Studier i Belgia
I Belgia kan du studere til en rimelig penge på et av mange anerkjente universiteter eller høyskoler. Er du seint ute med å søke? Her finner du flere studiesteder med søknadsfrist helt ut i september!
-
Finn utdanning i Belgia
-
Hva koster studiene?
-
Studere på engelsk
-
Søknadsprosess
-
Finansiering
-
Bestill veiledning
Om utdanning i Belgia
I Brussel har de studietilbud både for deg som vil studere på engelsk, fransk og nederlandsk. Regionen Wallonia, sør i landet, har flest tilbud på fransk mens i Flandern i nord finner du studietilbud både på nederlandsk og engelsk.
Bachelorgrad
I Belgia kan du ta bachelorgrad på tre år, denne gir uttelling på 180 studiepoeng (ECTS), akkurat som i Norge.
Ett års studium gir 60 studiepoeng (ECTS) som tilsvarer 1500 – 1800 timers studier. Hvert studiepoeng tilsvarer mellom 25 og 30 timers studier.
Mastergrad
En mastergrad i Belgia er på ett til to år og gir 60-120 studiepoeng (ECTS).
Ett års studium gir 60 studiepoeng (ECTS) som tilsvarer 1500 – 1800 timers studier. Hvert studiepoeng tilsvarer mellom 25 og 30 timers studier.
Ba-na-ba
En spesiell grad som tilbys i det fransktalende Belgia er Bachelor na Bachelor (ba-na-ba) eller Advanced Bachelor, som er ytterligere spesialisering innenfor den bachelorgraden du har fra før. Du må allerede ha en bachelorgrad for å kunne søke på Bachelor na Bachelor.
Ma-na-ma
En annen grad spesiell for Belgia er Master na Master (ma-na-ma) eller Advanced Master, som er ytterligere spesialisering innenfor den mastergraden du har fra før. For å søke på Master na Master må du allerede ha en mastergrad.
Både i Wallonia og Flandern starter studieåret i september. Et begrenset antall studiesteder i Flandern har også mulighet for studiestart i februar. Sjekk med hvert enkelt lærested for mer informasjon om dette.
Finn studier i Belgia
Finn bachelor- og mastergrad i Belgia
Flandern har 5 universiteter og 13 høyskoler. Det er ved disse lærestedene du kan finne flest engelskspråklige tilbud, også på bachelornivå.
Wallonia har 6 universiteter, 19 høyskoler og 16 kunsthøyskoler. Undervisningsspråk her er som oftest fransk. Tilbud på engelsk finner du i all hovedsak på masternivå.
I Brussel finner du det frie universitet, som består av to uavhengige campuser som ligger rett ved siden av hverandre; fransktalende, Universite Libre de Bruxelles og nederlandsk-talende Vrije Universiteit. Kursene til ULB finner du i søkemotoren til Wallonia og kursene til VUB finner du i den for Flandern.
Dra på utveksling!
Visste du at du kan reise på utveksling til utlandet ett semester eller ett år mens du studerer ved et norsk studiested?
Et utvekslingsopphold er en fantastisk mulighet til å oppleve en annen kultur og lære språk. Du kan reise med eller uten utvekslingsavtale.
Opptakskrav
Bachelor
Studiene i Belgia er for det meste åpne. Studiene medisin, tannlege og veterinær har flere søkere enn studieplasser og kan ha for eksempel opptaksprøve som del av opptaket.
For å søke opptak til en bachelorgrad ved et belgisk universitet, må du ha fullført og bestått videregående skole. Du må passe på at vitnemålet ditt blir oversatt til engelsk. Som oftest kan din videregående skole bistå med dette.
Wallonia: Godkjenning av vitnemål fra videregående skole som jevngodt (équivalent) med vitnemål fra videregående skole i Wallonia, må skje senest 15. juli ved Le Ministère de l’Education de la Communauté française.
I mangel av slik godkjennelse, må du bestå en opptaksprøve, D.A.E.S Diplôme d’aptitude à l’enseignement supérieur.
