Vil du skille deg ut i mengden og sikre en utdanning av høy kvalitet uten å betale skolepenger? I Tyskland kan du velge mellom 400 universiteter og høgskoler i verdensklasse, samtidig som du har endeløse muligheter til opplevelser, enten det er storbyer, småbyer, natur eller kultur. Det er også en økt etterspørsel etter flere som kan tysk blant bedrifter i Norge. Derfor er studier i Tyskland et smart valg.

Studier i utlandet anses som "nødvendige reiser" av myndighetene. Mer informasjon finner du på coronavirus-siden.

Visste du at Tyskland er et mye billigere alternativ enn å studere i engelskspråklige land? Akkurat som i Norge er de fleste utdanningsinstitusjoner i Tyskland gratis.

Men i motsetning til Norge har Tyskland langt flere alternativer til hvilke studieretninger man kan velge og hva man kan fylle fritiden med mens man studerer. 

NORSKE STUDENTER FORTELLER:

  • SE VIDEO: Håkon studerer politikk i Berlin
  • SE VIDEO: Daniel studerte informatikk i München

Velkommen til en av Europas største og viktigste nasjoner! Et politisk, historisk og kulturelt sentrum, et land med teknologi og vitenskap i verdensklasse, endeløst med kultur- og kunsttilbud og over 80 millioner mennesker i 16 delstater.  I Tyskland får du noe for enhver smak, og på denne siden kan du lese litt mer om hvorfor dette er et smart studievalg som regjeringen anbefaler og næringslivet etterspør mer av.

Enten du velger Berlin, München, Mannheim, Freiburg, Aachen, eller en av de andre byene du kan bo og studere i, er Tyskland et valg du ikke kommer til å angre på.

LES MER: De fem mest populære studentbyene for nordmenn:

  • BERLIN  -  Billige Berlin er Europas nye kulturhovedstad
  • MÜNCHEN -  Mer enn alper, skiturer og oktoberfest
  • MANNHEIM - Byen som er bygget som et sjakkbrett
  • FREIBURG  - Utvekslingsstudentenes lille hemmelighet
  • AACHEN - Keiserpalass, kultur og varme kilder

Her er  10 grunner til hvorfor Tyskland er et smart studievalg:

1)    Topp kvalitet

Tyskland ligger i hjertet av Europa og regnes som det viktigste industrilandet på kontinentet. Her finnes noen av eldste og beste universitetene i Europa, og noen av de ble etablert så tidlig som på 1300 - og 1400-tallet!  Derfor er det kanskje ikke så rart at det tilbys utdanninger av topp kvalitet her. Flere hundre år med forskning og vitenskap har gjort Tyskland til et foregangsland, enten det er utdanning innenfor realfaglige, statsvitenskapelige, humanistiske, økonomiske, medisinske eller kunstneriske fag. I dag er det nærmere 30-40 universiteter i Tyskland, som står oppført på internasjonale topprangeringer over verdens beste universiteter. Internasjonale kåringer over verdens beste universiteter finnes på Times Higher Education World Ranking og Academic Ranking of World Universities, mens europeiske kåringer er å finne på U Multirank og CHE Hochschuleranking.

2)    400 skoler å velge mellom

Når du har nærmere 400 læresteder å velge mellom skal det godt gjøres å ikke finne noe som passer deg! Du kan enten dra til Tyskland for å ta hele graden din der, enten det er bachelor, master eller doktorgrad, eller du kan dra på utvekslingsopphold som en del av graden din. Nesten alle utdanningsinstitusjoner i Norge har i dag utvekslingsavtaler med Tyskland, så mulighetene er mange. Om du allerede studerer en grad i Norge, kreves det som regel at du har avlagt 60 studiepoeng ved ditt lærested før du kan reise på utveksling. Sjekk med studiestedet ditt, og husk at du også kan finne mye informasjon om alle studieprogrammene i Tyskland på samlesiden Study in Germany. Her finner du alt fra videoer, artikler, informasjon og enkle guider til hvordan du går frem i søknadsprosessen på flere av universitetene.

Lånekassen har oversikt over alle studiestedene som støttes i Tyskland.

3)    Stipend til språkkurs

En annen fordel ved å studere i Tyskland, er at du kan få støtte til språkkurs i tysk før du begynner studiene. Lånekassen har nemlig en ekstra støtteordning til studier som er i ikke-engelskspråklige land! Dette kan du gjøre enten før du begynner å studere på graden din eller mens du studerer i Tyskland.

4)    Gratis skoleplass (ingen skolepenger!)

Som de fleste studiesteder i Norge er de fleste universitetene og høgskolene i Tyskland offentlig eid og derfor gratis for både tyske og internasjonale studenter. Man betaler riktignok en administrasjonsavgift tilsvarende semesteravgiften i Norge. Summen er på et par tusen kroner i semesteret, avhengig av studiested og delstat. 

