ANSAs studieinformasjon blir jevnlig spurt om hvor man kan studere internasjonale relasjoner og hvor det er rimelig å studere. Hva med Nederland?

Hva bør jeg tenke på når jeg velger studieland?

Internasjonale relasjoner er et populært fag som du kan studere nærmest overalt i disse dager. I noen land tilbys faget først på masternivå, mens det i andre land tilbys på både bachelor og masternivå.

Det finnes ingen fasit på hvor du burde studere faget, men det er lurt å gjøre deg noen tanker rundt hva kvalitet er for deg. Tenk over hva som skal til for at du trives og vil kunne gjøre det bra, ta standpunkt til undervisningsspråk og eventuelt muligheten for å lære deg et nytt språk og undersøk hvilket faglig fokus lærestedet og professorene ved det enkelte lærested har. For mange er det også viktig å ha muligheten til å dra på utveksling eller ha et internship i forbindelse med utdanningen. Et godt valg av studiested, handler altså om å gjøre et bevisst valg, og et valg som er riktig for nettopp deg.

ANSA Infosenter opplever også at skolepenger og kronekurs er et stadig viktigere tema ved valg av studiested. Før du søker på en utdanning, bør du ha lagt opp en plan for hvordan du skal betale for utdanningen. På lærestedets hjemmeside vil det stå om det er skolepenger og hvor mye dette vil komme på for deg.

ANSAs side om finansiering kan du se hvor mye du får i lån og stipend fra Lånekassen.

Studer i Nederland

Kristin Hulsund Kvam og Johan Liseth Hansen valgte begge å ta sin mastergrad i Nederland. Her kan du lese om hvorfor de valgte å studere der, og få et lite innblikk i studiehverdagen deres.

Kristin studerer i Leiden

Kristin studerer internasjonale relasjoner i Leiden. Etter fullført bachelorgrad i Australia ønsket hun seg nærmere Norge, til en mindre by, til et godt universitet der utdanningen var rimelig. Valget falt på Universiteit Leiden som ifølge Times Higher Education er blant verdens 100 beste universiteter. De er anerkjente for en rekke fagområder, deriblant politikk og internasjonale studier. Universitetet er også Nederlands eldste universitet.

Kristin begynte studiene sine i februar, og går i en internasjonal klasse med mennesker fra hele verden. Undervisningen går på engelsk, og nivået er høyt. Bare 11 minutter unna ligger Haag, der universitetet også har et campus. Klassen deltar jevnlig på foredrag og konferanser i den internasjonale byen. Mastergraden går over ett år og underveis i studiet skal hun skrive en masteroppgave tilsvarende tretti studiepoeng.

Kristin i Leiden. (Foto: ANSA)

Kristin stortrives på både universitetet og i byen som hun sammenligner med Trondheim. Her kan man gå og sykle overalt. Hun er fornøyd med undervisningen og ikke minst kvaliteten på professorene. Samtidig opplever hun undervisningen som lite formell, og at professorene også er mennesker man kan snakke med. Hun har undervisning 2-3 dager i uken. En dag i uken har de undervisning til 1830 og avslutter med kafébesøk.

Les også Kristins fem tips til hva du burde oppleve i Leiden.

Johan studerer i Amsterdam

Når folk hjemmefra spør Johan hvor han studerer, sier han vanligvis "i Nederland", uten å nevne Amsterdam. For enkelte er dette bare en partyby. Men Johan studerer ved Universiteit Amsterdam, UVA, som også rangeres som topp 100 i verden. Johan hadde gjort god research før han valgte studiested. Han ønsket seg kvalitet, rimelige studiepenger, muligheten til å studere på engelsk og samtidig være i en storby med mange tilbud. Han er godt fornøyd med valget sitt, og forteller at han betaler lave 2000 euro i året i skolepenger.

- Dette er også en svært internasjonal by der du kan snakke engelsk med alle, og til og med få deg jobb ved siden av studiene – på engelsk.

Johan i Amsterdam. (Foto: ANSA)

UVA har flere campus spredd utover byen. Johan går på campuset i Roeterstraat 11, med kantine og bibliotek i samme bygg. Han bor i sykkelavstand til universitetet. -Det vil si om det ikke er for mye vind da, forteller Johan og ler! For det blåser mye i Amsterdam. På masterprogrammet hans går det i skrivende stund fire andre nordmenn.

Første semester hadde Johan tre fag, nå, på det siste semesteret av den ettårige mastergraden, skriver han masteroppgave. Han forteller at det er mye å gjøre, og om gode professorer.

Les Johans tips til hva du burde oppleve i Amsterdam.

 

Bannerfoto: Shutterstock