Lyst til å studere politikk og statsvitenskap i Tyskland? Les om denne studentens erfaringer fra Freie Universitat i Berlin! 

Hva studerer du og hvorfor?

Jeg studerer Politikwissenschaft, statsvitenskap, første semester. Er en engasjert type av natur, og studieretningen fenger meg. Det er stor bredde i faget, og man kan velge og vrake i en mengde fag etter interesse og talent.

Hvilke andre linjer finnes ved skolen?

Det finnes et bredt utvalg studieretninger på FU Berlin. Med et over tosifret antall fakulteter tilbyr universitetet bl.a. biologi, geovitenskap, fysikk, matematikk, økonomi, medisin, rettsvitenskap, historie, psykologi, pedagogikk, statsvitenskap, samfunnsvitenskap osv.

Studieretningene psykologi, Betriebwirtschaftslehre (Business Administration), rettsvitenskap, lærerstudiet for grunnskolen og statsvitenskap (politikwissenschaft) er studieretningene som hadde flest søkere til vintersemesteret 15/16. Universitetet er blant Europas fremste på humanistiske fag.

Hvilke andre universiteter finnes det i Berlin?

Freie Universität Berlin er det største i Berlin, men det finnes også andre store og viktige. Deriblant Humboldt Universität zu Berlin (HU) , Technische Universität Berlin (TU) og Universität der Künste Berlin (UdK).

Funfact om universitetet: 

Universitetet ble opprettet i 1948 som en konsekvens av at Humboldt Universität zu Berlin lå i sovjetisk sone. Studenter i Øst-Berlin ble forfulgt av kommunistene og som et stikk til det ”ufrie” DDR ble det derfor opprettet et universitet i Vest-Berlin med navnet ”Det frie Universitetet” under mottoet ”Veritas, Lustitia, Libertas” som på norsk blir ”sannhet, rettferdighet, frihet.”

Hvordan er Berlin som studieby?

Berlin er Tysklands største by med omtrent 3,5 millioner innbyggere. Den ligger nordøst i Tyskland ved elven Spree. Berlin er også et eget bundesland, omkranset av Brandenburg.

Hvordan er det å bo i Berlin? 

Som i de fleste storbyer er bo-markedet presset, men til storby å være finnes det gode muligheter til å finne noe sentralt og gunstig. Byen er mangfoldig og multikulturell med utallige muligheter både på- og utenfor universitetet. Det finnes konserter, teatre, festivaler, utstillinger o.l. for en hver smak. I tillegg er Berlin en utrolig grønn by med mange parker og grønt-områder. Jeg vil påstå det er umulig å bli lommekjent i byen, fordi den er i konstant endring. På den måten oppdager man stadig nye kroker og kulturelle skatter. 

Les mer om å bo og leve som student i Tyskland.

Severdigheter & kule ting å oppleve i Berlin:

Mangfoldet i byen er en kul opplevelse i seg selv. Det er eksempelvis store kontraster fra min hjem-bydel Charlottenborg til Kreuzberg eller Neukölln. Byens historie er spesielt interessant å undersøke/oppleve. Både andre verdenskrig og den kalde krigen har etterlatt tydelige spor. Den er godt bevart gjennom museer og lignende. Foruten om de mest kjente turistattraksjonene er området rundt Olympiastadion og Maifeld veldig interessant. Anlegget ble tegnet og bygget av nazistene før olympiaden i 1936 og til tross for sin funksjon den gang har det en mektig arkitektur man kan la seg imponere av, og i klokketårnet får du en utrolig utsikt. Ellers er byen kjent for ting som gatekunst og uteliv. Og til slutt men ikke minst: man er ikke en riktig berliner før man har deltatt i en massedemonstrasjon!

Dine erfaringer som student

For meg personlig er det en utrolig fordel å kunne bo i kanskje det viktigste politiske sentrum i Europa. Her har store organisasjoner sine hovedkvarter og land sine ambassader. I tillegg er nasjonalforsamlingen og forbundskanslerens kontor å finne i Berlin. Dette er gull for en politikkstudent. Samtidig er det nesten 160000(!) studenter i byen, noe som gjør at det finnes et miljø for alle. Det er flust med studentordninger og rabatter som kommer godt med når man har et studentbudsjett å ta hensyn til. Det er gode studiefasiliteter og høyt faglig nivå hos både medstudenter og personale. Det filologiske bibliotek er relativt nytt (2005) med en fantastisk arkitektur og funksjonalitet. Det er alltid studie/grupperom ledig og ”Mensa” (skolekantina) er et sosialt treffpunkt med godt overkommelige priser. Med andre ord – det meste ligger til rette for et godt læringsmiljø på campus.

Hvordan var søknadsprosessen? 

Som utenlandsstudent måtte jeg søke gjennom søknadsportalen Uni-Assist. Det er tregt og tungvint, så sett av tid og innsats for å få gjennom søknaden din! Inntakskravene er veldig forskjellige fra studieretning til studieretning. De mest populære har tøffe inntakskrav, men noen har også lavere inntakskrav for utenlandsstudenter. Språkforutsetningene er også litt forskjellig fra linje til linje. Som nordmann må du mest sannsynlig kunne vise til tilstrekkelige språkferdigheter eller avlegge en språkprøve. Det arrangeres også språkkurs i regi av universitetet.

Utfordringer under studiet?

Om man ikke er kjent med det tyske byråkratiet kan det komme som et sjokk. Personlig har jeg flerfoldige opplevelser med lite tilbøyelige byråkrater som kan oppleves som noe ”firkantet”. Det kan være både vanskelig og slitsomt, men det er likevel mye læring i det å omgås med dette. I tillegg var(/er) det i alle fall for meg personlig en utfordring med språket i starten. Det er ikke alltid like lett å hamle opp med dyktige morsmålsstudenter, men jeg vil tro at å lære språket til syvende og sist vil gi stor gevinst fremfor å være en utfordring.

Hvorfor burde studenter fra Norge velge Berlin som studiested?

I tillegg til alt nevnt ovenfor burde man studere ved Freie Universität fordi du ikke bare lærer å kjenne den tyske kulturen, men også den berlinske. Og simpelthen fordi du kan lære tysk! Berlin er perfekt for utenlandsstudenter, fordi det ikke er uvanlig å ikke være perfekt i tysk. Du møter en større forståelse hos lokalbefolkningen og det er en lavere terskel for å bruke og utvikle tysken din videre.

Tre ord som beskriver studiestedet:

Mangfoldig, spennende og sosialt!