- Jeg tenker at om andre kan klare det, så kan vel jeg også gjøre det, sier Martine Sagen Nilssen som studerer medisin i Berlin. Hun forteller om opptak- og søknadsprosessen til Charité – Universitätsmedizin Berlin, studiehverdagen sin og hvordan det er å bo og studere i verdensmetropolen Berlin.

Språk som trekkfaktor

Martine elsket tysk på videregående, og det var først og fremst denne interessen for tysk som fikk henne til å velge Tyskland som studieland. Hun visste også at hun var glad i naturfag, og etter hvert falt valget på medisin.

For å studere medisin i Tyskland må man ta en språktest med et bestemt nivå, og det er flere tester som godkjennes. Martine valgte å ta et firedagers kurs med en avsluttende språktest (DSH), og for henne holdt dette.

Dersom du vil studere i Tyskland, men trenger å lære deg tysk eller forbedre tysken din i forkant av studiet, kan du få støtte til å ta språkkurs i Tyskland i opptil 12 måneder fra Lånekassen.

Bilde av Martine

Martine foran universitetet, campus Mitte. (Foto: Toril Jøraandstad)

Opptak til medisinstudiet

ANSA har en egen infoside om medisinstudier i Tyskland. Der finner du relevant informasjon om opptakskrav, kvoter, søknadsprosess samt en norsk veiledning til søknaden. Alle de 35 universitetene har oppstart på høsten, men mange har i tillegg studiestart på våren rundt mars/april.

Martine kom inn på grunnlag av en realfaglig opptakstest (HAM-Nat) som tester deg på alle fire realfagene, i kombinasjon med et godt snitt på førstegangsvitnemålet. Dette er en test som brukes til tre av de tyske universitetene til medisin og tannlege. Hun hadde alle fire realfagene på vitnemålet, men ble kun krevd for de norske fagkravene og nivåene.

Det første møtet med Berlin

Martine reiste ned noen uker før studiestart og begynte jakten på bolig. Det var mange som tenkte den samme tanken, og det var vanskelig å få napp. Men til slutt fant hun en studentleilighet med noe usentral beliggenhet.

Den første uken var det mye som skjedde med felles informasjon for nye studenter, registrering ved universitetet og mange arrangementer. Samtidig skulle hun bli kjent med alle fire campusene til Charité, som ligger spredt utover byen med opptil en times avstand. Hun hadde første forelesning og første pasientmøte.

Biled av Berlin med båt

Å ta båt i Berlin er en fin måte å se byen på! (Foto: Radiokafka / Shutterstock.com)

Studiet

I Tyskland praktiserer universitetene forskjellige studiereformer. Ved Charité fletter man teoretiske fag sammen med kliniske og studentene møter pasienter helt fra starten av studiet. Ved en del andre universiteter praktiserer man en annen modell der man har to år med realfag, såkalt preklinisk, før man får møte pasienter.

Studentene på Charité undervises via større forelesninger, mindre seminarer, enda mindre kliniske grupper og via praksis. Studiet er lagt opp i moduler som alle varer rundt fire uker, og har hver sin tematikk. Martine forteller at de ikke får utdelt et konkret pensum, men at de heller får utdelt læringsmål og stikkord som er knyttet til den enkelte modulen. Hvordan studenten tar til seg nødvendig informasjon, og hva de vurderer som viktigst, er altså opp til dem selv, men en god indikator på hva som kommer på eksamen og oppgaver, er likevel hva som blir sagt under forelesning, så det er en fordel å møte opp på disse.

Trivsel

Martine stortrives i Berlin. Hun liker friheten og ansvaret i Charités studiereform, og har selvdisiplin til å pushe seg selv. Nå som hun har blitt godt kjent med byen, og ikke minst vet hvor hun har mesteparten av undervisningen, har hun også flyttet mer sentralt, og taper nå mindre tid på transport hver dag. På fritiden danser hun, et av studentidrettens mange studietilbud. Ellers er Berlin en by med uendelige muligheter så her kjeder man seg aldri!

