Internasjonale relasjoner
Ønsker du å lære mer om globale utfordringer eller få innsikt i internasjonale konflikter, terrorisme, bistands eller sikkerhetspolitikk? Da kan studier i internasjonale relasjoner være det rette for deg. Utdanningen handler om samspillet i det internasjonale samfunnet. Studerer du i utlandet vil du få flere perspektiver og en dypere forståelse av verden.
-
Om utdanningen
-
Hvordan finne studier?
-
Kvalitet / godkjenning
-
Finansiering
-
Jobbmuligheter
-
Ofte stilte spørsmål
Om studier i internasjonale relasjoner
Det er mange norske studenter som studerer internasjonale relasjoner eller internasjonale studier i utlandet. Tall fra Lånekassen viser at over 1 000 nordmenn studerer samfunnsfag i utlandet. Flest studerer i USA, UK, Danmark og Spania.
Utdanningen finnes i de fleste land over hele verden, ofte på engelsk. Gjennom å studere i utlandet vil du få praktisk og teoretisk innsikt som skiller deg fra andre med samme utdanning. I tillegg vil du få unik språk og kulturkompetanse og et internasjonalt nettverk.
Internasjonale relasjoner er en tverrfaglig utdanning med fokus på statsvitenskap, historie, samfunnsøkonom og jus, men også med innslag av andre fag som f.eks. psykologi, filosofi og kulturstudier.
Du finner utdanningen både som en bachelorgrad og som en mastergrad. Disse kan også kombineres. På bachelornivå vil en som regel få en bred innføring i de ulike områdene innenfor dette faget. På masternivå kan du velge å spesialisere deg i et eller flere områder.
Tenk gjerne gjennom dette når du skal velge lærested:
- Oppbyggingen av utdanningen kan variere veldig mellom ulike land og læresteder, så det er lurt å sette seg godt inn i læreplanen før du velger.
- Har universitetet du er interessert i spennende muligheter for internships?
Mange studiesteder tilbyr praksis eller internship som del av utdanningen. Det kan gi verdifull arbeidserfaring og en inngang til fremtidig jobb i spennende organisasjoner! - Hvor holder organisasjonene du kanskje kunne tenke deg å jobbe for i framtiden til? og hvor tas de store politiske avgjørelsene?
- Er det et spesielt område av verden du kunne tenke deg å jobbe i eller med i framtiden? for slik å sikre deg språk og kulturkompetanse derfra gjennom studiene.
- Er det et spesielt fagområde du kunne tenke deg å jobbe med, som for eksempel miljø eller språk, som du kan studere i tillegg til faget ditt?
Hva lærer jeg?
Du lærer bl.a. om internasjonale organisasjoners rolle og hvordan de jobber for å få fram internasjonale handelsavtaler, klimaavtaler og for å sikre fred og sikkerhet. Hva gjør at noen avtaler lykkes, mens andre bryter sammen? Hva skal til for å få med aktører fra ulike land og organisasjoner til å gå sammen for å gjennomføre en politisk endring?
Gjennom studiet blir du i stand til å forstå og analysere internasjonale systemer og prosesser og kunne evaluere disse. Du vil få kunnskap om ulike lands utenrikspolitikk, bli i stand til å bedre forstå rollene mellom stater og hvordan politiske prosesser foregår på et internasjonalt plan.
Internasjonale relasjoner og internasjonale studier brukes ofte om hverandre om noenlunde samme fagområde. Om man skal skille på de to fagene, kan man kanskje si at internasjonale relasjoner går mer på politikk og relasjoner mellom land, mens internasjonale studier ofte har et mer kulturelt fokus der språk og samfunn spiller en hovedrolle. Begge utdanningene omhandler politikk og økonomi.
Dersom du er usikker på hva du skal velge, kan det være klokt å sammenligne læreplaner for fagene hos aktuelle lærestedene. Ofte kan ett læresteds internasjonale studier være veldig likt det et annet har valgt å kalle internasjonale relasjoner.
Hvordan finne studier?
Du kan studere internasjonale relasjoner i de fleste land i verden. Det kan være lurt å tenke på om det er et spesielt område av verden du kunne tenke deg å jobbe i eller med i framtiden, og bruke studiene til å sikre deg språk- og kulturkompetanse fra dette landet.