Flandern: I Flandern skjer godkjenning av vitnemål ved universitetet eller høyskolen du søker til.
For at papirene dine skal være gyldige i Belgia trenger du et apostille-stempel som bekrefter at de er ekte. Les mer om apostille og godkjenning av papirer fra lenkene nedenfor.
Universitetene kan kreve å få dokumentert nivået på det språket du skal studere på. Det gjør du ved å ta en språktest.
Studier på fransk: For å studere på fransk i Belgia må du vanligvis ha nivå B2 for studier på bachelornivå.
Studier på nederlandsk: Flere tester kan godtas. Nivået må vanligvis være på B2 for bachelor. Testene tilbys på University Language Center’ene ved universitetene og høyskolene i Flandern.
Studier på engelsk: Dersom studiene dine er på engelsk, kan du bli bedt om å ta en test i engelsk, som for eksempel TOEFL eller IELTS, for å dokumentere språkkunnskaper.
Master
Du må ha fullført en bachelorgrad både for å kunne søke en bachelor-na-bachelor (Advanced bachelor) og til mastergrad. Til de fleste masterprogrammer er det en forutsetning at du har tatt bachelorgrad innen samme fagretning, og det kan finnes krav til bestemte fag du må ha hatt i fagkretsen for å få opptak til studiet.
Krav om master
For å søke inn på en Master-na-master (Advanced master) i det fransktalende Belgia må du allerede ha en mastergrad.
Universitetene kan kreve å få dokumenterer nivået på det språket du skal studere på. Det gjør du ved å ta en språktest.
Studier på fransk: For å søke masterstudier på fransk må du vanligvis dokumentere C1-nivå i fransk.
Studier på nederlandsk: Flere tester kan godtas. Nivået må være på C1 for master. Testene tilbys på University Language Center’ene ved universitetene og høyskolene i Flandern.
Studier på engelsk: Dersom studiene dine er på engelsk, kan du bli bedt om å ta en test i engelsk, som for eksempel TOEFL eller IELTS, for å dokumentere språkkunnskaper.
Søknadsprosess
Søknadsfristene til belgiske universiteter varierer. Noen studiesteder har søknadsfrist allerede i november året før oppstart, mens andre har rullerende opptak helt frem til semesterstart. Her er det store forskjeller, så sjekk lærestedets nettside tidlig for å ikke gå glipp av muligheten for å søke.
Merk! Wallonia regner ikke EU/EØS under ett. Derfor må du undersøke med lærestedet du søker deg til om du kan søke samtidig som EU-borgere (som ikke trenger visum), eller om de ønsker at du søker sammen med «internasjonale» studenter fra utenfor EU. Sistnevnte må oftest søke tidligere.
Du søker direkte til skolen via lærestedets egen onlinesøknad som du finner på universitetet eller høyskolens nettside.
Finansiering
På Lånekassens sider om utdanning i utlandet kan du se hva du kan få i stipend og lån. For å få støtte fra Lånekassen må du som hovedregel være norsk statsborger og ha generell studiekompetanse.
Lånekassen gir kun støtte til studier som er offisielt godkjent. Når du har funnet en skole du vil studere ved, må du derfor sjekke om den er godkjent.
I tillegg til finansiering fra Lånekassen finnes det også ulike stipend det går an å søke på.
Hva koster det å studere i Belgia?
Flandern regner EU/EØS -studenter under ett når de krever studieavgift. Det gjør ikke Wallonia. Nordmenn som vil studere i Wallonia må dermed betale samme studieavgift som studenter fra utenfor EU.
Offentlige universiteter i Flandern
Offentlige universiteter i Wallonia
Hvor høye er levekostnadene?
For å få et estimat på hvor mye det koster å bo og leve Belgia, kan du bruke denne kalkulatoren for å sammenligne levekostnader i ulike byer.
Jeg har kommet inn på en skole i Belgia — hva nå?
Gratulerer! Nå bør du forberede deg på avreisen og oppholdet.