Studier i Frankrike
Drømmer du om språkkurs i Montpellier, ingeniørstudier i Toulouse eller kanskje kunsthistorie i Lyon? I Frankrike finnes det massevis av spennende muligheter for norske studenter!
Finn ditt drømmestudium i Frankrike
Studietilbudene i Frankrike er tilnærmet uendelige om du lærer deg fransk og visste du at lånekassen tilbyr støtte til språkkurs i Frankrike i forkant av studiene. Frankrike byr også på muligheter for deg som vil studere på engelsk. Vil du studere til ingeniør finnes det et tilbud om tilrettelagte studier uten krav om å beherske det franske språket flytende på forhånd. Finn ut alt du behøver å vite om både å søke på studier i Frankrike og å være student i Frankrike her. Les mer her dersom du vurderer utveksling eller hele videregående i Frankrike!
Bachelornivå
I Frankrike finnes det mange grader etter videregående skole, men det som er mest vanlig for norske studenter å ta er bachelorgrad (Licence) på tre år som gir uttelling på 180 studiepoeng (ECTS), akkurat som i Norge. Årene omtales som L1, L2 og L3.
Den som skal studere til ingeniør vil oftest ta en femårig grad (300 ECTS) som fører frem til et diplom, anerkjent av den franske stat.
Mastergrad
En mastergrad i Frankrike er på to år (120 ECTS) og er åpen for studenter som innehar en bachelorgrad, 180 studiepoeng (ECTS). Det første studieåret omtales som M1 og år to som M2.
Studier ved universitet eller høyskole (Grandes Ecoles)
De fleste franske studentene studerer ved et universitet. Under 10 % av studentene tar studier ved en høyskole. Grunnen er at høyskolene har strengere opptakskrav, og gjerne opptakstest eller intervju. Høyskolene kalles Grandes Ecoles og har veldig høy anerkjennelse i Frankrike.
Studieåret i Frankrike går fra september til juni. I juli og august er det sommerferie.
Dra på utveksling!
Visste du at du kan reise på utveksling til utlandet ett semester eller ett år mens du studerer ved et norsk studiested?
Et utvekslingsopphold er en fantastisk mulighet til å oppleve en annen kultur og lære språk. Du kan reise med eller uten utvekslingsavtale.
Finn bachelor- og mastergrader
Du som vil studere på fransk finner bachelor-programmer gjennom portalene Parcoursup eller Onisep. Du finner master-programmer på fransk gjennom portalen Mon master
Studier i Frankrike finnes både på fransk og engelsk. De fleste tilbud på engelsk finner du på private skoler og på masternivå, men du finner også enkelte programmer på engelsk på bachelornivå.
De fleste norske studenter som studerer på engelsk i Frankrike, studerer statsvitenskap eller økonomi og administrasjon ved en høyskole (Grandes Ecoles). Det finnes flest engelskspråklige tilbud innen disse fagområdene.
Du finner en oversikt over studieprogrammer på Campus France. Der kan du for eksempel finne studieprogrammer ut fra region.
Etter full fordypning i fransk fra norsk skole ligger gjerne gjennomsnittseleven på nivå A2-B1 etter felles Europeisk Rammeverk for språkopplæring. I dette rammeverket tilsvarer nivå A1 at du har helt enkle grunnkunnskaper og nivå C2 er «full mestring».
Franske universiteter vil vanligvis kreve at du har nivå B2 om du skal søke bachelorgrad, og nivå C1 for mastergrad. Om du lurer på hva det vil si å ha B eller C-nivå i fransk, kan du ta en test for å finne ut hvilket nivå du har akkurat nå. Dette er ingen offisiell test.
Et utvalg fag i Frankrike
Dette er bare et utvalg av studier, det finnes mange spennende muligheter i Frankrike.
Webinarer
Hvis du ikke finner noen webinarer nedenfor, er det ingen aktive webinarer.
Opptakskrav
Bachelor
For å søke opptak til en bachelorgrad ved et fransk universitet, må du ha fullført og bestått videregående skole. Du må oversette vitnemålet ditt til fransk. Noen ganger kan din videregående skole bistå med dette, hvis ikke må du kontakte en statsautorisert translatør. Det er mulig å søke seg inn på andre år (L2) eller tredje år (L3) dersom du allerede har fullført en relevant bachelor tidligere, eller allerede har bestått nødvendige fag.
Studier på lavere grad ved universitetene er stort sett åpne. Det betyr at alle som søker kommer inn. Det kan likevel være begrenset opptak på veldig populære studier.
I Parcoursup kan du se hvor mange studieplasser som finnes til hvert studium, og hvor stor prosent av søkerne som tas opp.
