Enten du er student i Tyskland eller tenker på å bli, her finner du nyttig informasjon om det å bo og leve i Tyskland.
Her er en liten ordbok som kan komme til hjelp:
- Wohnung – Leilighet
- Wohngemeinschaft (WG) – bofellesskap/kollektiv
- Warmmiete – leie inkl. strøm og varme
- Kaltmiete – leie uten strøm og varme
- Zwischenmiete – leie for et begrenset tidsrom (som oftest 1–6 mnd.) mens den egentlige leieren er borte.
Dersom man skal ned for språkkurs og trenger bolig, har de fleste lærestedene gode løsninger. Se et eksempel på Goethe sine nettsider.
Ikke betal leie på forhånd. det er nok av tilfeller hvor studenter betaler leie for et semester, og så viser det seg at de har blitt rundlurt. Det er også svært lurt å ha en leiekontrakt og faktisk vite hva man signerer på.
Registrere bosted
Når du flytter til Tyskland, må du melde den tyske adressen din ved Einwohnermeldeamt som er det tyske folkeregisteret innen ti dager etter at du er ankommet byen. Du må ha med deg passet ditt og navn og adresse til utleier. Det dokumentet du får der, trenger du for å åpne bankkonto, tegne telefonabonement o.l.
Hvor skal en lete?
Gjennom universitetet og studentsamskipnaden, Studentenwerk eller Studierendenwerk, kan en søke om plass på forskjellige studenthjem, med forskjellig standard, pris, plassering og ventetid. Gode nettsider for kollektiv og leiligheter er Studentenwg.de og Wg-gestucht.de.
Å åpne en tysk bankkonto anbefales. De færreste butikkene – ikke engang IKEA – lar deg betale med VISA-kort, og mange små butikker tar ikke kort i det hele tatt. Dessuten krever f.eks. mobiloperatører at man har en tysk konto. Når man velger bank, er det viktig å tenke på at det koster å ta ut penger i andre banker og deres minibanker. Det vil si at det lønner seg å velge en bank med mange terminaler eller en i nærheten av der man bor. Deutsche Bank og Sparkasse er to banker som pleier å ha mange filialer i de fleste byene, og det er også mulig å få egne studentkontoer hos dem. Man kan ikke bare droppe innom og opprette en konto, man må først bestille en time med banken for så å få en bankkonto. Husk pass.
Telefoni
I Tyskland er det nesten som i Norge når det kommer til mobiltelefoner. Man kan kjøpe mobil med eller uten abonnement. Hvor man kan kjøpe mobil varierer, i store elektrokjeder som Saturn, som tilsvarer Elkjøp og Power i Norge, der mobiler er fri eller tilknyttet ulike typer abonnement, eller små telefonbutikker som er tilknyttet et abonnement. Som f.eks Telenor sin egen butikk hvor det ble solgt mobiltelefoner med kun Telenor-abonnement. Hva som lønner seg mellom abonnement og kontantkort er helt avhengig av hvor mye du kommer til å ringe og hvor/hvem du ringer. Man trenger som oftest en tysk bankkonto for å få et tysk mobilabonnement. Mange abonnement har en bindingstid på 12 eller 24 måneder, så man må tenke nøye gjennom hvilket abonnement man velger og hos hvilken leverandør.
En annen mulighet man har som er ganske spesielt i Tyskland er at man kan få et mobilnummer og et eget homezone-nummer. Denne homezonen gjelder i 1 km omkrets fra der du bor, og når du befinner deg der, kan du ringe med fasttelefonpriser fra homezone-nummeret ditt. Spør forhandleren for ytterligere informasjon.
I Tyskland kan en velge mellom tre mobilnett: det som tilhører T-Mobile (D-Netz), Vodafone eller O2. Førstnevnte er det dyreste, men også det med best dekning (i byer har dette som oftest ikke noe å si). Abonnement er dyrere enn i Norge, men dersom en søker etter Handyvertrag Vergleich (for abonnement) eller Prepaid Handy Vergleich (for kontantkort), skulle en kunne unngå det verste.
Internett
M-net og Alice er de største operatørene på fast ineternett. De fleste universiteter tilbyr gratis trådløst nettverk, som man kan kobles seg opp på fra sin egen laptop.
Fly
SAS og Norwegian flyr til flere store byer i Tyskland. Bestiller man i god tid, kan man få billetter til og fra, til under tusenlappen. Hvis man er litt sent ute og billetten til Norwegian er litt dyr kan man sjekke SAS sine billetter. Hvis du skal fra andre byer enn Oslo, har KLM som oftest de beste tilbudene.
