Lærerstudier
Vil du studere lærer i utlandet? Nesten 200 norske studenter tar lærerstudier i utlandet. Det er flest som studerer i Danmark, Sverige, USA og UK.
Om lærerutdanning
Liker du å arbeide med mennesker? Som lærer kan du undervise både barn, ungdom og voksne i ulike fag. Det er viktig å ha faglig kunnskap, men også gode sosiale og pedagogiske ferdigheter.
Med lærerstudier fra utlandet, må du få godkjenning for å få fast jobb i en undervisningsstilling i norsk grunnskole og videregående skole.
Du kan studere til å bli grunnskolelærer for 1. – 7. trinn eller 5. – 10. trinn i Norge. Les om grunnskolelærerutdanningen på Utdanning.no
Begge utdanningene tar 5 år og gir deg en mastergrad. Utdanningen er knyttet opp mot en rammeplan der du særlig lærer om norske forhold. Tilsvarende utdanning finnes derfor ikke i utlandet. Dersom du ønsker å bli grunnskolelærer kan det derfor være lurt å vurdere utveksling fra et norsk lærested, fremfor å ta hele utdanningen utenlands.
Lærerutdanning i utlandet
Dersom du vil studere til å bli grunnskolelærer i utlandet, er det anbefalt å gjøre det i EØS-land eller Sveits. Du vil da ha rett til å utøve læreryrket i Norge etter yrkeskvalifikasjonsloven, så lenge du oppfyller kravene til innhold og omfang i opplæringsloven. Det er ulike krav til de ulike lærerkvalifikasjonene. Les om kravene til barnetrinnet (§14-2) og ungdomstrinnet (§14-3) i opplæringsloven kap. 14 (lovdata.no).
Dersom du ikke oppfyller alle kravene i opplæringsloven kan du likevel få godkjenning ved å gjennomføre et utligningstiltak i form av en egnethetsprøve eller prøveperiode.
Du må søke om å få utdanningen din godkjent av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse når du kommer hjem.
Master + PPU
Hvis du har en bachelor og/eller master fra utlandet, men har fullført praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) i Norge, har du en norsk lærerkvalifikasjon til å undervise fra 5. trinn og trenger ikke godkjenning.
(Kilde: HK-dir og opplæringsloven, juni 2024)
Å studere til å bli faglærer utenlands er mindre problematisk enn å studere til å bli grunnskolelærer (1.-4. trinn). Du kan utdanne deg innen det faget eller de fagene du planlegger å undervise i, og deretter ta 1-årig praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) i Norge når du kommer hjem.
PPU i kombinasjon med fagutdanning gir deg mulighet til å undervise for 5. klasse og oppover. Du kan bare bli tatt opp til PPU ved et lærested som tilbyr fagdidaktikk i det eller de fagene du har fordypet deg i.
For å kunne søke om opptak til PPU kreves mastergrad til de fleste studieretninger, samt ofte 60 studiepoeng i det faget du vil undervise i. Det kan være en fordel å ha fordypning innen to fag, da søkere som er kvalifisert til å undervise to fag ofte prioriteres fremfor søkere med bare ett fag. Opptakskrav til PPU variere mellom de ulike lærestedene, undersøk derfor med den aktuelle skolen. Se her for oversikt over alle studier innen PPU i Norge.
Hvis du tar PPU i Norge, trenger du ingen godkjenning fra HK-dir for å jobbe som lærer. Dette gjelder selv om bachelor- eller mastergraden din er tatt i utlandet. Det norske lærestedet godkjente den utenlandske utdanningen din da du ble tatt opp som student til PPU.
Du kan studere faget pedagogikk over hele verden. Selv om du tar en utdanning i pedagogikk, er du ikke automatisk kvalifisert til å undervise i skolen. Pedagogikk-utdanningen er ikke det samme som praktisk-pedagogisk utdanning (PPU).
- Du må like å jobbe med barn og unge.
- Takle at arbeidshverdagen ofte er litt uforutsigbar.
- Du må ha evnen til å se elevene som en gruppe som skal fungere godt sammen og styrke hverandre.
- Samtidig må du klare å se hver enkelt elev sine evner, interesser og behov.
- Det er også viktig å holde seg oppdatert på ny tilgjengelig kunnskap og forskning på området.
Hvor kan jeg studere lærer?
Alle med utenlandsk lærerutdanning trenger godkjenning fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) for å få fast jobb som lærer i norsk grunnskole og videregående skole. HK-dir anbefaler at du tar lærerutdanning i EØS-land og Sveits.
Du kan studere til å bli faglærer (fra 5. trinn) over hele verden siden du kan ta 1 år med Praktisk Pedagogisk Utdanning (PPU) i Norge i etterkant av utdanningen.
Du kan lese om lærerstudier i noen land her, men det finnes mange land vi ikke har skrevet om. Om du velger å studere på et annet språk enn engelsk har du ekstra mange muligheter. Du kan få støtte fra Lånekassen til å lære språk.
Studieland hvor det er gratis / billig
Mange nordmenn studerer lærer i Danmark og Sverige. Utdanningen er gratis i disse landene.
For de som vil lære seg tysk og videre studere på tysk, er Tyskland også et land som har gratis utdanning.
I Irland og flere europeiske land er offentlig utdanning billig med 10 000 – 30 000 kr i året.
Godkjenning
For å kunne få fast stilling som lærer i grunnskole og videregående skole i Norge med utdanning fra utlandet, må du søke om å få godkjenning fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse. Les her om hvordan du søker.
Har du lærerkvalifikasjon fra et EØS-land eller Sveits har du rett til å utøve yrket ditt i Norge etter yrkeskvalifikasjonsloven så lenge du oppfyller kravene til innhold og omfang i opplæringsloven. Det er ulike krav til de ulike lærerkvalifikasjonene. Les om kravene i opplæringsloven kap. 14 (lovdata.no).
Dersom du ikke oppfyller alle kravene i opplæringsloven kan du likevel få godkjenning ved å gjennomføre et utligningstiltak i form av en egnethetsprøve eller prøveperiode.
Hvis du har en bachelor og/eller master fra utlandet, men har fullført praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) i Norge, har du en norsk lærerkvalifikasjon til å undervise fra 5. trinn og trenger ikke godkjenning.
Fra 1.-4. – trinn må du ha lærerutdanning eller barnehage/førskolelærerutdanning med minst 60 studiepoeng videreutdanning innrettet på undervisning på barnetrinnet.
Det er ikke krav om godkjenning som lærer for å undervise ved fagskoler, høyskoler, universitet eller kulturskolen.
(Kilde: HK-dir og opplæringsloven, juni 2024)
Finansiering
Du kan få støtte til å studere lærer i de fleste land så lenge utdanningen er offisielt godkjent i utdanningslandet og tas på fulltid. På våre landsider finner du informasjon om hva som er offisielt godkjent i de ulike landene.
Jobbmuligheter
Grunnskolelærer, faglærer og pedagoger jobber som oftest i skolen, men er også kvalifisert for andre typer rådgivnings- og formidlingsoppgaver. Som pedagog kan du også jobbe i offentlig forvaltning, organisasjoner eller i næringslivet.
Ulike type lærer
- Grunnskolelærer
- Faglærer
- Lektor
- Yrkesfaglærer
- Adjunkt
- Pedagog
- Spesialpedagog
- Morsmålslærer
Som lærer er det viktig å ha faglig kunnskap, men også gode sosiale og pedagogiske ferdigheter.
— Utdanning.no
Ofte stilte spørsmål
Det er stor etterspørsel etter lærere så det vil være enkelt å få seg jobb.
På utdanning.no finner du gode tips og verktøy til å velge utdanning:
- Du finner et stort utvalg av gode og anerkjente skoler i utlandet.
- I utlandet kan du finne spennende kombinasjoner av fag som du ikke vil finne her hjemme.
- Det kan være lettere å få opptak til skoler som er høyere ranket enn i Norge.
- Du får internasjonal erfaring – gull verdt både i arbeidslivet og i livet ellers.
- Ved å flytte til utlandet får du faglig og personlig vekst.
- Du får lære et språk flytende!
- Du får bli kjent med en helt ny kultur – og får ta del i den i hverdagslivet.
- Du får et nettverk utenfor Norge – kanskje i hele verden?
- Du får en spennende og interessant CV – du skiller deg ut for resten av livet.
- Du kan bli med i ANSA og delta på de morsomme arrangementene de har rundt om i verden – du kan få verv og ta del i spennende prosjekter, jobbe politisk og bedre situasjonen for norske studenter i utlandet!
- Utdanningsforbundet er fagforeningen til pedagogisk ansatte i skolen. Forbundet ivaretar medlemmers interesser i lønns- og arbeidsspørsmål og politiske saker.
- Skolenes landsforbund
- Lærernes yrkesforbund
Ønsker du hjelp?
ANSA hjelper deg med å forstå søkeprosessen!