Sindre Lindheim-Minde er Erasmus-student i Tyskland. Til daglig studerer han bygg- og miljøteknikk ved NTNU i Trondheim. Dette semesteret utveksler han til anerkjente Karlsruher Institut für Technologie, bedre kjent som KIT.

Motivasjon er viktig

Sindre forteller at indre motivasjon er viktig for å få mest mulig ut av utvekslingsoppholdet.

- Jeg ønsket å få utvidet perspektivene mine. Jeg ville utfordre meg selv og gå utenfor komfortsonen min. Det virket spennende å bo i et nytt land, i en ny by, med et nytt språk og nye mennesker.

Ved å reise på utveksling kunne jeg styrke språkkunnskapene mine og få en sterkere europeisk tilknytning.

Velg lærested og by med omhu

NTNU tilbyr et tjuetalls utvekslingsavtaler med utdanningsinstitusjoner i Tyskland for Sindres studieretning.

- Jeg valgte KIT og Karlsruhe av flere grunner. Her kunne jeg velge spennende emner og få tysk undervisning. Venner og bekjente som hadde studert her før, kunne anbefale meg både byen og universitetet. Karlsruhe ble beskrevet som en passe stor studentby midt i hjertet av Vest-Europa, nærmere bestemt 15 kilometer fra den franske grensen. Dette hørtes forlokkende ut!

Sindre fikk også tips fra NTNU om å vurdere Karlsruhe. Rådet ble gitt med utgangspunkt i at Sindre kun skulle være ute i et semester, og ønsket å bli så god som mulig i tysk i løpet av denne perioden. I Karlsruhe er det færre nordmenn på utveksling enn i for eksempel München, og fagene undervises stort sett på tysk. Dette gjør at Sindre snakker tysk største delen av dagen.

Bli flytende i et språk

Mange som reiser på utveksling i ett- eller to semestre, velger å studere på engelsk. For Sindre var muligheten for å lære seg tysk flytende en av grunnene for å reise ut. Han hadde hatt tysk både på ungdomsskolen og på videregående. Likevel kunne han, ifølge seg selv, «forbausende lite tysk». I tiden før utvekslingsoppholdet, forberedte han seg ved å lese tyske bøker og aviser, høre på tysk musikk og se tyske filmer og TV-programmer. Han kom også i kontakt med noen tyske utvekslingsstudenter ved NTNU, og fikk trent litt på tysken.

Bo med lokale

Sindre gjør flere bevisste valg for å integrere seg og bli flytende i tysk.

- Jeg bor i et kollektiv med to tyske studenter. De har tatt godt imot meg og har ønsket meg velkommen inn i deres vennenettverk.

For å ikke falle for fristelsen til å snakke engelsk med hverandre, har han sagt ifra om at han kun vil kommunisere på tysk for å lære mest mulig, men innrømmer at det til tider kan være slitsomt, spesielt når man har noe på hjertet, og ordene stokker seg.

Delta på aktiviteter utenfor studiet

Sindre ser på utvekslingsoppholdet som en mulighet til å få nye opplevelser, og da må man være et «ja-menneske»!

- Universitetet har et rikholdig idrettstilbud, og jeg fant fort ut at jeg ville prøve meg på noe nytt, så nå er jeg med på et nybegynnerkurs i hip-hop. I tillegg er jeg også med og spiller ultimate frisbee (lagspill-frisbee) en gang i uken.

Ved siden av å drive med idrett, lærer Sindre seg fransk. Det er et tilbud universitetet har, og som kan være motiverende når man bor rett ved den franske grensen.

Sindre deltar også jevnlig på arrangementer drevet av Erasmus-nettverket i Karlsruhe som for eksempel Stammtisch (pub). Han har også meldt seg inn i ANSA, og skal delta på de populære sommerlekene i München på forsommeren.

Når helgen kommer hiver Sindre seg på en buss. Da skal det utforskes. Til nå har han sett en rekke tyske byer som Heidelberg og Berlin, og så har han så klart besøkt Frankrike. Neste ut er Sveits. Det har sine fordeler å bo midt i Europa.

Drømmer du også om å dra på utveksling?

Trenger du tips til hvordan du skal få mest mulig ut av ditt Erasmus-opphold? Eller lurer du på hvilke universiteter og/eller studiebyer som er riktige for akkurat deg? Kontakt lærestedets internasjonale kontor, eller ANSA, organisasjonen for norske studenter i utlandet.

 

Bannerfoto: Jochen Mattern