Madeleine er tidligere president i ANSA og har tatt en mastergrad i Økonomi på Humboldt universitet i Berlin, Tyskland. Nå jobber hun som økonom i et rådgivingsselskap i Berlin og trives godt med det. Vi har tatt en prat med Madeleine om hvordan det var å studere i Tyskland og hvorfor hun valgte å bli der for å jobbe.

Hvorfor valgte du å studere i Tyskland?

Jeg tenkte lenge på at jeg en gang ville bo i Tyskland for å lære språket ordentlig og bli bedre kjent med kulturen, og masteren var en strålende anledning for det.

 

Hva har studiene i Tyskland betydd for deg?

Jeg er blitt veldig glad i Tyskland, og spesielt glad i Berlin og vennene mine her. I tillegg har jeg en grad i samfunnsøkonomi fra et godt universitet og fra et land der det skjer mye interessant for en samfunnsøkonom - Eurosamarbeidet, handelsbarrierer og andre temaer som hyppig diskuteres er kult å kunne følge med på tysk.

 

Hvorfor valgte du å bli i Tyskland?

Arbeidsmarkedet er godt, og det finnes mange jobber for nyutdannede. Selv om ikke lønnen er like høy som i Oslo, koster det mye mindre å bo her, gå ut å spise, og benytte seg av det vanvittige kulturtilbudet osv. Livet her er rett og slett både spennende og avslappet! Og det er enkelt å fly hjem en gang i blant.

 

Du jobber i Tyskland: Har studiene i Tyskland åpnet dører for deg her?

Det er nok lettere å søke jobber med en grad fra samme by eller land. Da kjenner arbeidsgiveren til universitetet, og kanskje også til selve studielinja. Det er også lettere som søker. Som student hadde jeg tilgang til universitetets karriereservice, karrieredager o.l. og fikk anledning til å finne ut av hvilke selskaper som finnes i Berlin og hvilke som kunne tenke seg å rekruttere noen med min bakgrunn. ANSA har også karrierearrangementer i Berlin og hjemme i Norge, men dette er mer rettet mot jobber i Norge. Jeg studerte på engelsk, men tok tyskfag på siden på grunn av interesse, og søkte både jobber på tysk og på engelsk, men på arbeidsplassen min i Berlin er arbeidsspråket engelsk.

 

Hvordan er det å jobbe innenfor økonomi i Tyskland i forhold til Norge?

Det er nok mye likere enn jeg forventet, veldig avslappet, uhierarkisk, men profesjonelt. Jeg jobber 39 timer i uka, og Berlinere er minst like glad som nordmenn i fritiden sin.

 

Hva har det betydd for deg å studere i utlandet og få internasjonal jobberfaring?

Studietiden er en fin tid å flytte til utlandet på fordi man lett knytter vennskap og får en anledning til å utforske byene, lære språket og om kulturen. Språket går fint å lære for nordmenn, og det er lett å integrere seg. Tyskland et trygt valg med tanke på studiekvalitet, lave studieavgifter og levekostnader generelt, og kjennskap til Tyskland er ettertraktet i Norge.