Bilde av en kafé i Berlin

Berlin som en berliner: gå på kafé. (Foto: Tupungato / Shutterstock.com)

Rimelige studier

I motsetning til for eksempel Oslo, er Berlin er en veldig rimelig by, forteller Martine, der man kan spise godt og bo rimelig, og pengene fra Lånekassen dekker til livets opphold.

Det er gratis å studere ved offentlige universiteter i Tyskland. Martine betaler bare semesteravgift på omlag 300 euro i semesteret. Dette inkluderer ved siden av rabatt på studentidrett og andre studentaktiviteter også Semesterticket. Dette er et semesterkort som gjelder på buss, trikk og tog innenfor Berlin og Potsdam og som gyldig i seks måneder.

Bolig kan koste fra ca 250 EUR i måneden. Pris avhenger av beliggenhet, størrelse og type bolig og boform (for eksempel studentbolig og kollektiv).

Ved førstegangsregistrering på Charité betales en avgift på 50 EUR.

Martines tips til nye studenter

For å delta på klinisk undervisning må du ta deg en tur til bedriftslegen ved Charité. Ta derfor med deg ditt norske vaksinasjonskort i denne forbindelse. En utskrift fra Helfo sine sider er nok – du må bare forklare legen hvordan systemet er bygd opp.

Kom med et åpent sinn, og ikke vær redd for å spørre om ting du lurer på! De andre studentene på campus har noen år bak seg, og kan fortere enn iPhonen din si deg hvor forelesningssalen ligger. Som ny student i Berlin er man veldig nysgjerrig, og kanskje litt engstelig for tysken. Ikke vær redd for å bøye et ord feil eller glemme høflighetsformen – bare med øving blir du bedre, og tyskerne er veldig forståelsesfulle.

Å skaffe seg bankkonto, mobilabonnement og melde ankomst i Berlin er ikke gjort med et tastetrykk. Hør deg litt rundt, ikke forhast deg, og møt opp med de riktige papirene på de forskjellige kontorene. Tyskere er veldig glad i papirer med stempel på.

Skaff deg kort til kantinen! Dette er som regel noe som utdeles første uke på studiet. Man har en flott mulighet for å spise godt for en 20-30 kr, på flere campus i Berlin. Kantinene er kjent for sitt store utvalg og ikke minst merking av sunnhetsgrad, allergeninnhold og bio/vegetarisk.

Reichstag

På innsiden av Reichstag. (Foto: Denzel9 / Shutterstock.com)

Kontakt norske studenter

Som student i ny by, med nytt språk og nye måter å gjøre ting på, kan det være litt deilig å møte noen norske studenter som kan gi deg tips om alt det du lurer på, og kanskje ta en kaffe med deg. Disse finner du på Facebook (ANSA Tyskland og ANSA Berlin). Du kan også kontakte ANSAs landstyre i Tyskland.

Om universitetet og sykehuset

Charité er både et universitet og et sykehus, og fungerer som medisinfakultetet til Humboldt Universitet og Freie Universitet i Berlin, men drives som en egen enhet.  Universitetet huser rundt 7000 studenter, hvorav mer enn 1200 er internasjonale. Undervisningen er fordelt over fire campuser: Campus Mitte, Campus Virchow-Klinikum, Campus Benjamin Franklin and Campus Berlin-Buch. Martine har mesteparten av sin undervisning i Mitte som ikke ligger så langt unna Hauptbahnhof.

Sykehuset Charité har de siste fire årene blitt kåret til Tysklands beste sykehus foran over 1000 andre sykehus, så det å ha praksis her er gjevt.

Universitetet er opptatt av å høre på innspill fra studentene sine og setter sin  stolthet å kunne gjøre endringer på medisinstudiet ut fra tilbakemeldinger de får. For dette arbeidet vant de i 2015 den internasjonale prisen ASPIRE International Recognition of Excellence in Medical Education.