Studieprogram i Frankrike har ikke karaktersnitt eller konkrete fagkrav. De vil se på en samlet søknad der du også legger inn et motivasjonsbrev og info om deg selv. Det vil likevel være viktig å ha gode karakterer om du søker på et populært program med få plasser. Det er også viktig at du kan vise noen forkunnskaper i emnet du søker til, spesielt om det er realfag. Søker du på en bachelor i biologi vil det være naturlig at du har hatt biologi på videregående og kan vise til en god karakter.
I tillegg til at du ofte må ta en opptakstest eller delta på intervju, har høyskolene også egne fagkrav som avhenger av studieretning.
Søker du kreative studier som kunst eller arkitektur vil du måtte vise frem arbeidsprøver eller mappe i tillegg til å delta på intervju. Ta kontakt med lærestedet for nærmere informasjon om hvilke opptakskrav de har.
I Parcoursup kan du se hvor mange studieplasser som finnes til hvert studium, og hvor stor prosent av søkerne som tas opp.
For studier på fransk må du dokumentere franskkunnskaper på B2 eller C1-nivå. Det gjør du ved å ta en test, enten DELF, DALF eller TCF.
Skal du studere på engelsk må du vanligvis enten ta en engelsktest eller dokumentere språkkunnskapene dine i opptakstesten til studiet. Skal du ta en test kan du velge mellom TOEFL og IELTS.
Master
For å søke på en mastergrad må du ha en fullført bachelorgrad. Som her hjemme er det på enkelte fag et krav at man har relevant bachelor/bakgrunn, mens andre grader tar inn studenter med annen bakgrunn også.
Mastergradene i Frankrike er oppdelt i M1 og M2. Dette betyr at du også har mulighet for å søke deg inn på M2 om du har tatt første studieår på masternivå (selv om det ikke nødvendigvis er samme master).
Skal du studere på fransk vil det vanligvis være krav om dokumentasjon på språknivå C1 .
Skal du studere på engelsk må du vanligvis enten ta test i engelsk eller dokumentere språkkunnskapene dine i opptaks-testen til studiet. Skal du ta en test kan du velge mellom TOEFL og IELTS.
Søknadsprosess
Hvilken søknadsfrist du må forholde deg til avhenger av hva eller hvor i Frankrike du skal studere. De fleste studieprogrammer bruker Parcoursup.
Datoer for Parcoursup 2024
1. året bachelor
- 20. desember: Plattformen åpner og du kan lese om utdanningene.
- 17. januar: Du kan begynne på søknaden.
- 14. mars (søknadsfrist 1): Du må ha opprettet profil og lagt inn studieønsker.
- 3. april (søknadsfrist 2): Søknaden må være komplett og søknaden til hvert eneste ønske må ha blitt sendt inn.
Datoer for Monmaster 2024
1. året master
- 29. januar: Plattformen åpner
- 26. februar: Du kan begynne på søknaden
- 24. mars: Søknadsfrist
Andre datoer
- 15. april (2024): Frist for å søke ingeniør-programmet i Toulouse (NORGINSA) og fransk årskurs i Caen
- Rullerende gjennom hele året: Private høyskoler med studier på engelsk har ofte frister gjennom hele året, likevel lurt å søke tidlig.
- Du som vil ta språkkurs kan søke gjennom hele året til private språkkurs, og vanligvis på vårparten for språkkurs ved universitetene.
Det finnes forskjellige måter å søke studier i Frankrike på, avhengig av om du skal gå på språkkurs, studere på bachelor- eller masternivå, eller om du skal gå på offentlig eller privat institusjon:
Bachelor
Om du skal studere ved et universitet eller høyskole søker du vanligvis gjennom portalen Parcoursup, som er Frankrikes svar på Samordna opptak. Nettsiden er på fransk. Noen private læresteder ønsker at du søker direkte til dem, via deres onlinesøknad på studiestedets nettside.
Master
Du kan velge mellom å søke direkte til lærestedet eller gjennom plattformen Mon master. Søker du direkte finner du vanligvis onlinesøknad på studiestedets nettside.
Sammen med søknaden kan du bli bedt om å legge ved:
- Oversatt vitnemål til fransk eller engelsk
- CV
- Motivasjonsbrev
- Anbefalingsbrev
Skal du ta språkkurs før studiene?
Siden språkkurs ikke regnes som høyere utdanning, skal du søke direkte til kurset også om du skal ta språkkurs ved et universitet.
Hva er en agent?
En agent er en kommersiell aktør som samarbeider med utenlandske universiteter for å rekruttere norske studenter. Har du funnet et utenlandsk studiested du ønsker å søke deg til? Da kan du undersøke om studiestedet samarbeider med en agent for å få hjelp til søknadsprosessen. Dersom agenten er godkjent av ANSA, kan du stole på at hjelpen du får er kvalitetssikret og til å stole på.
