Å prøve lykken i Polen

Da Sofia skulle søke på medisin, gikk hun like gjerne for utenlandsstudier fremfor å kjempe om en av de få norske studieplassene. Reisen gikk til den skjulte perlen Wrocław i Polen — en avgjørelse hun ikke har angret et sekund på.

Gate med bindingsverk og grønne planter

Sofia Snilsberg

Studieland: Polen
By: Wrocław
Studiested: Wrocław Medical University 
Studium: Medisin (profesjonsstudium) 

Drømmen om utlandet

Helt siden hun gikk på videregående hadde Sofia visst at hun ville studere i utlandet og oppleve noe nytt. Nåløyet for å komme inn på medisin i Norge er trangt, og derfor fant hun ut at hun like gjerne kunne gå rett på å prøve lykken i utlandet.

— Det som er så flott med akkurat Polen er at man kan studere medisin på engelsk. Det får man mye bruk for i fremtiden og man får en internasjonal grad. Jeg endte opp i Wrocław fordi jeg hadde en venninne fra videregående som studerte her.

Wroclaw togstasjon

Et lurt valg?

Sofia var veldig spent og nervøs før hun dro. Hun hadde hørt skrekkhistorier om tøffe medisinstudier i Polen.

— Mange advarte meg om at det var utrolig vanskelig å bestå eksamener, at professorene var veldig strenge og at det var et sterkt hierarki. Jeg var også veldig spent på hvordan landet og språket kom til å være, for jeg hadde aldri vært i Polen før.

Og hva med Wrocław? Hun så for seg en knøttliten by der alt virket fremmed. Hvordan skulle hun finne plassen sin på et sånt sted?

Det første møtet med Wrocław

Det første møtet med den nye studiebyen ble mye bedre enn hun hadde fryktet, for Wrocław var noe ganske annet enn det fantasien hadde manet frem. Hun befant seg i en nydelig og livlig by som ønsket henne velkommen, med vennlige folk som gjorde sitt beste for å snakke engelsk med henne.

— Jeg fikk dessuten et helt annet inntrykk av polakker! Alle virket så blide og imøtekommende. Og de hadde virkelig eierskap til byrommet og koste seg på restauranter selv om det var hverdag.

Barn leker med bobler på et torg i Wroclaw

PB&J burger, anyone?

Selv om lokalbefolkningen var imøtekommende og kommuniserte så godt de kunne, var det verre med digitale tjenester hvor hun ikke kunne prate med en person.

— Det å bestille mat gjennom app var vanskelig i begynnelsen, for alt var jo på polsk. Jeg var så utrolig forvirret første gang jeg skulle bestille noe. Til slutt fant jeg endelig en burgermeny og trodde jeg bestilte en noenlunde vanlig burger. Da maten kom hadde jeg greid å bestille en burger med peanøttsmør og syltetøy! Da lærte jeg å lese menyen nøyere og bruke Google Translate som ekstra hjelp.

Vennegjeng foran en rød bygning

Wrocław er kjent som Polens studentby. Én tredjedel av innbyggerne er studenter fordelt over et titalls universiteter over hele byen. De mange studentene skaper mye liv i byen, med et variert utvalg kafeer og barer som alltid er godt besøkt. Wrocław har flott arkitektur og en godt bevart gamleby. Blant polakker er den kjent som Polens skjulte perle, siden de fleste heller drar til Kraków. Byen har en spennende matkultur med utallige restauranter som serverer mat fra hele verdenen.

Alle i samme båt

Sofia var spent på hvordan det ville bli å finne seg venner i Wrocław.

— Første skoledag viste det seg at det ikke kunne blitt lettere. Alle var så hyggelige og behjelpelige. Jeg har funnet ut at når alle studentene er internasjonale, er alle i samme båt. De er i en ny by og et nytt land, helt alene. Dette gjør at alle er veldig motivert til å finne seg et nettverk, og det skaper et positivt miljø der alle går inn for å bli kjent med nye mennesker. På Wrocław Medical University English Division er de fleste studentene fra Tyskland og Skandinavia. Vi har også veldig mange studenter fra USA og Canada, og noen fra Australia og Asia.

Myte og sannhet om medisinstudier

Å møte medstudentene var én ting, men så var det medisinstudiet: Ville det bli like hardt som folk skulle ha det til? 

—  Både òg. Første klasse var ganske tungt og vanskelig, som mange hadde advart meg om. Vi skulle gjennom anatomi og måtte lære en helt ny studieteknikk, og alt rundt var jo også nytt. Anatomi er definitivt det tyngste faget, og derfor var det deilig at det var over etter første året. Men det er absolutt ikke sånn at man stryker i alle fag! Hvis man holder motivasjonen oppe, vil man alltid stå til slutt. Jeg synes studiene blir lettere og lettere for hvert år, fordi jeg lærer hvordan systemet fungerer og vi får færre og færre fag. 

— Dessuten er studentmiljøet i Wrocław er veldig godt. Alle prøver å hjelpe hverandre og bygge hverandre opp. Jeg har aldri kjent på noe karakterpress, noe som er veldig forfriskende! Folk er utrolig behjelpelige med notater, dokumenter og studiegrupper.

Kvinne i operasjonsklær

En by full av muligheter

Ved siden av studiene liker Sofia å oppleve byens muligheter sammen med vennene sine. Gamlebyen er godt bevart, og Wrocław har mye å by på for den som liker vintage og bruktfunn. Mye av tiden hennes går med på et av de mange kule loppemarkedene. 

— Byen har også mange flotte, store parker og fin skog rundt elva, hvor det er deilig å ta seg en løpetur eller sykkeltur. Dessuten er jul i Wrocław noe helt spesielt. Hver desember har de det koseligste julemarkedet jeg har sett! Det er noe av det beste med byen. 

— En annen flott ting med Wrocław er at den ligger så sentralt i Europa, noe som byr på flotte reisemuligheter. Perler som Budapest og Praha er ikke lenger unna enn at det går an å ta tog. Byen er nær grensa til Tyskland, med storbyen Dresden ikke så altfor langt inn i landet. Jeg kan virkelig anbefale å utnytte den sentrale plasseringen til å reise rundt i Europa når man har muligheten.

— Jeg fant min egen lille «familie» i Polen

Sofia angrer ikke et sekund på at hun valgte å studere i utlandet. 

— Jeg skal innrømme at det var ensomt i begynnelsen å flytte til et nytt land med fremmed språk for å begynne på et så vanskelig studium. Men etter hvert fant jeg meg gode venner og lagde min egen lille «familie» her i Polen, og jeg kan endelig si at det føles som hjemme. Sånne ting tar selvfølgelig tid, men jeg er sikker på at alle som velger utenlandsstudier kommer til å kjenne på den følelsen. 

Hun merker allerede hvordan studielivet og utenlandsoppholdet har rustet henne til å takle utfordringer. 

— Før jeg begynte på studiene var jeg vel kanskje for stresset og engstelig over fremtiden. Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i presset man legger på seg selv når drømmen er medisinstudier. Jeg føler at studiene har lært meg å håndtere stresset mitt bedre, og at livet ikke faller sammen om det går dårlig på en prøve.

Når jeg ser tilbake på hvordan jeg var da jeg startet, føler jeg meg mye mer til ro med meg selv og karrierepresset nå. 

— Sofia Snilsberg

Kvinne går over et torg med en rød buss
Gamle bygg ved vannet i europeisk by

Drømmer du om utlandet?

Finn ut mer om studier i Polen!