
Medisinstudier i Nederland
Åtte universiteter i Nederland tilbyr medisinstudier. Studiet er delt opp i en treårig bachelor og en treårig master. Ved universitetet i Maastricht kan man ta de tre første årene på engelsk.
-
Hvor kan jeg studere?
-
Hvilke fagkrav må jeg ha?
-
Søknadsprosess
-
Godkjenning
-
Hvor mye koster det?
-
Bo og leve i Nederland
Om utdanningen
Visste du at medisin heter geneeskunde på nederlandsk? Dersom du kunne tenke deg å studere på nederlandsk, kan du få støtte til spåkkurs i forkant av utdanningen.
Utdanningen går vanligvis over seks år fordelt på bachelor- og mastergrad.
Finn medisinstudier i Nederland
- Erasmus Universiteit Rotterdam
- Radboud Universiteit Nijmegen
- Rijksuniversiteit Groningen
- Universiteit Leiden
- Universiteit Maastricht
- Universiteit Utrecht
- Universiteit van Amsterdam
- Vrije Universiteit Amsterdam
Medisinstudier på engelsk i Maastricht
For de fleste er det den engelskspråklige bachelorgraden som er mest aktuell. Da har du muligheten til å starte på engelsk, og lære deg nederlandsk før mastergraden som undervises på nederlandsk. Du kan studere ved universitetet i Maastricht. De tilbyr problembasert læring (PBL). Det innebærer at man jobber i små grupper, mer casebasert og har hyppige eksamener.
Obs. Fra og med september 2025 tilbyr ikke Universitetet i Groningen medisinstudier på engelsk. Denne utdanningen tilbys nå utelukkende på nederlandsk.
Opptakskrav bachelor
Opptakskrav i Nederland er ikke statlig bestemt slik som i Norge. Du må altså kontakte universitetene enkeltvis og høre hva som gjelder for deg. I Maastricht har de kun skrevet at du som søker bør ta tidlig kontakt (før 1. nov) og få en vurdering på vitnemål og fagkrav.
Dersom du mangler ett fagkrav/nivå for å søke, kan du vanligvis ta en test i Nederland i forkant av opptak (test ved CCVX). Testen må tas i Utrecht og kan tas på engelsk.
Til studier på nederlandsk kreves språktesten Nederlaands als twede taal (NT2). Om du skal studere på engelsk, må du belage deg på å ta en engelsk språktest, TOEFL eller IELTS. Se ANSAs informasjon om språktester for informasjon om de engelske språktestene.
Nederlandsk regnes ikke som et vanskelig språk å lære for nordmenn. Studentenes sier ofte at det er lett å lese nederlandsk, og så må man jobbe litt med det muntlige. For deg som kan norsk, engelsk og gjerne tysk, har du et glitrende utgangspunkt for å bli god i nederlandsk. Du kan få støtte av Lånekassen til å følge språkkurs i Nederland i forkant av utdanningen. Se lånekassens informasjon om lengre språkkurs på mellom 3-12 måneder.
De fleste universitetene tilbyr språkkurs.
Universitetene baserer som regel opptakene sine bl.a. på en oppgavedag. Disse holdes vanligvis i februar og du må møte opp. (Under covid har det vært online, så følg med på lærestedenes nettsider for informasjon om hvordan dette blir videre).
Du får svar på om du har kommet inn i perioden april til august.
Opptakskrav master
For å søke deg inn på master i medisin må du ha en relevant bachelorgrad. Opptakskrav ut over dette kan variere. Enkelte læresteder er åpne for realfaglige bachelorgrader. Ved for eksempel University of Amsterdam må du kvalifisere deg til en ettårig premaster for å gå videre på mastergraden.
Du må beherske det nederlandske språket godt for å kunne søke. Universitetene krever at du tar språktesten Nederlaands als twede taal (NT2). Du kan få støtte av Lånekassen til å følge språkkurs i Nederland i forkant av utdanningen.
Søknadsprosess
Du søker via søkeportalen Studielink. Søknadsfrist er 15. januar. Du fyller ut at du vil studere geneeskunde og hvilket universitet du ønsker å søke på. Merk deg at du kun kan søke på et lærested når du søker på medisin i Nederland. Dersom lærestedet også ønsker at du skal registrere deg på deres sider, vil du få beskjed om dette via Studielink. I forkant av opptak bør du høre med lærestedet om du skal sende inn vitnemålet ditt til en forhåndsvurdering. Denne behandlingen kan ta opp til seks uker.
Søknadsfristene til master varierer, men befinner seg vanligvis i perioden mai-juli. Om ikke annet står på universitetets hjemmeside, skal du også her søke gjennom søkeportalen Studielink.
Godkjenning
For å jobbe som lege i Norge må du ha autorisasjon fra Helsedirektoratet. Om utdanningen gir rett til autorisasjon i Nederland, skal det gi rett til autorisasjon i Norge. Du søker om autorisasjon etter endt utdanning.
Hvor mye koster det å studere i Nederland?
I Nederland må du betale skolepenger ved både offentlige og private skoler. For skoleåret 25/26 koster studier ved offentlige læresteder 2601 EUR per år i skolepenger.
Bachelor og master ved offentlig universitet
Bachelor ved University College
30 000
Private skoler
Hvor høye er levekostnadene?
For å få et estimat på hvor mye det koster å bo og leve Nederland, kan du bruke denne kalkulatoren for å sammenligne levekostnader i ulike byer.
Finansiering
På Lånekassens sider om utdanning i utlandet kan du se hva du kan få i stipend og lån. For å få støtte fra Lånekassen må du som hovedregel være norsk statsborger og ha generell studiekompetanse.
Lånekassen gir kun støtte til studier som er offisielt godkjent. Når du har funnet en skole du vil studere ved, må du derfor sjekke om den er godkjent.
I tillegg til finansiering fra Lånekassen finnes det også ulike stipend det går an å søke på.

Jeg har kommet inn på en skole i Nederland — hva nå?
Gratulerer! Nå bør du forberede deg på avreisen og oppholdet.