Disse agentene samarbeider med læresteder i Frankrike, og er godkjent av ANSA:
Bør du lære deg fransk?
Det er gode grunner til å lære seg fransk hvis du skal studere i Frankrike. For det første har du veldig mange flere studieprogrammer å velge iblant når du behersker språket. For det andre vil du få mye mer ut av studieoppholdet ditt hvis du kan kommunisere med innbyggerne. Du kan greie deg med engelsk i Paris, men skal du bo utenfor de største byene vil det være færre som kan kommunisere med deg på engelsk.
Franskkunnskaper er lurt på lang sikt
Det å kunne snakke fransk er ikke utelukkende bra under studietiden. Det å kunne flere språk er også nyttig i en jobbsøkerprosess! De fleste arbeidsgivere som leser CV-en din og ser at du har studert i Frankrike, vil nok forvente at du behersker i hvert fall noe fransk.
Mange av de store verdensorganisasjonene, som for eksempel FN, Europarådet, Verdensbanken, Leger uten grenser og Røde Kors, trenger medarbeidere med franskkunnskaper.
— Fransk i verden, 2019
Hva koster det å studere i Frankrike?
Offentlig utdanning er subsidiert av den franske stat og derfor billigere enn studier ved private læresteder, hvor skolepengene kan ligge på 5000 euro og oppover per år. I tillegg til skolepenger må du betale en studentavgift på 100 euro (CVEC). Totalt vil altså en bachelor komme på 270 euro.
Bachelor ved offentlige universiteter
Master ved offentlige universiteter
Bachelor og master ved private universiteter
Hvor høye er levekostnadene?
Det kan være rimeligere å bo og leve som student i Frankrike enn i Norge, men det kommer mye an på hvor du skal studere og hva du sammenligner med. Levekostnadene i Paris er omtrent de samme som i Oslo. Sør-vest i landet, i Montpellier er det til sammenligning ca. 30 % billige å bo enn i Oslo.
Finansiering
På Lånekassens sider om utdanning i utlandet kan du se hva du kan få i stipend og lån. For å få støtte fra Lånekassen må du som hovedregel være norsk statsborger og ha generell studiekompetanse.
Lånekassen gir kun støtte til studier som er offisielt godkjent. Når du har funnet en skole du vil studere ved, må du derfor sjekke om den er godkjent.
I tillegg til finansiering fra Lånekassen finnes det også ulike stipend det går an å søke på.
Ankers legat deler hvert år ut mellom kr 25 000–50 000 fordelt på 8–15 stipender til studenter som skal studere i Frankrike. Formålet med stipendet er å bidra til økt forståelse for Frankrike i Norge. Du kan også søke om du skal studere på engelsk i Frankrike.
Du kan få ekstra stipend dersom du drar på utveksling gjennom en Erasmus+ avtale.
Følgende liste gir krav på utvidet stipend til å betale skolepenger fra lånekassen (2024-2025)
- Université Paris-Saclay
- Université PSL
- Sorbonne University
Viktig info om støtte fra Lånekassen til studier i Frankrike
For å få støtte fra Lånekassen til studier i Frankrike må både skolen og selve studiet du går på være godkjent av franske utdanningsmyndigheter. Det gjelder altså strengere regler for studiestøtte til studier i Frankrike enn til de fleste andre land.
Franske læresteder har noen ganger tilbud om egne, lokale grader som ikke er godkjent av utdanningsmyndighetene i landet. Dette er særlig utbredt på studier som er tilrettelagt på engelsk for internasjonale studenter. Skal du studere på engelsk er det ekstra viktig at du sender inn søknad om å få gjort en forhåndsvurdering av studiet du skal gå på av Lånekassen. Send e-post til Lånekassen hvor du oppgir lærestedets navn, nettadresse, hvilken grad utdanningen leder frem til og nivå, varighet og nøyaktig navn på utdanningen.
Her er et eksempel på statsgodkjent utdanning (bachelor, master og phD), men det finnes også flere grader som er godkjente:
OBS:
Om utdanningen din bare står registrert på RNCP fra France Compétences, vil du ikke få støtte av Lånekassen.
Et annet typisk eksempel på ikke-godkjent utdanning er Diplôme d’établissement.
Visum
Du trenger ikke visum for å studere i Frankrike. Du trenger heller ikke å registrere studieopphold hos myndighetene. I Frankrike kreves det derimot at du skal kunne identifisere deg på oppfordring fra politiet, så du må alltid ha med deg gyldig ID (førerkort, nasjonalt ID-kort eller pass).
Fant du ikke det du lette etter?
Da kan du ta kontakt med oss i Forum, se ofte stilte spørsmål eller lese om praktisk informasjon om studier i utlandet
Jeg har kommet inn på en skole i Frankrike— hva nå?
Gratulerer! Nå bør du forberede deg på avreisen og oppholdet.