Ved Albert-Ludwigs-Universität Freiburg kan du lære alt fra medisin til skandinavisk (!), eller medievitenskap og skogbruk. Universitetet er et av de beste i Tyskland, og har et spesielt godt rykte innen naturvitenskap og forskning.

Hva studerer du, og siden når? Hvorfor valgte du dette studiet?

Jeg tok en bachelor i psykologi fra høsten 2012 til sommeren 2015. Etter å ha tatt et språkkurs ved Sprachlehrinstitut i Freiburg, fant jeg ut at jeg bare ville bli her – det er tross alt den varmeste byen i Tyskland!

Lyst til å ta språkkurs i Tyskland?

Hvilke andre universiteter finnes det i Freiburg?

University College Freiburg (del av universitetet), Pädagogische Hochschule, Musikhochschule, Evangelische Hochschule og Katholische Hochschule for å nevne noen.

Funfact om universitetet: 

Det sies at det ikke er aircondition i det nye universitetsbiblioteket, men at det kjøles ned med vann fra elva som renner gjennom byen, Breisam.

Om Freiburg im Breisgau

Byen har omtrent 220 000 innbyggere. Byen ligger helt sørvest i Tyskland, bare en sykkeltur fra grensen til Frankrike og Sveits.

Hvordan er det å bo der? Lett å finne leilighet etc.?

Det er varmt og deilig om sommeren (her snakker vi lett 35 grader og mer), fantastiske sykkelveier, godt kollektivtransporttilbud, veldig grønt både med tanke på miljøvennlighet og natur, billig øl, bra uteliv og en veldig avslappet stemning – hva mer kan man ønske seg!
Å finne kollektiv eller egen leilighet er alltid vanskelig ved semesterstart i oktober og april, men relativt lett resten av året. Så mitt tips er å starte tidlig og å bruke kontakter, hvis du har det.

Severdigheter & kule ting å oppleve!

Det er i og for seg ikke så mange severdigheter her, men heller nærheten til Schwarzwald, Biergarten-kulturen, den spesielle miljøvennlige stemningen i byen og alle studentene som gjør at dette er en fantastisk by å leve i. Å sitte med føttene i en Bächle, ta en øl på Blaue Brücke eller gå på rave midt i skogen en sommernatt er også typisk Freiburg, og det er disse tingene du kommer til å savne etter å ha bodd her!

Dine erfaringer som student

For tyske forhold er Freiburg en relativt dyr by, men for nordmenn med Lånekassen-lån er det egentlig ganske billig. I psykologistudiet har man ganske få obligatoriske timer og veldig lange ferier, så jeg har hatt muligheten til å ta mange turer til europeiske storbyer. Jeg liker også at byen ikke er for stor, men likevel har et bra kulturtilbud med gode studentpriser på teatre, kinoer og konserter. 

Les mer om psykologistudiet i Tyskland.

Hvordan var søknadsprosessen? Spesielle opptakskrav?

Søknadsprosessen er aldri så enkel som i Norge, først og fremst fordi du ofte må sende inn papirkopier av alt mulig. Ofte må man ha et visst karaktersnitt for å komme inn på studiene, husk da å få en offisiell ”oversettelse” av karaktergjennomsnittet ditt.

Les mer om søknadsprosessen i Tyskland.

Utfordringer under studiet?

I begynnelsen var språket i seg selv en utfordring fordi akademisk tysk er noe helt annet enn språket man snakker til daglig. I tillegg var det vanskelig å bli vant til nitti minutters-eksamener med opptil 40 spørsmål – en stor omstilling fra norske tenke-selv-og-reflektere-eksamener.

Språkkurs i Tyskland.

Hvorfor burde studenter fra Norge velge din by som studiested?

Beliggenheten midt i Europa, naturen, været. De fleste nordmenn har aldri hørt om Freiburg, derfor er det liten sjanse for at man ender opp med å kun snakke norsk. Og siden det finnes et skandinavisk institutt på universitetet, er det veldig mange norgesvenner her som higer etter å bli kjent med folk fra Skandinavia.

Tre ord som beskriver studiestedet

Grønt, varmt, avslappet.