Det finnes også private utdanningsinstitusjoner i Tyskland, men de utgjør bare 10 prosent av alle skolene. Privatskolene koster mellom 26 000-40 000 euro i året, avhengig av grad og studiested. Flesteparten går riktignok på de offentlige studiestedene — hele 95 prosent av studentene i Tyskland velger den offentlige og gratis utdanningen. Kvaliteten på privat og offentlig utdanning regnes for å være like god.

5)    Billigere å bo og leve

Det er langt rimeligere å bo og leve som student i Tyskland enn i Norge. Dagligvarer, kaféturer og kinobilletter koster som regel en god del mindre. Leieprisene i de aller fleste byer også ligger også et par tusenlapper under norsk gjennomsnitt. Blant de få unntakene er München, som kan ha leiepriser tilsvarende Oslo og Bergen, mens Berlin og andre tyske byer er billigere. Som student får man også som regel et semesterkort som gjør at man kan ta kollektivtransport gratis innad i delstaten. De fleste tyske byer har et godt kollektivtilbud, og man trenger derfor ikke å sette av mye til transport. 

6)    Lettere å få jobb!

Studerer du i Tyskland er det lettere å skille seg ut på arbeidsmarkedet. Til tross for at Tyskland er en av våre aller viktigste handelspartnere og et land vi har mange forbindelser med, er det stadig større mangel på folk som kan tysk. Over 3000 bedrifter i Norge har sagt at de søker etter ansatte med tysk språk-  og kulturkompetanse. Næringslivet i Norge har sagt tydelig ifra; det er behov for mer tysk og mindre spansk.

7)    Masse moro!

Skiferie i Alpene, elvepadling på Rhinen, kunstsafari i Berlin, Oktoberfest i München, oppdagelsesreise i gamle slott, eller fotballkamper, sykkelturer og gokart? Tyskland bugner over av aktiviteter og kulturtilbud — og er et sted med endeløse muligheter for opplevelser. Et variert landskap bestående av fjell, elver, innsjøer og strender i nord gir mange alternativer til aktiviteter i naturen. Store byer som Frankfurt, Berlin, Leipzig, Dresden og Köln har et rikt kulturliv med opera, ballett og teater i verdensklasse. Tyskland har også en stor alternativ scene for gatekunst, litteratur og danseklubber. Det finnes flere store musikkfestivaler rundt om i hele Tyskland til alle årets tider. Filmfestivalen Berlinalen trekker i likhet med Oktoberfesten millioner av turister til Tyskland årlig.

8)    Enkelt å ta seg videre i Europa — med tog!

Tyskland er omkranset av åtte land og har en sentral plass på kontinentet. Med grense til Frankrike, Østerrike, Sveits, Tsjekkia, Polen, Danmark, Nederland og Belgia er det kort vei til mange muligheter. Tyskland har en av verdens mest velutviklede jernbaner, og med noen timers togtur er man raskt i nabolandet på helgebesøk. Det er også gode togforbindelser innad i Tyskland, både innad i byer og mellom byer. For eksempel tar en tur mellom Berlin og München under 4 timer med høyhastighetstog.

9)    Tyskland og Norge er viktige for hverandre

Tyskland er et viktig land for Norge og Norge er et viktig land for Tyskland. Vi handler med hverandre for flere hundre milliarder kroner i året, er geografiske nære (1-2 timer med fly!), har veldig lik kultur og språkene våre er i samme språkgruppe.  

Politikerne våre samarbeider, bedriftene våre bygger og utvikler ting på kryss og tvers, vi utveksler studenter med hverandre og reiser på ferie til hverandres land. Kort fortalt: Landene våre har et viktig vennskapsbånd. Derfor er også tyskere veldig glad i Norge og Skandinavia, og har ofte en positiv innstilling til nordmenn som kommer til Tyskland.

10)  ANSA satser på Tyskland!

Visste du at Tyskland, sammen med Frankrike og Spania, er det mest populære landet å studere i for europeiske utvekslingsstudenter? Norske studenter har ikke helt fått med seg hvor bra studielandet Tyskland er, så regjeringen har laget en plan som skal få flere studenter til å dra dit — fordi det lønner seg for alle om vi gjør det. Det er lærerikt, opplevelsesrikt, billig (gratis!) og bra utdanning, som norsk næringsliv etterspør. Dessuten er det et land med skikkelig bra studentmiljø! Og som ved andre utenlandsopphold lærer du masse av å bo utenlands og leve i en annen kultur. Derfor oppmuntrer ANSA til å studere i utlandet generelt og spesielt i Tyskland.

NORSKE STUDENTER FORTELLER: