Språkkurs i Østerrike

Østerrike er et ideelt sted å lære tysk. Det er et tysktalende land med mange språkskoler som tilbyr kurs på alle nivåer. Krever universitetet at du tar en språktest i forkant av opptak? Eller ønsker du å bli bedre i tysk? Finn ut mer om språkskoler, godkjenning og finansiering her.

Nødvendig språkkompetanse

For å studere i Østerrike må du vanligvis kunne dokumentere tyskkunnskaper tilsvarende minimum B2 ifølge det felles europeiske rammeverket for språk. Mange universiteter krever C1 (akademisk tysk). Lærestedet vil kunne fortelle deg hvilket språknivå du må ha, og hvilke språktester de godkjenner. De fleste som har hatt tysk alle tre årene på videregående ligger på rundt B1/B2.

Er det vanskelig å lære tysk?

Nei, ikke hvis du går inn for det! Norsk og tysk tilhører germansk språkstamme som i prinsipp betyr at mange ord er like, ikke minst grunnstammen i substantivene. Utfordringen for mange kan være grammatikken, og mange opplever at det derfor er lettere å lære seg tysk i Østerrike der du må snakke tysk både på kurs og i fritiden, og hvor læringskurven ofte er bratt.
PS: Nordmenn har alt som skal til for å bli skikkelig gode i tysk!

Språkkurs i Østerrike

Godkjente språkskoler i Østerrike

Søknadsprosess

Studere tysk

Støtte fra Lånekassen

Lånekassen har to støtteordninger for deg som vil følge språkkurs i Tyskland i forkant av studier: Korte- og lengre språkkurs.

Støtte fra Lånekassen til språkkurs

Du kan få støtte fra Lånekassen til språkkurs i inntil ett år for å lære deg språket før du begynner på en bachelor- eller mastergrad i et ikke-engelsktalende land.

Lengre språkkurs – for deg som skal ta hel grad

For deg som skal ta en hel grad passer det best med lengre språkkurs. Du kan ta språkkurs på inntil 12 måneder ved et universitet eller ved et offisielt godkjent, privat kurssted.

  • Kurset må vare i minst tre måneder
  • Opplæringen må være på fulltid, med minimum 15 undervisningstimer i uken
  • Tar du kurs utenom universitet må det lede frem mot en godkjent språk-eksamen 
  • Du må opplyse i Lånekasse-søknaden hvilken grad du planlegger å ta etter språkkurset, og navnet på lærestedet du planlegger å ta graden ved.
  • For å få omgjort lån til stipend må du begynne på høyere utdanning i studielandet etter språkkurset innen et år.

Dekker du disse kravene vil du få den samme studiestøtten som til høyere utdanning.

Kort språkkurs – for deg som skal på utveksling

Du kan søke om språkstipend fra Lånekassen (25 686 kr) hvis du har kommet inn ved et godkjent lærested, skal studere på et annet språk enn engelsk, og trenger et kortere språkkurs i forkant av studiene.

  • Kurset må vare i minst fire uker
  • Opplæringen må være på fulltid, med minimum 15 undervisningstimer i uken

Dette alternativet passer best for deg som skal på utveksling fra et norsk lærested.

Kyr ligger på gress i fjellandskap foran tirolerhus

Jeg har kommet inn på en skole i Østerrike — hva nå?

Gratulerer! Nå bør du forberede deg på avreisen og oppholdet.