Lærestedsbeskrivelse av Humboldt Universität i Berlin skrevet av Sigri Kløve som studerer bilogi på fjerde semester der.

Kort om Humbolt Universität:  

Hvor ligger det?

Humboldt Universität zu Berlin ligger i Berlin.  

Hva tilbys av fag og studieretninger? Hvilke fag er populære/hva er universitetet kjent for?  

Humboldt er et stort universitet og tilbyr fag innen de fleste studieretninger.  

Hvilke andre universiteter finnes det der (de største) 

De to andre store universitetene i Berlin er Freie Universität (FU) og Technische Universität (TU).  

Hva studerer du, og siden når? Hvorfor valgte du dette studiet? 

Jeg studerer biologi på tredje semester, siden høsten 2014. Jeg valgte dette studiet fordi det var et fag jeg likte på skolen, og fordi realfag gjerne undervises relativt likt på tvers av landegrenser.   

Kort om studiestedet

Humboldt ble grunnlagt i 1809 og har per i dag over 30.000 studenter. Store deler av universitetet ligger sentralt i Berlin, rundt togstasjonen Friedrichstrasse. Vurderer du å studere realfag (med unntak av biologi) ligger fakultetene et godt stykke unna sentrum (45 minutters togtur) ved Adlershof.  

Hvordan er det å bo der? Lett å finne leilighet etc.?  

Berlin er et billig sted å bo i forhold til Norge, men leieprisene stiger i takt med byens popularitet. Dette gjenspeiles også i boligjakten, det kan være mange om benet. Men med litt tålmodighet finner man alltid noe etterhvert!  

Severdigheter & kule ting å oppleve! 

Ettersom store deler av Berlin ble ødelagt under andre verdenskrig, er de fleste bygninger i dag relativt nye. Historiske monumenter er det heller ikke så mye igjen av. Men det finnes mange spennende museer, og den store Tiergarten (park som strekker seg fra Brandenburger Tor til Zoologischer Garten) er veldig fin å spasere i. Ellers er nok Berlin stedet for kule kafeer, unikt natteliv og god og billig mat!  

Dine erfaringer som student 

Hva er det beste med å studere der du studerer?  

Storbyfølelsen; alle kafeene du kan bruke til å studere, billig mat og drikke, kulturlivet osv! 

Hvordan var søknadsprosessen? Spesielle opptakskrav?  

Søknadsprosessen var omfattende, det var mye informasjon på tysk som ikke alltid var like lett å forstå. De fleste studier har karaktersnitt (Numerus Clausus), det finnes en omregningstabell for norske karakterer til tyske karakterer på ANSA sine sider. Det er lurt å begynne tidlig, enten med å starte med et språkkurs – eller å avlegge en språktest (Jeg tok Testdaf). Testdaf gir deg ikke resultater før seks uker etter eksamen, altså er det lurt å være tidlig ute før søknadsfristen 15. Juli.  

Jeg søkte gjennom Uni-assist. Her må du fylle ut et skjema og legge ved nødvendige dokumenter. Universitetene pleier å opplyse hvilke dokumenter de ønsker (forskjellig fra universitet til universitet) på hjemmesidene sine. Husk at du må søke individuelt på hvert universitet (altså fylle ut skjemaet flere ganger på uni-assist og laste opp dokumenter).  Hvis du ønsker å studere medisin, er det en egen søknadsprosess med en annen nettside.  

Hvis du ikke avlegger språkeksamen før søknadssfristen, vil du bli invitert av universitetet (gitt at du kommer inn på studiet) til å ta DSH hos dem (gjerne i september). Den består av to deler, en skriftlig og en muntlig.  

Husk at du er medlem av Folketrygden og at du dermed ikke trenger å sykeforsikre deg. Når du ankommer Berlin for å skrive deg inn (immatrikulere), kan du gå til et av forsikringsbyråene (TK eller AOK) og få et bevis på at du ikke trenger forsikring (du må ta med deg pass og HELFO-kort). Noen ganger har de også ”stands” på universitetet slik at du kan ordne det direkte der. For å immatrikulere deg trenger du også en bostedsadresse (det betyr at du må registrere deg hos Burgeramt – Anmelderegistrierung – FØR du immatrikulerer deg), men skulle du ikke ha funnet et sted å bo innen dette, kan du oppgi hotellet som midlertidig bosted.   

Utfordringer under studiet? 

Det er vanskelig å studere på tysk, selv om man består språkeksamenen. Man må være innstilt på å bruke mer tid enn tyske medstudenter, men ettersom tiden går vil det bli lettere og lettere. Til gjengjeld for alt arbeidet, lærer du deg faglig tysk i tillegg til studiet – du lærer en kultur å kjenne – og utfordringene det medfører.  

Hvorfor burde studenter fra Norge velge din by som studiested?  

Berlin er en by som er lett tilgjengelig fra Norge. Den er stor og internasjonal, og har masse å tilby. I motsetning til mange andre tyske byer, er den fortsatt billig å bo i!  

3 ord som beskriver studiestedet 

Ærverdig, stort og spennende!