Kunst- og designstudier i Nederland
Nederland er attraktivt for kunstspirer! Gode skoler, hyggelige mennesker, mulighet for undervisning på engelsk samt lave skolepenger gjør at stadig flere nordmenn studerer kunstfag i Nederland. Er du den neste Rembrandt eller Mondrian?
-
Hvor kan jeg studere?
-
Hvilke fagkrav må jeg ha?
-
Søknadsprosess
-
Hvor mye koster det?
-
Finansiering
-
Bo og leve i Nederland
Om utdanningen
Nederland har et bredt spekter av kunstutdanninger. Du kan studere på et universitet, en høyskole eller et akademi. Bachelorgradene går over 3-4 år, mens mastergradene går over 1-2.
Finn kunst- og designstudier i Nederland
Bruk søkemotoren Studyfinder for å finne frem til engelskspråklige utdanninger. På lærestedenes hjemmesider informeres det om undervisningsmetode og fagfokus. Sett deg inn i dette før du velger studiested.
Idunn og Anna studerte i Nederland
Opptakskrav bachelor
For å komme inn på et universitet i Nederland må du har generell studiekompetanse. Enkelte studier har spesifikke fagkrav. Se lærestedets hjemmeside for info om dette, f.eks under Entry requirements. Finner du ikke utfyllende informasjon, kontakter du lærestedets opptakskontor eller internasjonale kontor.
Dersom du skal studere ved et universitet (WO), kan det være krav om at du har gått studiespesialisering. Den som har studiekompetanse fra andre utdanningsprogrammer må undersøke direkte med lærestedet om de har det som skal til for å få opptak til studiet.
Skolene velger ut sine bachelorstudenter på forskjellige måter, men testdag (Selection Day) og intervju er de vanligste måtene. Det er vanlig å kreve motivasjonsbrev, referanser og CV.
Anbefalingsbrev er en akademisk eller profesjonell referanse som en lærer, rådgiver eller arbeidsgiver skriver for deg. Lærestedene ønsker ofte at personen som skriver anbefalingen for deg (anbefaleren), skal sende brevet direkte til skolen, enten per e-post eller vanlig post. Dette er fordi du ikke skal ha tilgang til å lese eller endre innholdet i anbefalingsbrevet.
Noen læresteder i Nederland krever at du skriver et motivasjonsbrev (statement of purpose/personal essay) som en del av søknadsprosessen. Her skal du begrunne hvorfor du søker deg til skolen og det aktuelle studieprogrammet. Motivasjonsbrevet skal være skreddersydd skolen du søker deg til, så ikke bruk samme motivasjonsbrev til flere skoler.
Skal du følge undervisningen på nederlandsk, krever de fleste læresteder at du har avlagt språktesten NT2 (Staatsexamen Nederlandsals tweede taal). Som regel kreves nivå II (som tilsvarer B2 i det europeiske rammeverket for språk, «CEFR»). Testen er delt inn i fire: en del som går på leseforståelse, en skriftlig del, en lyttedel og en muntlig del. Består du tre deler, er det mulig å ta opp den siste delen ved neste forsøk.
Testen kan bare tas i Nederland og den tilbys i seks byer: Amsterdam, Rotterdam, Rijswijk, Eindhoven, Utrecht og Zwolle. Testen arrangeres ukentlig og prisen er 90 EUR. Du må melde deg opp til testen seks uker på forhånd, resultatet vil du få seks uker etter eksamen.
Søker du opptak på et engelskspråklig studium, krever mange læresteder at du har tatt en språktest med en viss score. De vanligste testene er TOEFL og IELTS, som begge kan tas i Norge.
Universitetene i Leiden og Maastricht har egen språktest, kontakt dem direkte for mer informasjon.
Unikt for kunstkoler
De fleste kunstskoler tar opp på grunnlag av talent og motivasjon. Dette måles gjerne ved en hjemmeoppgave, en opptakstest og/eller ved å vise din portefølje. Motivasjon vurderes med utgangspunkt i intervju og/eller motivasjonsbrev.
Søknadsprosess
Søknadsfristene til kunstfag varierer mellom lærestedene, men befinner i perioden mellom januar og mai.
På lærestedets hjemmeside vil det stå hvordan du søker under admission eller application. Noen læresteder vil at du søker direkte via en nettsøknad, mens andre vil at du bruker en offentlig søkeportal.
Les også mer om den generelle søknadsprosessen for studier i Nederland på hovedsiden for studier i Nederland
Hva koster det å studere i Nederland?
I Nederland må du betale skolepenger ved både offentlige og private skoler. Skoleåret 23/24 koster studier ved offentlige læresteder 2314 EUR per år i skolepenger. Private skoler er dyrere.
For å få et estimat på hvor mye det koster å bo og leve Nederland, kan du bruke denne kalkulatoren for å sammenligne levekostnader i ulike byer.
Finansiering
På Lånekassens sider om utdanning i utlandet kan du se hva du kan få i stipend og lån. For å få støtte fra Lånekassen må du som hovedregel være norsk statsborger og ha generell studiekompetanse.
Lånekassen gir kun støtte til studier som er offisielt godkjent. Når du har funnet en skole du vil studere ved, må du derfor sjekke om den er godkjent.
I tillegg til finansiering fra Lånekassen finnes det også ulike stipend det går an å søke på.
Jeg har kommet inn på en skole i Nederland — hva nå?
Gratulerer! Nå bør du forberede deg på avreisen og oppholdet.