Når du har kommet inn på et studiested i Sverige er det på tide å begynne å tenke på selve flyttingen. Hvordan skal du finne bolig, melde deg inn i det svenske folkeregisteret, skaffe mobiloperatør og opprette bankkonto? Les ANSAs tips her og lær hva vi kan gjøre for deg under studiene.
Hvor skal du studere?
ANSA Sverige har lokallag i Stockholm (+ Uppsala), Gøteborg og Lund. De har alle skrevet mer utfyllende bo og leve-guider for sitt område: Lund, Gøteborg, Stockholm, Uppsala.
Bolig
Når du skal flytte til Sverige for å studere er det viktig å starte jakten på bolig tidlig. I tillegg kan det være lurt å møte opp personlig på visninger om man har mulighet. Mange studenter velger å leie leilighet sammen privat, men det finnes også andre bo muligheter, som for eksempel korridorsrom, eller studenthybler.
Når du skal leie bolig i Sverige er det viktig å vise aktsomhet i leiemarkedet og være klar over at det finnes falske utleiere. Les alltid leiekontrakten nøye, og sørg for om mulig å få en person med kjennskap til det svenske systemet til å lese gjennom avtalen før den signeres.
Studentbolig
Foruten om å leie privat er det også vanlig bland studenter å bo i korridor eller studentboliger.
Prisen for et korridorsrom eller studentbolig ligger rundt 3000-6000 svenske kroner i måneden, avhengig av størrelse, om strøm er inkludert eller ikke, og om rommet / boligen har eget bad / kjøkken. Størrelsen på de fleste korridorsrommene / studentboligene varierer fra 10 m2 til i overkant 30 m2.
Studentboliger tilbys i de fleste studentbyer i Sverige, men etterspørselen er ofte stor, så det er lurt å registerer seg i bostadskø så tidlig som mulig.
Studentboligene leies ut av lokale aktører, så hver studentby har egne aktører som driver dette. Informasjon om hvor man skal stille seg i kø, finner man på det respektive universitetets hjemmeside. Ta gjerne kontakt med lokallaget i byen du skal studere i så kommer de med tips!
Leie eller eie bolig privat
Ett litt dyrere alternativ til korridorsrom eller studentleiligheter er å kjøpe eller leie på det frie boligmarkedet. Her vil prisnivået ligge noe høyere da studenter ikke har noen særfordeler fremfor andre.
Om man skal kjøpe bolig er det viktig å vær obs på at dette krever seriøs betraktning av låneordninger, forsikringer, valutakurser, og forventet prisutvikling i boligmarkedet.
Pris for å leie på det private markedet vil variere fra sted til sted, og hvor i byene man ønsker å leie. Leie av rom eller leilighet på 20-35 m2 vil ligge mellom 3000-7000 svenske kroner i måneden.
Finn bolig på nett
Det finnes mange ulike nettsider som legger ut boliger for leie eller du selv kan legge ut annonse om at du ønsker å leie. Noen nettsider er gratis å bruke mens andre tar betalt for å se kontaktinformasjonen på de nyeste annonsene.
Aktører for utleie av bolig
- https://www.blocket.se/ - Sveriges svar på Finn.no og er gratis å bruke
- https://bostadsportal.se/ - En av de største boligportalene i Sverige
- https://www.hsb.se/
- https://www.byggvesta.se/
Viktig å vite ved leie av bolig
Ved leie av bolig i Sverige er det viktig å bruke sunn fornuft og unngå å inngå leieavtaler du ikke kjenner deg sikker på. Husk å signere kontrakt ved overtakelse av bolig. Det er anbefalt å bruke standarkontrakter.
Depositum
Det er vanlig å betale 3 måneders leie i depositum. Før leiekontrakten signeres av både leietaker og utleier, er det viktig å ikke ha betalt inn noe depositum eller forskuddsbetalt husleie. Husk alltid å spare på kvitteringene for innbetaling av husleie!
Boutgifter
Andre boutgifter som strøm, vann og varme er ofte inkludert om man leier på det private markedet. I studentboliger er vann og varme som regel inkludert, strøm kan komme utenom.
