Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og kompetansedirektør i NHO Arne Turmo er enige om en ting: Flere burde studere i Tyskland! Tyskland er Norges viktigste handelspartner og et sentralt ledd for norsk verdiskapning. Visste du forresten at foruten engelsk, er tysk det fremmedspråket som flest bedrifter etterspør?

Enkelt å skille seg ut

Mer enn 25 000 nordmenn studerer i utlandet, og de fleste studerer i engelskspråklige land, Sentral-Europa eller Norden. I Tyskland er det rundt 500 nordmenn på hel- og delgrad til sammen. Ved å studere i Tyskland for en kort eller lengre periode, har du altså muligheten til å tilegne deg både fag og tyskkompetanse, slik at du kan skille deg ut på jobbmarkedet i Norge. I tillegg har Tyskland gratis utdanning ved alle offentlige læresteder, selv de private lærestedene er relativt rimelige sammenlignet med engelskspråklige land. For deg som vil studere på engelsk, finnes det et hav av utdanninger å velge mellom, og vil du studere på tysk, kan du få støtte av Lånekassen til å ta språkkurs i opptil ett år i forkant av studiene!

Vær kul!

ANSA-medlemmene våre i Tyskland har ulike grunner for å studere nettopp her. For Camilla Slethaug var det savnet etter årstidene som skulle trekke henne til Europa etter at hun ble ferdig med bachelorgraden i Australia.

- Jeg ville fortsette å studere i utlandet og var ikke helt klar til å komme hjem og slå meg til ro enda. Ettersom det tyske systemet både ligner det norske og er velkjent i Norge, tenkte jeg dette vil gi meg noe ekstra når jeg kommer hjem igjen for å søke jobber – samt at jeg fikk et nytt språk!

Hun kan fortelle at hun føler seg hjemme i Tyskland, etter mindre enn et år i landet! Gjennom studiet sitt har hun hatt et seks måneder langt internship som allerede har resultert i jobbtilbud!

For Daniel B. Enzinger var det selve graden som trakk ham til Tyskland etter endt bachelorgrad i Storbritannia. Nå studerer han Economy and cultural diplomacy ved Hochschule Furtwangen/Institute for Cultural Diplomacy i Berlin, og er godt fornøyd med både studiet og studiebyen.

Sara Kjeldsø Sneltorp tar en master i Paleo-and Geobiology ved anerkjente LMU i München;

- Jeg var glad i landet og kulturen, og ville utvikle språket mitt – ville være kul og ikke dra dit alle andre dro.

Hvordan vurderer du kvalitet?

I Tyskland finnes det over 400 universiteter og høyskoler med høy kvalitet. Her kan du studere alle fag og retninger. Åtte av universitetene ligger på Lånekassens berømte tilleggsstipendliste. Det betyr enkelt sagt at de er rangert på to rankinger, nemlig Times Higher Education og ARWU. For å få et godt overblikk over hvilke læresteder som regnes som best på ulike fag innad i Tyskland, kan du bruke den nasjonale rankingen CHE. Der kan du for eksempel se at universitetet i Heidelberg er gode på fag som jus og medisin, Mannheim Business School er i toppskiktet på business, mens for eksempel RWTH i Aachen og TUM i München regnes som noen av de beste på ingeniørfag.

For deg som skal studere business, kan det også være et tips å se om lærestedet er akkreditert av EQUIS eller AACSB. Disse akkrediteringene kan sees på som et kvalitetsstempel.

Kvalitet er selvfølgelig mye mer enn dette, og det viktigste er å finne ut hva som er kvalitet for deg, slik at du trives, og får uttelling for studiet du har valgt.

TIPS: Når du leter etter aktuelle mastergrader, kan det også være et tips å se etter studier med integrert internship. I Tyskland er man nemlig svært opptatt av at utdannelser skal gi studentene praktisk lærdom, ikke bare teoretisk, og mange har internship i opptil seks måneder som en del av studiet. Dette resulterer ikke sjeldent i jobbtilbud.

 

Les om dine studiemuligheter i Tyskland.