Bo og leve i Spania
Når du har kommet inn på et studiested i Spania er det på tide å begynne å tenke på selve flyttingen. Hvordan skal du finne bolig, og opprette bankkonto, for eksempel? Få hjelp av ANSA her!
Bolig
Flere store universitet i Spania har egne studentboliger for internasjonale studenter, og det kan være en trygg løsning i starten. Skolene har også ofte egne søkemotorer for bolig, eller egne samarbeidspartnere som tilbyr bolig for en ok pris. Du finner mer informasjon på ditt universitets hjemmeside.
Det er alltid lurt orientere seg med hvilken bydel/distrikt universitetet ditt ligger i, og hvilke tilbud av fremkomstmidler du har fra sentrum til universitetet. Noen universiteter ligger nemlig i utkanten av studiebyen, og det er derfor lurt å tenke over om du ønsker å bo nærme universitetet – eller mer sentralt i byen. Både Barcelona og Madrid er for eksempel er spennende og levende byer med mye å oppleve i sentrum, noe man sjeldent kan få nok av.
Privat leiebolig
Vær oppmerksom på at standarden på leiligheter ikke er den samme i Spania som i Norge. Derfor er det viktig å se leiligheten før du bestemmer deg. Pass på ting som mugg og sopp, om det er direkte sollys (har du for eksempel vindu på rommet?) og brannsikkerhet. En idé kan være å snakke med mange utleiere og ha noen intensive dager med visninger når du ankommer Spania.
I tillegg til søkemotorer på nett, kan du finne kontaktannonser for bolig på skolene og på biblioteker. Det finnes også mye på Facebook. Søk opp grupper for ditt universitet/område, i tillegg til Erasmus-grupper.
Vær forberedt på å betale depositum og/eller første leie i kontanter. Selv om det er en ubehagelig sum å bære på seg, er ikke dette uvanlig i Spania – men husk å få signert betalingsbevis!
Aktører for utleie i Spania:
Kontrakt og depositum
Leiekontrakt er veldig viktig. Både fordi du trenger det for Empadronamiento (som du trenger for NIE), men også fordi det er en sikkerhet mot å bli kastet ut, og å få depositum tilbakebetalt.
Registrering i Spania
Skal du bo i Spania i mer enn 3 måneder? Da burde du søke NIE.
Kort fortalt er NIE et slags identitetskort for utlendinger i Spania. Det gir deg mulighet til ulike ting som å åpne bankkonto (i de bankene det er pålagt), melde deg inn på treningssenter, betale skatt med mer.
Avtalen må du forhåndsbestille på nettet, og det er ofte lang ventetid. Timene blir lagt ut klokken 08.00 mandag morgen, så vi anbefaler å sitte klar allerede 07.50 med all informasjon lagt inn. Går det ikke må man prøve igjen uken etter.
Hvis du har spørsmål kan du kontakte innvandringskontoret i studiebyen din. Du kan også spørre informasjonssenteret på ditt fakultet. Universitetet i Granada tar imot mange utvekslingsstudenter og andre utenlandsstudenter hvert år så de vet godt om denne problemstillingen.
Søknadsprosessen for NIE er noe ulik for hver by, så søk på din studieby og NIE for å finne rett informasjon. Universitetet i Granada har laget en egen nettside som forklarer prosedyren og kan være til hjelp.
Bank i Spania
Du kan beholde din norske bank i Spania, og betale både regninger og husleie med norsk bankkonto. Men sjekk i forkant hvilke kostnader din bank har for uttak, overføring mellom land, og lignende. Vær også obs på at ikke alle spanske banker aksepterer utenlandske bankkort når du skal ta ut penger. Santander er imidlertid et eksempel på en bank som lar deg gjøre dette.
Telefon og internett i Spania
Flere norske telefonselskap har gode tilbud innen EU/EØS, og du skal kunne bruke telefonen som normalt i Spania. Sjekk utenlandspriser for mobil på ditt selskaps nettside. Vær obs på at du ikke kan bruke Bizum med norsk nummer. Bizum fungerer likt som Vipps i Norge. Du kan uansett bruke Paypal for enkel overføring ved behov.
Offentlig transport i Spania
Spania har god kollektivtransport, men buss som kanskje det mest vanlige alternativet. I de fleste store byer finnes også metro, trikk, og selvfølgelig tog. Du får studentrabatt på kollektivtransport i Spania ved å vise studentkort når du betaler billett. Under finner du en oversikt over transport i ulike byer i Spania.
Helsehjelp i Spania
Universitetet er ofte et godt sted å starte om du trenger helsehjelp. Mange universitet har egne helse-senter med leger tilgjengelig, men om ikke skal de ha en god oversikt over lokale leger og klinikker.
Om du mottar støtte fra Lånekassen beholder du vanligvis medlemskapet ditt i den norske folketrygden, og du skal dermed kunne benytte deg av det offentlige helsetilbudet i studielandet ditt på lik linje med de lokale innbyggerne. Dette betyr i praksis at det som er gratis for landets innbyggere også skal være gratis for deg. Hva som er gratis og hva som må betales for varierer fra land til land. For å benytte deg av dette må du ha et Europeisk helsetrygdekort (også kjent som HELFO-kort).
Det finnes i midlertidig noen unntak, og du er avhengig av et gyldig medlemskap i den norske folketrygden for at helsetrygdekortet skal være gyldig. Vær spesielt obs på egne regler hvis du skal studere i Norden, eller tar deg lønnet arbeid i studielandet.
Lurer du på noe om å bo i Spania?
Kontakt ANSAs styre og lokallag i Spania!
Har du innspill til Bo og Leve-sidene?
Del hvordan det er å bo og leve i ditt studieland! Det gjør at ANSA kan lage bedre Bo og leve-sider, og er til stor hjelp for kommende utenlandsstudenter.