Fysioterapistudier i Nederland
Det er populært blant nordmenn å studere fysioterapi i Nederland, og utdanningen har et godt renommé internasjonalt. Du kan studere på nederlandsk eller engelsk.
-
Hvor kan jeg studere?
-
Hvilke fagkrav må jeg ha?
-
Søknadsprosess
-
Godkjenning
-
Hvor mye koster det?
-
Bo og leve i Nederland
Om utdanningen
Utdanningen er tre- eller fireårig og leder frem til en Bachelor of Health in Physiotherapy/Bachelor of Physiotherapy. Det finnes også tilbud om å ta første året av bachelorgraden i Norge og de to siste årene i Nederland.
Finn fysioterapi i Nederland
10 offentlige studiesteder samt et privat akademi, Thim van der Laan, tilbyr fysioterapiutdanning i Nederland. De fleste velger å studere ved ett av de fem lærestedene som har tilbud om studiet på engelsk.
- Fontys University of Applied Sciences, Eindhoven (Fontys)
- Saxion University of Applied Sciences, Enschede (Saxion)
- Hanze University of Applied Sciences, Groningen Hanze)
- European School of Physiotherapy (Amsterdam University of Applied Sciences) (ESP)
- THIM (privat)
Oslo – Enschede
Gjennom Oslo Nye Høyskole kan du ta det første året av fysioterapiutdanningen i Oslo og de to siste årene ved Saxion i Enschede. Deretter følger ett års praksis i Norge. Dette programmet kan du lese mer om på Oslo Nye Høyskole sine hjemmesider (se søknadsprosess).
Opptakskrav bachelor
For opptak til de engelskspråklige utdanningene kreves det:
- Generell studiekompetanse
- Mellom 3,5 til 4,5 i karaktersnitt (Saxion har 3,5)
Ut over dette har skolene forskjellige måter å vurdere sine søkere på. Noen krever fordypning i biologi og fysikk fra videregående, andre har en opptaksdag der du deltar på en utvelgelsesprosess ved universitetet. Det er ganske vanlig å kreve CV, motivasjonsbrev og engelsk språktest (TOEFL/IELTS). Relevant erfaring i form av arbeid eller utdanning er et pluss.
For opptak til den nederlandsk-underviste utdanningen, må du avlegge en språktest (NT2-testen). Noen læresteder krever også fordypning i biologi og fysikk fra videregående.
Les mer om generelle opptakskrav til bachelorgrader på hovedsiden til studier i Nederland
Søknadsprosess
Du søker gjennom søkeportalen Studielink til de offentlige universitetene. Til THIM søker du direkte via onlinesøknad på deres hjemmeside.
Hanze og ESP har søknadsfrist 15. januar, mens Fontys og Saxion har søknadsfrist henholdsvis 1. mai og 1. april. NB: dobbeltsjekk frister og opptakskrav på lærestedenes hjemmesider da disse kan endre seg.
Ved det private lærestedet THIM er det løpende opptak.
VIKTIG: To av de offentlige lærestedene, ESP og Hanze, er såkalte Numerus Fixus fag (NF). Det betyr enkelt forklart at du kun kan sette opp en av disse skolene i søknaden din. Det er ikke mulig å velge begge. Du kan i tillegg sette opp de to andre offentlige skolene, Fontys og Saxion, og til THIM er det jo uansett en egen søknad som ikke er avhengig av det offentlige opptaket. Det er med andre ord mulig å søke på tre offentlige læresteder og et privat samtidig.
Se nettsidene til Oslo Nye Høyskole for informasjon om deres søknadsprosess og søknadsfrister.
Les mer om generelle søknadsprosessen til bachelorgrader på hovedsiden til studier i Nederland
Godkjenning
For å praktisere som fysioterapeut i Norge med utenlandsk utdanning må du ha autorisasjon fra Helsedirektoratet.
Hva koster det å studere i Nederland?
I Nederland må du betale skolepenger ved både offentlige og private skoler. Skoleåret 23/24 koster studier ved offentlige læresteder 2314 EUR per år i skolepenger. Private skoler er dyrere.
For å få et estimat på hvor mye det koster å bo og leve Nederland, kan du bruke denne kalkulatoren for å sammenligne levekostnader i ulike byer.
Finansiering
På Lånekassens sider om utdanning i utlandet kan du se hva du kan få i stipend og lån. For å få støtte fra Lånekassen må du som hovedregel være norsk statsborger og ha generell studiekompetanse.
Lånekassen gir kun støtte til studier som er offisielt godkjent. Når du har funnet en skole du vil studere ved, må du derfor sjekke om den er godkjent.
I tillegg til finansiering fra Lånekassen finnes det også ulike stipend det går an å søke på.
Jeg har kommet inn på en skole i Nederland — hva nå?
Gratulerer! Nå bør du forberede deg på avreisen og oppholdet.