Folkeregistrering / Svensk personnummer
Når du søker ved ett universitet i Sverige, får man ett opptaksnummer som i mange tilfeller fungerer som ett svensk personnummer. Skal du bo i Sverige lengre enn 12 måneder, er det nødvendig å skaffe ett ordentlig svensk personnummer. Det eneste du trenger å gjøre er å ta med pass og leiekontrakt til det svenske skatteverket for å registrere deg som bosatt i Sverige. Vær obs på at det ofte er mye kø på skatteverket, så beregn god tid.
Det kan også være praktisk å skaffe seg et svensk id-kort, dette koster 400 SEK, og gjør det betydelig lettere å hente ut pakker på posten samt skaffe svensk bankkonto. Dette skal også være mulig med norsk pass.
E-legitimasjon
Fungerer på lik linje med norsk Bank-id, og brukes til innlogging i nettbank og offentlige sider som http://www.skatteverket.se/.
Slik skaffer du e-legitimasjon:
- Hos de fleste svenske banker får du automatisk e- legitimasjon når du bestiller nettbank. Dette gjelder for Danske Bank, Handelsbanken, Ikano Bank, Länsförsäkringer bank, Nordea, SEB, Skandiabanken, Sparbanken Syd, Swedbank, Icabanken og Ålandsbanken.
2. E- legitimation via skatteverket
- For å skaffe e-legitimasjon via skatteverket skal man søke om det svenske id-kortet (koster 400 SEK), dette kortet inneholder e-legitimation.
Bank
ANSA har et samarbeid med Danske Bank for ANSA-medlemmer med gebyrfri bank i utlandet, og man behøver egentlig ikke mer en denne.
Skal man derimot være i Sverige over enn lengre periode (mer enn 12 mnd), jobbe ved siden av studier, samt ved betaling av husleie, mobilabonnement, swish (svensk vipps) og lignende kan det være praktisk å opprette en svensk konto også.
Det finnes flere banker i Sverige, de største er:
- Nordea
- SEB
- Svenska handelsbanken
- Swedbank
Forsikring
ANSA har utarbeidet en komplett forsikringspakke for studenter i utlandet. ANSA Studentforsikring er skreddersydd for utenlandsstudentenes behov.
Som medlem i ANSA kan du kjøpe og benytte deg av vår studentforsikring.
Telefon og internett
Det finnes mange ulike telefonselskaper og abonnementer i forskjellige prisklasser som dekker ulike behov. Telia tilbyr blant annet abonnement med samme pris for hele Norden. Det finnes også flere telefonselskaper som tilbyr studentrabatter via http://www.studentkortet.se/.
I likhet med telefonabonnementer, finnes det flere selskaper som tilbyr internettpakker. Telia tilbyr internett og TV i samme pakke, der man blant annet kan få norske kanaler som NRK og TV2. ComHem har også bra TV og bredbånds avtaler, med bland annet en studentavtale gjennom http://www.studentkortet.se/.
Hva kan ANSA gjøre for deg?
Er du medlem av ANSA mens du studerer i Sverige, kan du benytte deg av vårt store nettverk i landet du bor og studere i, samt ANSAs nettverk verden over. Vi avholder ulike typer arrangementer som pubkvelder, quiz, julebord, 17. maifeiring, og mye mer. De fleste arrangementer legges ut på facebooksidene til lokallagene. Følg oss på @ANSASverige!
ANSAs sosialrådgiver bistår i små og store saker
Under studietiden kan du kontakte vår sosialrådgiver dersom du har utfordringer med lærestedet, utleier eller Lånekassen, eller dersom du havner i en ulykke og blir syk eller skadet. Vår sosialrådgiver er der for deg om du trenger noen å prate med om små eller store utfordringer. Sosialrådgiver har taushetsplikt og dersom hun ikke kan hjelpe deg vil hun sette deg i kontakt med de rette instansene.
Kontakt henne på eposten sosialveileder@ansa.no.
Foto: Canva/mikdam