Tog
Togsystemet i Tyskland er veldig pålitelig og effektivt,men også ganske dyrt. Hvis man har tenkt å benytte seg av togene oftere, er det veldig lurt å kjøpe et BahnCard. Det finnes to typer; BahnCard25 og BahnCard50. Har man BC25 får man 25% rabatt på alle reiser og med BC50 reiser man altså for halv pris. Disse koster ca 60€ og ca 120€ for et års bruk.
Mitfahrgelegenheit
Mitfahrgelegenheit er ganske populært i Tyskland, organisert haiking. Kort forklart sitter man enkelt og greit på med noen som skal samme sted som deg. Mange er litt skeptiske til denne "moderne haikingen", men det er billig og trygt.
Når du studerer med støtte fra Lånekassen er du automatisk medlem av folketrygden i Norge. Du får da tilsendt Europeisk helsetrygdekort fra NAV. Om du ikke får det, kan du bestille kortet selv på NAV.no. Med dette har du tilgang til samme helsetjenester som offentlig, gesetzlich, forsikrede tyskere. I praksis vil dette si at stort sett alt er gratis (for det finnes skjeldent egenandeler og som nordmann må en ikke betale månedsavgiften).
I Tyskland har du en slags fastlege, en Hausarzt. Han eller hun kan henvise deg til en spesialist, en Facharzt, men en kan ofte gå dit også uten henvisning. Dersom en skal til en bestemt lege for første gang, er det lurt å forsikre seg om at han eller hun tar imot nye pasienter.
Av og til tar leger bare imot nye pasienter som er privat versichert. Det er ikke du; du er gesetzlich versichert. I hvert fall nesten. Når du er hos legen og de ber om ditt Versichtertenkärtchen, gir du dem ditt Europeiske helsetrygdekort ([die] EHIC, Europäische Gesundheitskarte); ikke glem passet som gyldig legitimasjon! Som oftest finnes det en ansatt som forstår hva de har med å gjøre. Dersom ikke er det bare å vennlig insistere på at du har rett på samme tjenester som gesetzlich Versicherte; du har intet Versichertennummer; du er strengt tatt ikke registrert hos en Krankenkasse, men alt avvikles gjennom den.
Tannlege
I Tyskland er tannlegetjenester gratis (hurra!) – dersom de blir ansett for å være nødvendige. Styret med Europeisk helsetrygdekort er likt som hos legen. Kontroll er gratis, ved fylling av hull vil sikkert tannlegen anbefale deg å investere i et mer høyverdig materiale enn det krankenkassen betaler for. Zahnreinigung og sånt koster penger. Priser kan variere mye fra tannlege til tannlege.
Hvordan finne en lege: Hvis du bor i et tettbygd strøk: Bank på en tilfeldig dør; sjansen er stor for at en lege holder til der. Ellers kan en prøve å søke etter Arzt/Zahnarzt + [by/bydel] og sånt på Internett. Du kan også få helt gratis tannlege hvis du går til en student. Kan spare deg en god slant.
Aviser synes ofte å enten ville appellere til intellektuelle eller til «folk flest». Tyske aviser klarer dette mye bedre enn norske – på godt og vondt. De riksdekkende kvalitetsavisene er Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ, liberal-konservativ), Süddeutsche Zeitung (SZ, venstreliberal), Die Welt (konservativ), die tageszeitung (taz, venstrealternativ). Ukesavisen Die Zeit er venstreliberal. Handelsblatt dekker spesielt økonomi og næringsliv. Den sveitsiske dagsavisen Neue Zürcher Zeitung (NZZ, liberal(-konservativ)) er internasjonalt kjent for sin utenriksdel. Der Spiegel er et innflytelsesrikt ukemagasin.
Bild…er en tabloidavis av et annet kaliber enn de velkjente norske. Hvis det er her en informerer seg, bør en helst unngå å la tyske medstudenter få vite det. For mer informasjon om Bild se BILDblog.
TV: De statlige riksdekkende kanalene er ARD, ZDF og arte, den riksdekkende radiokanalen Deutschlandfunk (DLF). Det finnes mange regionale TV- og radiokanaler. Alle TV-kanalene har reklame.
I Tyskland må per dags dato alle betale lisens, man kommer ikke unna det. Den het tidligere Rundfunkgebühr og skulle betales til Gebühreneinzugszentrale (GEZ), men er blitt omdøpt til Rundfunkbeitrag som skal betales til Beitragservice.
Slapp helt av! Du får nok et brev i posten, trenger ikke å ordne med noe, utenom å betale. Det skal kun betales per husstand! Likgyldig om det bor 1 eller 8 personer i leiligheten.
Foto: Val Thoermer /Shutterstock.com