-mobile, Bel Company, osv.) som finnes i de fleste byer eller bestille over internett.

Nyttige lenker mobil i Nederland:

Praktisk informasjon

  • Nederlandsk er det offisielle språket, men de aller fleste snakker bra Engelsk.
  • Relativt lite kriminalitet
  • Ring 112 i krisesituasjoner – det er gratis å ringe fra alle telefoner
  • Man trenger ikke visum får å bo i nederland, men man må registrere seg i kommunen man bor i - ta med pass og fødselsattest.
  • Det er veldig vanlig å få studentrabatt i Nederland hvis man har et studentkort (klesbutikker, restauranter, barer, klubber, transport, skolebøker, museer, osv.). Hvis du har et International Student Identuty Card (ISIC) sjekk www.isci.org for å finne ut hvor du kan få rabatter.

Nyttige lenker om studier i Nederland:

Vil du snakke med noen som studerer eller har studert i Nederland? Ta kontakt med  en var våre kontaktpersoner!  

Foto: Maren Hald Bjørgum