Etter en uke var jeg stormforelsket i München, forteller Anne Holst-Dyrnes. Det føltes som om byen ønsket meg velkommen! Hun er dette året på Erasmus-utveksling fra NTNU til det anerkjente Technische Universität München – og stortrives. Her studerer hun fysikk, og har gode erfaringer med både universitetet, menneskene og byen.

Anne hadde aldri vært i München før hun kom hit i høst og skulle være her et helt år på utveksling. Hun hadde likevel hørt positive ting om både byen og universitetet fra andre som har vært på utveksling her tidligere. NTNU sender årlig mange studenter til Tyskland, ikke minst hit til München. Anne forteller at universitet har et godt fagtilbud som passer fint inn i hennes studieløp. Hun opplever ikke at universitetene er vesensforskjellige, tvert imot er hverdagene ganske like med forelesninger og øvinger. Det som kanskje overrasket meg derimot er at tyskere prater høylytt under forelesning, ler Anne, som hadde forventet at det skulle være strengere enn i Norge.

Å være utvekslingsstudent

Det er veldig fint å være utvekslingsstudent, forteller Anne. Det kommer studenter fra hele verden som alle opplever byen og universitetet for første gang. Oppholdet starter med en introduksjonsuke med mange arrangementer, og det er lett å få seg venner. Jeg jobber med tysken, og kan nå holde enkle samtaler på tysk. I forkant kunne jeg bare noen få ord, forteller hun.
Anne anbefaler kommende studenter å være her et helt år fremfor et semester. Det tar litt tid før du får ro i kroppen, sjela og sinnet, forteller hun. Det tar ca et semester å komme seg inn i rutinene, da vil du ikke reise hjem med en gang.

Hvorfor velge München som studiested?

Altså München må være Europas mest undervurderte by! Det er så fint her! Anne vet ikke helt hvor hun skal begynne, når hun skal fortelle hvorfor andre studenter bør velge München som studiested, for det er så mye å velge blant.Hun forteller om et rikt kulturtilbud, at det er lett å komme seg rundt i byen, men også enkelt å komme seg til spennende naboland som Østerrike, Sveits og Italia. Byen er ren og grønn, og folk sitter ute og spiser og koser seg fra 10 grader og oppover. Og for meg som opprinnelig kommer fra Ålesund med typisk vestlandsvær, er det deilig å være her i München med stabilt og godt vær.

Anne forteller at menneskene i München er veldig åpne og hyggelige. Da vi for eksempel feiret oktoberfestival i høst, føltes det ikke ut som vi var turister, men lokale. Det var kult!

Erasmusstipend

Anne reiste på utveksling gjennom en Erasmus+ avtale som NTNU har med TUM. Det betyr at jeg mottar rundt 350 euro i måneden, noe som nesten dekker husleia mi. Det gjør at jeg slipper å engste meg økonomisk, og kan fokusere på læringsutbytte. Anne forteller at hun fikk god hjelp og informasjon av NTNU i søknadsprosessen, og ikke opplevde søknaden som vanskelig.

Les mer om Erasmus+ studiestøtte.

 

Foto av Marienplatz: Ștefan Jurcă/Flickr.com