Du kan lese om studier i internasjonale relasjoner i noen land her, men du kan også lete etter utdanningen i søkeverktøy som du finner på de ulike landsidene. Om du velger å studere på et annet språk enn engelsk har du flere spennende muligheter. Du kan få støtte fra Lånekassen til å lære deg et språk.
Hvordan vet jeg at skolen har god kvalitet?
Skal du studere internasjonale relasjoner i utlandet, kan et tips være å velge læresteder som er akkreditert av Association of Professional Schools of International Affairs (APSIA) Det er en organisasjon som akkrediterer læresteder som tilbyr utdanning innen internasjonale relasjoner. Organisasjonen har godkjent litt over 60 læresteder fra hele verden. Lærestedene vurderes etter utdanningskvalitet, fagdedikasjon og etter om utdanningen forbereder studentene på yrkeslivet. 40 læresteder er fullstendige medlemmer, mens 29 læresteder er tilknyttede medlemmer.
Godkjenning
Det er ikke nødvendig med en formell godkjenning av studier innen internasjonale relasjoner, men du må vite at det er en offisielt godkjent grad i studielandet. Gå inn på våre landsider for å lese om hva som er offisielt godkjent i de ulike landene.
Finansiering
På Lånekassens sider om utdanning i utlandet kan du se hva du kan få i stipend og lån. For å få støtte fra Lånekassen må du som hovedregel være norsk statsborger og ha generell studiekompetanse.
Lånekassen gir kun støtte til studier som er offisielt godkjent. Når du har funnet en skole du vil studere ved, må du derfor sjekke om den er godkjent.
I tillegg til finansiering fra Lånekassen finnes det også ulike stipend det går an å søke på.
Jobbmuligheter
Nyutdannede kan jobbe i mange ulike bransjer og roller. Du kan jobbe i internasjonale og frivillige organisasjoner, offentlig sektor, privat næringsliv og mye annet. Mange departementer har egne internasjonale avdelinger, og med en bakgrunn innen internasjonale relasjoner kan du være en aktuell kandidat.
Les om ulike yrker på utdanning.no:
Eksempler på relevante arbeidsgivere:
- Utenriksdepartementet eller andre departementer
- FN-systemet
- Humanitære organisasjoner (som Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp, Amnesty International, Norsk Folkehjelp m.fl.)
- Offentlige etater
- Forsvaret og etterretning
- Forskningsinstitusjoner og akademia
- Skolevesenet
- Ulike medier
- Konsulentbransjen
Du vil få verktøy og analytiske ferdigheter til å forstå ulike internasjonale fenomener som preger TV-skjermer og avisoverskrifter daglig.
— nord.no
Ofte stilte spørsmål
- Du finner et stort utvalg av gode og anerkjente skoler i utlandet.
- I utlandet kan du finne spennende kombinasjoner av fag som du ikke vil finne her hjemme.
- Det kan være lettere å få opptak til skoler som er høyere ranket enn i Norge.
- Du får internasjonal erfaring – gull verdt både i arbeidslivet og i livet ellers.
- Ved å flytte til utlandet får du faglig og personlig vekst.
- Du får lære et språk flytende!
- Du får bli kjent med en helt ny kultur – og får ta del i den i hverdagslivet.
- Du får et nettverk utenfor Norge – kanskje i hele verden?
- Du får en spennende og interessant CV – du skiller deg ut for resten av livet.
- Du kan bli med i ANSA og delta på de morsomme arrangementene de har rundt om i verden – du kan få verv og ta del i spennende prosjekter, jobbe politisk og bedre situasjonen for norske studenter i utlandet!
- Velg en spesialisering eller fordypning som interesserer deg og er relevant for dine karrieremål.
- Skaff deg praktisk erfaring ved å ta deltidsjobber, internships eller frivillige oppdrag i relevante organisasjoner. Her er noen eksempler:
Praktikantstillinger ved norske ambassader i utlandet, Flyktninghjelpen, FNs høykommissær for flyktninger i Genève (UNHCR), Norad, FN-sambandet, Leger uten grenser (MSF), Integrerings og Mangfoldsdirektoratet (IMDi), Norec. - Utvikle mellommenneskelige ferdigheter – relasjonsbygging er alltid viktig
- Bygg nettverk
- Grip mulighetene som dukker opp